1

Curajul de a reuși

”Toate visurile noastre se pot transforma în realitate dacă avem curajul să le urmărim.” – Walt Disney

De când mă știu mi-au plăcut și îmi plac poveștile: să le ascult, să le citesc, să le culeg și să le împărtășesc cu cei care sunt dornici să le afle. În fiecare poveste poți găsi eroi cu care să te identifici, încercări la care poate ai fost și tu supus, răsturnări neașteptate de situație și rezolvări inspirate ale unor probleme care păreau condamnate să rămână fără soluție. Poveștile ne inspiră, ne emoționează, ne entuziasmează. Și, odată cu desfășurarea lor, începem să întrezărim tâlcul care ne aduce darul de înțelepciune și claritate de care, poate, se întâmplă să avem nevoie chiar atunci în viața noastră.

Astăzi vreau să-ți împărtășesc povestea lui Ruben Gonzales, campion al SUA la sanie și de patru ori medaliat olimpic. Ce face ca povestea lui Ruben să fie deosebită? Faptul că, așa cum spune el, era doar un sportiv de nivel mediu, care a început să se antreneze pentru prima dată la acest sport la vârsta de 21 de ani, cu 10 ani mai târziu față de sportivii care practică sania. Și, ca și cum asta nu era de ajuns, deși locuia în Houston, un oraș călduros și cu umiditate mare, își alesese un sport de iarnă. Care erau șansele de reușită? Una la un milion? Una la zece milioane? Tot Ruben spune că probabil avea șanse mai mari să câștige la loterie! Și totuși…Patru ani mai târziu, participa la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Calgary; la 39 de ani concura la Salt Lake City, iar la 47 de ani participa la Vancouver, reușind performanța de a lua parte la patru ediții ale Jocurilor Olimpice de Iarnă, fiecare din ele în alt deceniu.

Cum a fost posibil așa ceva? Ruben spune despre sine că nu are nimic special: ”sunt un om de rând care a avut o dorință arzătoare și care a fost dispus să facă tot posibiliul, o lungă perioadă de timp, pentru a reuși”, ”am fost doar un copil obișnuit cu un vis extraordinar”. În clipa în care iei decizia de a te dedica total visului pe care îl ai, învingătorul dinăuntrul tău iese la suprafață. Eul tău real iese la lumină. Campionul din tine își face simțită prezența. Trebuie doar să ai curajul de a te confrunta cu propriile temeri.

În viziunea lui Ruben, există două componente ale curajului, care te pot conduce la succes. Prima se referă la disponibilitatea de a începe, de a acționa cu credință, de a te îndrepta plin de curaj în direcția îndeplinirii propriilor scopuri, fără să ai deloc garanția succesului.

Cea de-a doua parte a curajului este disponibilitatea de a rezista, de a fi perseverent, de a refuza să renunți și de a continua să te străduiești mai mult decât oricine altcineva. Perseverența este o măsură a propriei încrederi în tine și în capacitatea ta de a avea succes.

Regulile de succes ale lui Ruben

  1. Nu vei reuși nimic măreț în viață până nu începi să crezi că în interiorul tău se ascunde ceva mai puternic decât circumstanțele pe care le înfrunți.
  2. Poți ajunge departe dacă iei decizia de a-ți urma visul și dacă refuzi să renunți.
  3. Fiecare reușită pe care ai avut-o vreodată sau pe care o vei avea de acum înainte este produsul curajului tău de acționa și de a rezista.
  4. Succesul nu depinde de cât de mult talent ai. Depinde de ce alegi să faci cu talentul pe care îl ai.
  5. Oamenii de succes adoră lupta, provocarea și drumul în sine. Totul se rezumă la a fi convins că ți-ai dat toată silința.
  6. Dacă faci tot ceea ce depinde de tine, atâta timp cât e nevoie, succesul este doar o chestiune de timp.

Mesajul lui Ruben este simplu și direct: ”dacă eu am reușit, și tu poți face acest lucru. Dacă începi să ai încredere în tine, dai tot ce poți și refuzi să abandonezi, va fi doar o chestiune de timp până ce visul tău va deveni realitate.” Succesul este o opțiune. Este alegerea ta. Ia decizia de a-ți înfrunta temerile și fă tot posibilul pentru a începe. Nu contează vârsta pe care o ai, sau circumstanțele de viață în care te afli. Dacă ai un vis în care crezi cu toată ființa ta, ia decizia care să te scoată de pe banca de rezerve direct în arenă. Ia decizia nu numai de a fi în viață, ci de a trăi cu adevărat.

Psih. Florentina Tonița

Florentina Tonita
 

Click Here to Leave a Comment Below 1 comments
MVM - 26/03/2015

Trebuie sa fiimmotivat sa reusesti ceva mare in viata. Si trebuie sa faci ceva pentru a obtine scopul tau.

Reply

Leave a Reply: