Acasa » Dezvoltare personală » Viața, ca un joc

Viața, ca un joc

Văd prea mulți oameni stresați, îngrijorați și cu riduri pe față datorită încruntării la experiențele vieții.

Care e sensul vieții? De ce apar problemele? Cum să fac să am mai mulți bani, să am relația pe care mi-o doresc, cum să ating fericirea?

Acestea sunt o parte din subiectele care au pasionat filozofii și au gâdilat neuronii multor oameni, care voiau răspunsuri clare și o viață și mai limpede. Sau măcar sensul ei să fie așa.

Eu vreau să-ți pun altfel de întrebări

Ce sens dai tu vieții? De ce te iei în serios și stai îngrijorat? Ce înseamnă banii, relațiile și fericirea pentru tine? Ce ai face dacă viața asta ar fi doar un joc? De strategie.

Cred că ne-am luat prea în serios rolul de oameni care trebuie să ajungă pe culmi înalte și am învățat să plângem pe bolovani care nu ne aparțin și nici nu ne urcă pe un alt nivel. Dacă sensul nu e ăsta? Dacă e totul o glumă? Desigur, viața mai are și umor negru câteodată, dar tu decizi dacă în fața provocărilor, vei plânge până-ți crapă buzele de supărare, sau vei râde cu lacrimi.

Dacă viața e un joc, construiește-ți strategia. ACUM!

Dă un nume jocului tău. Cum vrei să se numească? Are legătură numele ales cu experiențele de până acum? Jocul meu de exemplu, se numește călătorie spre mine însămi și am rolul de a mă (re)descoperi în fiecare stație a vieții mele, îmbunătățindu-mi propria persoană, atitudinea, acțiunile și strategia.

Stabilește regulile jocului. Ce vrei să obții? De unde știi că ai câștigat repriza? Când se termină jocul? Gândește-te la un joc de strategie. Dacă nu știi ce trebuie să faci și care-i scopul lui, te vei uita la personajele alea și vei da click-uri pe ele. Și atât. Sau vei păți ca mine, când am dat de primul meu joc de strategie și n-am înțeles decât că trebuie să-mi înving inamicii, însă mi-am ucis propria trupă, că nu știam că ăia mi-s aliați.

Ce muzică are pe fundal jocul tău? Alege-ți acum o melodie care să-l reprezinte. Veselie, acțiune, suspans… muzica e a ta!

Acum că știi ce joc alegi și care sunt regulile lui, construiește-ți strategia. De ce anume ai nevoie pentru a-ți îndeplini scopul?

O echipă. Caută-ți echipa care să te susțină. Emoții, oameni potriviți, cărți, orice resurse ai deja.

Ce anume mai ai nevoie să construiești? Unele lucruri nu le ai, așa că îți trebuie o strategie, cu echipa ta, pentru a le obține.

Care sunt inamicii tăi? Aici poți trece gânduri negative, obișnuințe proaste, atitudini, orice te trage în jos. Trebuie să știi cu ce te lupți.

Acțiune! Adună-ți echipa, construiește noi resurse, apoi treci la acțiune. Ce pași trebuie să faci pentru a înainta spre scopul jocului? Ia-o pe nivele.

De unde știi că ești pe drumul cel bun?

Adaugă ce puncte vrei la strategia ta. E jocul tău. Tu știi cel mai bine ce ai nevoie pentru ca planul tău să fie un succes.

Ia-o treptat. Jocurile interesante durează mai mult și au nevoie de gândire, emoție, creativitate, o strategie impecabilă și acțiune. Poate nu le vei avea de la bun început, dar la poți îmbunătăți până ajungi la rezultatul dorit.

Dacă ai pierdut o repriză, nu-i nimic. Oricând o poți lua de la început. Modifică-ți strategia, verifică echipa construită și pornește iar la drum!

Amintește-ți că într-un joc nu ai cum să pierzi definitiv, decât dacă renunți să-l mai joci. Există undeva un buton care îți dă șansa să o iei de la capăt, de data asta mai inteligent. Poți îmbunătăți jocul, până când ești mulțumit de rezultate.

Cea mai importantă regulă în acest joc, este că nu poți trișa. Nu poți juca rolul altcuiva și nu poți să mergi pe scurtături. Însă poți să fii original și să dai din tine tot ce ai mai bun pentru a câștiga.

Unde și cum poți folosi această idee

Oricând și oriunde. Poți folosi jocul și la modul general, referindu-te la viața și planurile tale, dar și să construiești jocuri scurte, în ceea ce privește problemele tale.

Ai o problema? Cum s-ar numi jocul problema? Ce echipă îți formezi? Ce resurse ai? Ce mai ai nevoie? Și care e strategia? De ce niveluri trebuie să treci?

Ia-o treptat și cu fiecare level trecut, vei știi că ești mai aproape de scopul tău.

În concluzie, nu te lua prea în serios. Nimeni nu o face și nici măcar viața nu e serioasă. Joacă-te! După propriile reguli.

Întinde-ți colțurile gurii: se numește zâmbet. Și cu încredere, joacă-te în/prin viață. Schimbă întrebările jocului și vei primi alte răspunsuri. Dacă nu ești mulțumit de răspunsul, ideea sau viața ta, pune-ți alte întrebări și regulile se vor schimba instant.

Îndrăznește! E jocul tău! Nimeni nu-l poate juca mai bine ca și tine!

Și că tot veni vorba de joc, pe 2 noiembrie, organizez împreună cu un prieten, un workshop de gândire creativă. Dacă ești în Cluj atunci, vezi mai multe detalii aici.

Lasă-mi un comentariu mai jos și spune-mi cum se numește jocul tău și care e strategia ta. Abia aștept să văd răspunsurile voastre!

Joacă plăcută!

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

9 răspunsuri

  1. Jocul meu se numește labirintul vietii mele și am rolul de a-mi descoperi calitatile mele, sa-mi sporesc increderea in propria-mi persoana si sa pretuiesc la justa valoare micile lucruri in viata!

  2. „jocul”meu se numeste…migrena,panica,emotii puternice…glumesc! Chiar ma confrunt cu ele zilnic de-mi face viata un calvar si nu stiu cum sa o mai iau ca pe o …gluma.Mai bine mi-ai spune cum sa scap de emotii puternice care se pare ca sunt negative din moment ce ele atrag dureri cap(migrene)si atac panica.As fii f recunoscatoare!Apoi o sa vad viata ca pe o joaca…Mersi pt articol este interesant!

    1. Elisa, intai observa ce ganduri iti trec prin minte cand ai emotii puternice. Monitorizeaza-ti pe cat posibil, gandurile cheie care iti induc emotii puternice, migrene, panica. Dupa o saptamana de atentie, gandeste-te cum sa inlocuiesti gandurile alea cu altele, mai pozitive. Si respira profund, mentinandu-ti atentia in prezent.
      In jocul tau, „rivalii”sunt gandurile negative care iti aduc sentimente neplacute. Aici poti interveni. Tine-ma la curent. O zi buna!

  3. Imi place foarte mult ideea de joc, joaca! Pana acum nu m-am gandit niciodata la viata ca la un joc. Sa zicem ca jocul meu se numeste cum sa devin mai buna ?
    Multumesc pentru articol ! , te provoaca sa fii mai optimist .

  4. Mersi f mult Raluca pt ca mi-ai raspuns!
    Culmea culmilor este ca am f si am ramas o optimista chiar daca am facut 8 ani de cand panica „isi spune cuvantul” chiar daca eu vreau sa-i arat ca eu sunt sefu’tot degeaba,am incercat in toate felurile,din cei 8 ani doar un an si jumatate am scapat de stare,am simtit fericirea vietii,dar…prea putin pt o viata de om pt ca in urma unor suparari,framantari indelungate,au reaparut anul trecut si de atunci ma chinui si ma uit cum trece viata pe langa mine intrebandu-ma DE CE?DE UNDE VIN?SI CAMD SE VOR PLICTISII SA MA LASE IN PACE?Am f si sunt fiinta care nu se sperie de „drobul de sare”nu imi este frica de nimeni si de nimic.Inainte eram o luptatoare,nimic nu ma descuraja,chiar si cele mai grele situatii le depaseam cu bine si usor.Acum ma simt ca intr-un labirint in care nu mai gasesc portita de iesire…(din situatie).M-am saturat de stat in casa si in jurul casei si atat.Imi este de DOR de LIBERTATE,imi e DOR,de tot ce este frumos si chiar frumosul din …urat.Scuza-ma dar sunt pictorita si as fii stiut sa-mi fac viata frumoasa chiar daca nu o duc pe „rose”.Macar de nu ar mai fii existat migrenele astea dureroase…durerea creaza panica,panica da ameteli multe alea…migrenele se declanseaza si din cauza emotiilor puternice am observat…se intretin toate si imi fac viata un chin.Am inceput meditatii de relaxare…deocamdata …nimic.Am observat ca atunci cand am corpul relaxat ma simt mai bine,panica nu prea mai apare,dar aproape mereu am corpul tensionat din cauza durerii de cap.E incurcata rau! Totul e atipic!Nu am f emotiva niciodata si totusi anul asta emotiile puternice isi fac aparitia atunci cand stiu ca trebuie sa ies afara si mai rau ma apuca daca vine prietenul meu sa iesim si de teama in sufletul meu sa nu ma apuce pe undeva panica…incepe starea de neliniste…si e gata…Asa ca draga Raluca vezi daca mai bagat in seama…nu ma mai opream din scris.Asa ca viata mea chiar daca incerc sa o iau sub forma de JOACA…starile RAD DE MINE imi fac SIC!SIC!
    Eu as pune un nume JOCULUI meu „DOR DE LIBERTATE”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!