Acasa » Dezvoltare personală » Cum să aplicăm rutina dezvoltării personale

Cum să aplicăm rutina dezvoltării personale

Dezvoltare personală în sus, dezvoltare personală în jos. Toată lumea vrea să se dezvolte personal, însă prea puțini încearcă cu adevărat să înțeleagă conceptul pentru a-l pune în aplicare. Dezvoltarea personală reprezintă fiecare etapă prin care noi, ca indivizi, trebuie să trecem pentru a căpăta experiență, pentru a ne îmbunătăți perspectiva și modul de gândire, iar apoi, într-un final, toata experința respectivă acumulată reprezentând a noastră dezvoltare personală.

Totodată, dezvoltarea personală este conectată de motivația pe care o avem, astfel că rapiditatea cu care ne dezvoltăm are foarte mare legătura cu motivația, și aici mă refer la motivația interioară pentru că ea este ceea mai puternică sursă de motivație. Motivația poate reprezenta multe, însă conceptul de motivație este același pentru toți. Motivația presupune o nevoie sau o dorință care să împingă un anumit comportament într-o anumită direcție, către un anumit obiectiv.

Spuneam că în primul rând este necesară să fie prezentă acea dorință sau nevoie. Când ne referim la nevoie, ne referim, de exemplu, la nevoia de bani, nevoia de socializare, nevoia de mașină și așa mai departe. Însă această nevoie nu poate fi neapărat a noastră, ci poate să fie și a unei persoane apropiate. Când ne referim la dorință, ne referim la dorința de a ajunge undeva, dorința de a fi cineva. Deci putem spune că motivația exterioară are la bază acea nevoie, iar cea interioară are la baza acea dorință.

În al doilea rând avem nevoie și de un comportament, care înseamnă mai exact atitudinea cu care tratăm dorința sau nevoia respectivă. Deci, comportamentul poate fi pozitiv sau negativ. Un comportament pozitiv ar suna ceva de genul „în mod sigur voi putea face asta și voi ajunge la rezultatele dorite”. Pe când, un comportament negativ ar fi exact la polul opus. De asemenea, comportamentul negativ ar putea însemna mai multe. Uite un alt exemplu: ești chemat în oraș, la un suc cu prietenii, în timp ce lucrezi la unul din obiective. O atitudine pozitivă ar fi continuarea activității prin care ai de gând să îți îndeplinești obiectivul, însă din momentul în care alegem să petrecem timp cu prietenii în loc să muncim, atunci comportamentul nostru ar fi unul negativ. Din momentul în care comportamentul este negativ, atunci nu ne mai focusăm pe dorința noastră, ci pe nevoia prietenilor noștri.

În al treila rând avem nevoie de o direcție, reprezentată mai exact de drumul pe care îl alegem. Acesta trebuie în primul rând să fie plin de cât mai multe experiențe, scurtăturile fiind cel mai prost mod prin care putem obține ceva. Gândește-te câ îți dorești să ajungi undeva, însă în mod sigur acolo își mai doresc și alții să ajungă. Dacă cel care ajunge acolo are mai multă experineță, însamnă că direcția pe care a avut-o, în ecuația de mai sus, a fost una nu neapărat de mai lungă durată, ci una mult mai relevantă. Așa că alege ca direcția pe care vei pășii să fie cât mai relevantă posibil.

În ultimul rând, avem nevoie de un obiectiv, însă obiectivul l-am setat încă din momentul în care am setat acea dorință. Indiferent de care ar fi dorința noastră, efectiv aceasta va fi și obiectivul nostru. Deci motivația necesită o dorință (în cazul în care este vorba de auto motivație) care să împingă un anumit comportament către o anumită direcție în privința îndeplinirii unui obiectiv.

De ce am spus atat de multe despre motivație? Pentru că motivația reprezintă punctul de pornire pentru orice, mai ales mai ales atunci când vobim despre rutina dezvoltării personale. Nu cred că mai are rost să explic importanța motivației atunci când dorim să întreprindem ceva anume, așa că voi trece la următorul pas și anume dezvoltarea personală.

Am vorbit și la început depre dezvoltare personală, însă pentru că v-am oferit o mică ecuație a motivației am să creez o legătură între acea ecuație și conceptul dezvoltării personale. Prin ecuația respectivă, pornim de la dorință și ajungem la un obiectiv. Cu cât îndeplinim mai multe obiective, cu atât avem parte de o experiență mai bogată, îndeplinirea obiectivelor respective reprezintând, într-un final, acea dezvoltare personală pe care ne-o dorim atât de mult.

Până acum, în rutina noastră intră motivația și dezvoltarea personală, însă mai apare un element extrem de important și anume succesul. Până la urmă, acel obiectiv îndeplinit reprezintă un succes, iar fie ca sunt succese mici sau mari, acestea au un efect enorm asupra noastră și anume acela de motivație. Indiferent care sunt succesele de care avem parte, acestea ne motivează, ne entuziasmează și ne bine dispun.

Rutina este simplă, iar în cazul în care dorim să o aplicăm, nu avem nimic mai mult de făcut decât să conștientizăm fiecare pas în parte și să punem la punct fiecare detaliu.


Articol scris de David Mitran – blogger la FIIOPTIMIST.RO

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

7 răspunsuri

  1. As adauga faptul ca trebuie stabilite putine obiective in acelasi timp (cu cat iti propui sa schimbi sau sa adopti mai multe obiceiuri, cu atat e mai greu)si ca un jurnal personal cu inregistrarea succeselor CHIAR da rezultate. din proprie experienta:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!