Acasa » Dezvoltare personală » Cum să-ți dezvolți imaginația? [Primul pas]

Cum să-ți dezvolți imaginația? [Primul pas]

Imaginația stă la baza multor domenii de activitate. De fapt, dacă nu lucrezi într-un domeniu ce ține de tehnică, ba chiar și acolo uneori, imaginația este unul dintre elementele cheie pe care te bazezi. De mic ți s-a cerut să-ți pui imaginația la treabă. Ai observat deci că imaginația este înăscută, necesară dar destul de fadă uneori. De aceea este o caracteristică pe care merită să o antrenăm. Iar antrenamentul ei nu este nici pe departe un drum anevoios, mai degrabă un drum care îmbogățește simultan cunoștințele generale, imaginația, puterea de a înțelege anumite aspecte pe care le întâlnești în viață.

Când lucrezi la dezvoltarea unor aspecte precum imaginație, răbdare, time management sau alte „resurse” personale, este important să abordezi acest proces treptat.

Pentru dezvoltarea imaginației prima treaptă durează o bună perioadă de timp și îmbină trei procese.

Acest pas pune bazele imaginației creatoare și dezvoltă procesele de analiză și decizie.

Lectura

Sună ciudat nu-i așa? Chiar și așa lectura este un proces crucial în dezvoltarea imaginației. Îți oferă o gamă imensă de experiențe și trăiri ale personajelor cu care poți să relaționezi. Restrânge o întreagă serie de decoruri și personaje în paginile unor cărți care îți încap în geantă. O singură carte te poate purta în peste zece țări și îți poate face cunoștință cu douăzeci de persoane din medii sociale diferite. Îți dezvoltă limbajul și amplifică abilitățile de comunicare. Iar cel mai important aspect este că te provoacă să vizualizezi imaginile create pe hârtie și să-ți imaginezi locurile și personajele în jurul cărora te poartă.

Vizionarea filmelor

Din nou un exercițiu banal și obișnuit pentru tine. Încearcă totuși să înțelegi vizionarea unui film din punctul de vedere al dezvoltării personale. Asemeni cărților, filmele te poartă într-o gamă foarte variată de peisaje și personaje, dar îți expun vizual toate aceste aspecte. De aceea filmele te provoacă la un altfel de exercițiu decât cărțile. Încearcă să te pui în locul sau lângă personajele din film. Înveți astfel să de adaptezi unor situații și să creezi soluții pentru probleme cu care te poți întâlni în viață.

Filtrarea

Acest proces este deosebit de important în dezvoltarea unei imaginații creative realistă. Filmele și cărțile îți oferă mult material brut, încărcat cu lucruri inutile sau nerealiste. De aceea trebuie să analizezi informația și să o filtrezi, astfel încât să păstrezi doar detaliile care te pot ajuta cu adevărat. Nu te interesează cum să conduci o motocicletă stând în cap, dar este foarte util să știi cum se poate intra în vorbă cu un necunoscut. Toate aceste lucruri nu le vei reține ca informație memorată ci vor lua naștere în imaginație, stârnite fiind de experiențele anterioare (lectură și vizionare de filme).

Aceasta este prima treaptă în procesul de dezvoltare a imaginației. Dar, după cum spuneam, acest prim pas durează ceva timp și este foarte important deoarece se comportă ca o bază a imaginației active. De aceea mă opresc aici cu sfatul de a lectura cât mai multe cărți și de a viziona cât mai multe filme. Poate ne spui și nouă cum merge procesul și cu ce te-a ajutat până acum.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

7 răspunsuri

  1. am sa ma uit la mai multe filme..deoarece cartiile nu ma prea atrag^.^ desii citesc foarte bine…multumesc pentru sfat

  2. cred că,,, cărţile ajută totuşi mai mult decât filmele la dezvoltarea imaginaţiei pt că în filme imaginile îţi sunt date deja date.

    1. @david – o carte utila tie: Indreptar ortografic, ortoepic si de punctuatie al limbii romane! Citeste-l, aprofundeaza-l, aplica ce ai invatat si vei vedea/simti rezultate pozitive! Succes!

  3. Foarte bune sfaturi,chiar nu ma gandeam ca vizionatul de filme este atat de util si in ultimul timp chiar vad filme foarte des.Cu cartile mai putin ,cand am timp dar o sa incerc sa imi fac cat mai mult timp si pentru carti daca chiar sunt atat de importante in imbogatirea imaginatie.Mersi mult si succes in continuare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!