Acasa » Dezvoltare personală » Productivitate » De ce iti trebuie autorizare pentru centrala termica?

De ce iti trebuie autorizare pentru centrala termica?

Cei care detin o centrala termica au nevoie de o autorizatie ISCIR. ISCIR-ul este Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub presiune si Instalatiilor de Ridicat si se asigura ca toate instalatiile sub presiune, instalatiile de ridicat sau aparatele care consuma combustibil functioneaza in deplina siguranta.

Cat de importanta este autorizatia ISCIR si cum se poate obtine?

Conform celor de la abccontrol.ro, importanta ISCIR-ului este foarte mare, deoarece este singura institutie ce poate atesta faptul ca o centrala a fost montata corect si este buna de functionare.

Conform legislatiei, cei care nu isi autorizeaza centralele risca foarte mult:

  • Risca sa fie victime ale accidentelor generate de centrale;
  • Risca amenzi usturatoare din partea autoritatilor.

Din fericire, obtinerea autorizatiei nu este chiar atat de dificila, insa necesita destul de multe acte si verificari. Va trebui sa se faca o incercare la presiunea hidraulica, sa se verifice cu atentie cazanul de apa si sa se verifice supapele de siguranta. Practic, inainte de obtinerea autorizatiei, este extrem de important ca totul sa functioneze corect.

Daca centrala functioneaza bine si este sigura, sunt necesare urmatoarele acte:

  • UN proces verbal prin care firma care a pus in functiune instalatia isi asuma acest lucru;
  • O factura privind achizitia centralei si certificatul de garantie al acesteia;
  • Manualul de utilizare a centralei;
  • PIF-ul (Raportul de punere in functiune a centralei termice, care este realizat de firma care a montat-o;
  • Declaratie de conformitate pentru instalatia de incalzire;
  • Copie dupa autorizatia firmei care a instalat centrala. Practic, orice firma care se ocupa de instalarea centralelor termice trebuie sa fie autorizate ISCIR.

Informatii utile despre autorizatia ISCIR

Orice proprietar de centrala trebuie sa stie urmatoarele lucruri:

1. In cazul in care nu are autorizatie risca sanctiuni grave. Instalarea unor centrale neautorizate presupune riscul unei amenzi ce poate ajunge la 100 000 de lei sau chiar riscul inchisorii de la 6 luni la 2 ani.

2. Odata obtinuta, autorizatia ISCIR este valabila timp de doi ani. Dupa cei 2 ani, trebuie sa se solicite o noua verificare.

3. Costul pentru obtinerea autorizatiei nu este atat de mare, asadar nu merita riscul de a instala o centrala fara ea. In general, costul verificarii si autorizarii nu este mai mare de cateva sute de lei. De cele mai multe ori este de pana in 200 de lei.

4. Firmele care sunt autorizate ISCIR pentru a face verificarea sunt prezente pe site-ul Inspectiei de Stat. Este bine sa fie verificata prezenta firmei pentru care s-a optat.

Instalarea unei centrale termice poate sa insemne o doza mare de confort, insa implica si responsabilitati date fiind riscurile pe care le presupune o astfel de instalatie. Chiar daca centralele moderne sunt din ce in ce mai performante, orice persoana care isi incalzeste proprietatile in acest fel nu trebuie sa neglijeze autorizarile si trebuie sa se asigure ca totul este sigur si legal.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!