Uneori, este greu de crezut că viața este mult mai grea decât ne imaginăm, chiar pentru oamenii de lângă noi. Însă, este important să conștientizăm că aceste lucruri există și să încercăm să ne punem, măcar puțin, în locul unor oameni pentru care traiul de zi cu zi este o adevărată bătălie.
Astfel, ne putem da seama care sunt lucrurile cu adevărat importante și să fim recunoscători pentru lucrurile pe care le avem. Pentru a fi cât mai conștienți de realitățile de lângă noi, este important să ajutăm, de câte ori putem, cât de mult putem.
Pentru cei mai puțini norocoși dintre noi, nesiguranța și lipsurile sunt parte din realitatea cotidiană și formează o lume în care motivele de bucurie înseamnă lucruri simple, care care ni se par normale și de care credem că beneficiem cu toții în mod egal.
Ce putem face pentru a ajuta
Pentru unii dintre noi, dificultățile financiare se rezumă la a nu merge într-o vacanță sau a nu ne cumpăra un obiect mai scump. Însă, pentru cei din categoriile defavorizate, aceasta poate însemna că există posibilitatea să nu aibă ce pune pe masă pentru familie, că își vor pierde locuința ori că nu vor mai putea să își trimită copiii la școală.
În România, abandonul școlar este o realitate, iar unul dintre motivele pentru care mulți copii nu merg la școală sau renunță după doar câteva clase este că părinții nu au suficienți bani pentru haine, rechizite sau mâncare pentru școală și că cei mici pot ajuta la treburile din gospodărie sau la muncile câmpului, cele care le asigură un venit.
Pentru a ajuta acești copii, United Way a lansat programul Aventură prin lectură, un proiect destinat combaterii analfabetismului funcțional în rândul copiilor proveniți din medii dezavantajate. Organizația selectează comunități aflate în situație de risc, iar beneficiarii sunt copii din familii cu statut socio-economic precar.
În cadrul acestui program, sunt organizate activități de stimulare a lecturii pentru copii, acțiuni de informare și conștientizare a importanței educației și cititului, formare profesională pentru cadrele didactice în domeniul literației și lucrului cu grupurile vulnerabile.
Vestea bună este că și noi putem schimba lucrurile în bine. Putem face o donatie lunară către un centru sau o familie nevoiașă, o faptă bună care poate pe noi nu ne destabilizează financiar, însă îi ajută pe cei mai puțin norocoși să se bucure de un trai decent. Donațiile pe care le facem constant înseamnă o viață mai bună pentru copiii din mediile defavorizate, pentru familiile acestora sau persoanele vârstnice care au rămas fără sprijin.
Împreună suntem mai puternici
Pentru copiii din mediile defavorizate, școala este de cele mai multe ori doar un vis frumos, în lipsa mijloacelor materiale care să le permită să meargă la școală. Familiile acestora nu pot asigura copiilor un trai decent și cele necesare pentru școală, de la hrană și rechizite, până la haine și transport. Problemele din aceste familii devin din ce în ce mai serioase și duc la lucruri mult mai grave în cele mai multe cazuri, din cauza lipsei perspectivelor și a șansei la o viață mai bună.
O altă categorie vulnerabilă sunt persoanele vârstnice, care se confruntă cu lipsa mijloacelor necesare pentru o viață liniștită. Multe dintre acestea sunt singure sau se află la cămine de bătrâni și nu au o pensie sau ajutor social. De aceea, este important să contribuim pentru a le oferi viață mai bună și să îi ajutăm, atât cât putem, să treacă peste momentele dificile.
Ne putem implica în cadrul programelor de voluntariat pentru o cauză socială sau putem dona lunar o sumă de bani persoanelor care provin din medii defavorizate. Important este faptul că putem contribui la un viitor mai bun pentru cei mai puțin norocoși.
Deși ni se pare că viața noastră nu este una foarte bună, este important să conștientizăm că există persoane mai puțin norocoase și că le putem aduce o rază de speranță. Gesturile noastre vor face zilele mai frumoase unor oameni pentru care cel mai mic ajutor contează.
Sursa foto: Shutterstock