Lucrarea lui Byron Katie

Poate ați auzit de ea, eu de abia de curând i-am văzut câteva seminarii filmate. Se uita soțul meu la ele și am trecut pe lângă televizor. La 5 minute după ce am privit primul video cu ea, aveam lacrimi în ochi. În 3 zile, ceva în mine se transformase.

Pe scurt, în 1986, în timp ce se confrunta cu greutățile propriei vieți, Byron Katie și-a dat seama că toată tristețea ei îi era provocată de gândurile pe care le avea și că, în momentul în care nu a mai credea aceste gânduri, își recăpăta fericirea. Concluzia ei a devenit o menire pe care acum o numește „Lucrarea”(The Work) și pe care a adus-o deja în toată lumea, de la pușcării până la universități sau centre de recuperare pentru persoane cu adicții.

Metoda ei urmează câțiva pași simpli. Dacă îi aplici asupra gândurilor tale negative, în mod special în ceea ce privește frustrările, temerile și furia în relația cu ceilalți, vei descoperi porți către propria ta acceptare. Pentru că, după cum bine spune Byron Katie, orice nu acceptăm la cel din fața noastră este în realitate un lucru pe care nu îl acceptăm la noi.

Iată care sunt pașii:

1. Primul pas este compus din 4 întrebări:

  • Este adevărat? (gândul)
  • Poți știi sigur dacă este adevărat?
  • Cum reacționezi, ce se întâmplă, când crezi acel gând?
  • Cum ai fi fără acel gând?

2. După ce ai validat toate aceste întrebări, poți „întoarce” gândul pe care îl ai:

  • Întoarce gândul către ține. De exemplu, dacă ești supărat pe X pentru că nu te ascultă, întoarcerea către tine este: Eu nu mă ascult. Găsește minim trei exemple în care lucrul acesta este real.
  • Întoarce gândul către celălalt, de exemplu: Eu nu îl ascult. Găsește minim 3 exemple în care lucrul acesta este real.
  • Întoarce apoi gândul invers: X mă ascultă. Găsește minim 3 situații în care lucrul acesta să fie real.

Parcă te simți deja mai bine, nu?
Despre Byron Katie poți afla mai multe pe site-ul ei sau pe youtube. Spor!

 

Malina Chirea
 

CoFondator al Asociației Inițiativa pentru Fericire și al Institutului pentru Fericire. Antreprenor social, consilier de dezvoltare personala, trainer și blogger. Pasionată de dezvoltare personală și viața frumoasă.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: