Acasa » Atitudine » Egoism versus altruism

Egoism versus altruism

De o vreme tot aud în jurul meu despre egoism și altruism, cum nu e bine să fii egoist și ce minunat e să dăruiești într-un mod altruist. Cum prietenia cu un scop e opusul prieteniei adevărate și iubirea necondiționată e vindecătoare.

Cred în asta, însă hai să vedem ce măști se ascund în spatele acestor cuvinte, intenții.

În DEX, egoismul este definit ca “Atitudine de exagerată preocupare pentru interesele personale și nesocotirea intereselor altora”, iar altruismul este definit ca „generozitate, atitudine morală sau dispoziție sufletească a celui care acționează dezinteresat în favoarea celorlalți”.

E rău să fii egoist?

Definiția din dicționar este revelatoare, însă realitatea e alta. Dacă te uiți atent la relațiile tale, poți observa cu ușurință că lipsa unui egoism, te face să depinzi de ceilalți și să ceri de la ei ceea ce nu-ți poți oferi singur. Îi lași astfel fără energie, bani, cuvinte și pretinzi că oamenii trebuie să-ți acorde aprecieri și decorații în lipsa unei auto-cunoașteri puternice.

Problema e că spunem că un om e egoist, atunci când el nu este, simte și acționează cum vrem noi.

Știi ce înseamnă de fapt un strop de egoism? Să te ocupi astăzi pe tine, să crești, chiar dacă asta înseamnă să nu răspunzi nevoilor celorlalți. Pentru ca mâine, să ai de unde oferi. Dacă tu ești gol, tot ce poți face este să ceri cu patos și ardoare bucățele din ceilalți care să te umple. Și niciodată nu va fi suficient.

În ceea ce privește relațiile de prietenie, toate au un scop. Indiferent că e conștient sau nu, avem un obiectiv cu prietenii noștri. Poate doar vrem să vorbim cu ei, să împărtășim ce știm, să ne simțim bine. Însă și astea sunt scopuri. Orice fel de relație care nu mai are un scop în spate, moare.

Dacă nu mă crezi, uită-te la relațiile tale romantice. Când au luat sfârșit? Ce scop comun mai aveați atunci? Dar cu prietenii tăi? Când s-au despărțit drumurile? Erau scopurile voastre asemănătoare sau diferite?

Scopurile din relații pot fi diferite. În cazul prietenilor, ne putem rezuma la cafelele băute împreună sau la evoluție, în cazul relațiilor de iubire, ne putem gândi la o casă, familie sau la progresul în doi în aceeași direcție.

Egoismul este bun. Egoismul înseamnă să știi cine ești și ce vrei și să mergi în acea direcție, fără să aștepți confirmări și aprecieri exterioare ție, în același timp respectând și drumul celorlalți.

Iubește-ți aproapele CA PE TINE ÎNSUȚI.

Dacă tu nu dai doi bani pe tine, cu toata intenția ta de altruism, nu vei putea iubi pe altcineva mai mult decât dragostea și atenția ce ți-o porți ție. Ce poți face însă, e să-i sorbi din timp, energie, afecțiune și aprecieri pentru a-ți umple propriile goluri.

E important să-ți desprinzi brațele de caracatiță din jurul oamenilor și să te concentrezi asupra ta, chiar dacă mulți te vor numi egoist. Astăzi e momentul să te cunoști și să faci pași mărunți spre visele tale. Acum e clipa cea mai potrivită să acționezi în ciuda temerilor tale. Și oricând, e oportun să spui NU, când simți asta sau DA când vrei ceva cu adevărat. Dacă îți permiți ca în prezent să fii egoist și să te ocupi de tine, mai târziu vei putea oferi pentru că ai de unde, nu pentru că aștepți ceva înapoi.

Masca altruistului

Deși altruismul ca idee sună frumos, pentru majoritatea oamenilor e doar o mască. Sub ea se ascunde o nevoie acută de apreciere și atenție. Acțiunile lor așteaptă un răspuns, iar dacă îi dezamăgești, s-ar putea să te alegi cu o tigaie în cap sau măcar o frază de genul „Uite eu câte am făcut pentru tine și tu acum mă superi.”

În spatele unui altruist stă mândră ideea „Uite ce om bun sunt eu. Iert, iubesc și mă sacrific pentru ceilalți.”

Orice acțiune numită sacrificiu nu mai e altruism, e o alegere.

Dacă totuși îți place ideea unei prietenii dezinteresate și a unei iubiri necondiționate (indiferent că e vorba de o relație sau oameni în general), uite cum poți ajunge aici:

1. Ocupă-te de tine. Astăzi. Citește, participă la seminarii, fă tot ce e necesar pentru a-ți trezi puterea interioară și să mergi spre visele tale.

2. Măcar câteodată fii egoist. Ca să poți dărui dragoste, bani, ajutor, orice vrei, trebuie întâi să ai tu toate astea. Permite-ți să evoluezi pe toate planurile, apoi poți dărui și învăța și pe alții cum să obțină ce vor.

3. Dacă ceilalți nu-ți oferă ceea ce vrei, întreabă-te dacă tu îți oferi acele lucruri. Cum vrei apreciere de la cei din jur dacă tu nu te apreciezi suficient? Umple-ți singur golurile. Stai în liniște cu tine, fără măști sociale și accesează-ți resursele interioare. Simte fiecare parte din tine. Simte-ți inima, corpul, cum funcționează perfect pentru ca tu să trăiești.

4. Lasă-i pe ceilalți să meargă pe drumul lor. Dacă poți, ajută-i, dacă nu, măcar nu-i judeca. Realitatea ta nu e singura corectă și evoluția fiecăruia are ritm propriu. Permite-ți să fii cum vrei și lasă-i și pe ceilalți să fie.

5. La iubirea necondiționată ajungi atunci când ești atât de plin interior, încât orice și oricât ai dărui, nu ai cum să pierzi nimic. Nu aștepți nici măcar mulțumiri și n-ai cum să fii dezamăgit pentru că puterea ta dă pe dinafară și tot plin rămâi, oricât ai da celorlalți.

Fii egoist, atât cât să-ți permită să progresezi pentru a putea ajuta și alți oameni, iar dacă ai în jurul tău persoane la care te deranjează această calitate (sau îl poți numi și defect), întreabă-te unde anume în viața ta ești egoist tu cu tine? Și fii atent să nu fi lipit o etichetă pe omul de lângă tine, iar el să nu se poată exprima decât în cadrul ei.

Iar dacă ții să fii altruist cu adevărat, renunță la așteptări și acționează din umbră. Ajută oamenii în așa fel, încât ei să afle că puterea lor interioară e mai mare decât orice și ei pot face schimbările necesare pentru a fi fericiți. Nu tu. Și lasă-i să-și aleagă singuri calea, chiar dacă nu corespunde cu a ta.

Succes!

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

9 răspunsuri

 1. Excelent articol Raluca, cred ca in primul rand avem nevoie sa avem mult mai multa grija de noi
  .
  Imi place ca pui la indoiala niste conceptii sociale care sunt luate prea mult de bune.

  Si sunt convins ca lipsa increderii in sine provine in mare parte din faptul ca nu suntem suficient de egoisti sa ne iubim pe noi insine

  1. Multumesc Dragos.
   Si da, ai dreptate, de cele mai multe ori ne pierdem increderea in noi insine pentru ca ne lasam tarati de convingerile si de parerile altora, in loc sa ne concentram asupra noastra si sa ne iubim si dezvoltam..
   O zi frumoasa si multa iubire de sine 🙂

 2. Foarte interesant articolul…INCREDEAREA in sine…cred ca asta ne lipseste cel mai mult.Ma regasesc si am citit cu mare atentie punctul 3.
  Felicitari Raluca.!

 3. As putea sa-ti „desfintez” asa zisa teorie a ta … instant. Dar hai sa-ti explic sfaturile doctorului (eu nu sunt doctor)
  1. Egoistul nu o recunoasca ca este egoist.
  2. Egoistul crede ca deciziile lui sunt cele mai bune pentru persoanele din jurul lui si gandeste si ia decizii in locul lor … de parca noi suntem babuini si nu avem cap sa judecam ce ar fi bine pentru noi.
  3. Egoistul strange „averi” dar mai are cu cine sa o imparta ? Ca deja lumea l-a parasit si e singur cuc.
  4. Egoismul e foarte bun!!!!… really? Ai vrea sa fii iubita de un egoist? Sa-i imparti dragostea si sa te alegi cu nimic …ca sa nu mai zic de un sut in dos.
  5. Daca tu insati nu ai fi asa egoista … eu nu as avea ce sa citesc … Ai fi cu prietenul/iubitul…prietenele / prietenii in alt loc si ti-ai umple viata cu ceva util decat sa stai singura pe un blog si sa astepti commenturile altora si sa-ti impartasesti „dreptatea” atentie a ta chiar daca nu e neaparat corecta.
  6. Sunt curios ce familie rezista cu un sot egoist si o sotie egoista . As vrea sa-i vad macar o ora pe aceeeia si sa ma distrez cum rezista o asa zisa „iubire” cu doi oameni sub acelasi acoperis , straini unul de altul.
  7.
  8.
  ….
  2000000. De ce crezi ca ai mers la gradinita? (am mama educatoare) ca sa inveti litere , betisoare etc? Iti zic eu ca sa socializezi . Un om egoist nu socializeaza .(punct) Acel om isi doreste sa stea cu altii doar in ideea de a nu fi marginalizat .
  As putea sa-ti dau exemple incat blogul tau ar fi plin 99,99 % doar pe tema asta … dar nu o sa fac asta.

  Oare am dreptate ? Raluca dex-ul nu e scris de mine sau de tine … atentie la negarea definitiei :p .Nu am zis ca e bun sau rau in a fi egoist . Este bine in anumite momente sa fii egoist …spre exemplu sa-ti mai lasi parintii tai sau ai lui deoparte cat si „sfaturile” lor ( cateodata atat de egoiste) spre binele tau . Sfat ai grija unde „dai” cu egoismul si in cine s-ar putea sa se intoarca fix impotiva ta . Stima

 4. Draga Raluca imi plac anumite lucruri pe care le scrii dar tin sa iti spun ca poti face confuzii . Ma refer la faptul ca „egoism” este ca si in definitie ceva exagerat adica o extrema (extremele nu prea sunt bune !) (def egoism :Atitudinea de exagerata preocupare…) cum ar fi exemple : foarte gras – foarte slab … ai inteles ideea iar daca esti mai atenta la definitia care tu ai scris-o chiar asta spune .Revenind la subiect altruismul pe care il critici il intelegi putin gresit ,in definitie e ceva pozitiv dar aici in unele expierente descrise de tine ai observat ceva negativ asta pentru ca ori ai analizat gresit situatiile ori ai dreptate in analizele tale, e o problema si de interpretare, apropo de evolutie fiecare om ca si la un calculator sa zicem nu stiu daca e cel mai bun exemplu au capacitati diferite si de moment de interpretare se mai pot face si greseli sau confuzii …problema insa devine grea cand se fac insa mai multe greseli intr-un scurt interval de timp si cand insa nu se recunosc pentru a se putea corecta si preveni (acelasi tip de problema cel putin) Ideea este ca fiecare din noi are si sentimente de egoism si de altruism doar ca altruismul pur cel din definitie se manifesta in mod constient si natural la oameni foarte evoluati spiritual, adica cu o maturitate si constientizare de sine si a vietii in general foarte buna …in rest inveti pana mori :)) ..unii mai multe altii mai putine dar iubirea in sine vine si este o creatie a celor altruisti . Iubirea de sine insa e buna asa cum zici dar trebuie sa existe si iubirea si preocuparea pentru binele celorlalti .Noi de obicei m-am bagat si eu in aceeasi oala pentru ca sunt sincer mai gresim cand analizam un om si nu incercam sa il intelegem , trebuie sa ne mai dam si sanse, si cel mai important sa le valorificam. Daca un om insa e acuzat ca este egoist si ceilalti din jurul sau tind sa creada la fel si daca si numai daca stiu suna axiomatic, sunt intregi din punct de vedere rational atunci se poate concluziona ca atitudinea persoanei in cauza este una devianta cu multe greseli ce il definesc mai devreme sau mai tarziu acesta trebuie sa ia masuri pentru a nu fi marginalizat, si evident a fi si nefericit in cele din urma.Stiu ca exista conceptia generalista a vitejiei umane in sensul afirmatiilor cum ca ex; am facut totul din nimic din …. bici si nu m-a ajutat nimeni niciodata …corect pana aici :)) (suntem suma expierentelor si trairilor a stramosilor cat si a noastra) dar nu e rusine sa fii ajutat sa ceri ajutorul sau nu ar trebui sa fie prea complicat sa ajuti din cand in cand pe cineva nu fac aluzie la tine sa stii ca nu te cunosc.In rest am observat ca mai faci confuzii intre „iubirea de sine” cu a fi egoist si nu sunt la fel . egoismul e o greseala ca in definitie (preocupare exagerata de sine si nu iti pasa efectiv sau nu constientizesi ce simt ceilalti ), pe de alta parte altruismul este gresit, exagerat cand duce la autosacrificiu prostesc cand tinzi sa fii mandru ,atentie nici un om nu este corect sau cand ascunde de fapt o „masca” aceea de a manipula emotional sau si cand exista o abnegatie fata de ceva care nu merita. mai mult vrand sa imbunatatim cu bune intentii lucrurile tindem sa le si inrautatim cateodata prin lipsa noastra de constientizare si din necunoastere cat si din nepasare, indiferenta provenita uneori si din cauza concentrarii exclusive asupra anumitor lucruri in dauna altora… adica ajutand dezinteresat adica altruist pe oricine e o greseala pentru ca …un egoist nu mai trebuie ajutat pentru ca e mandru si se crede superior celorlalti pt ca are o stima de sine exagerata cat si incredere personala prea mare care face ca barca in care e el si ceilalti sa se scufunde din cauza erorilor sale „asumate” doar de el si nu si de ceilalti.Evident un egoist nu recunoaste usor cand greseste si o buna introspectie pentru el, ca exercitiu e ca un dus rece ce-l va aduce „cu picioarele pe pamant”. Ceea ce ai spus tu despre acele persoane care se vand prea repede ..ele desigur actioneaza gresit cu stima de sine sau increderea in sine redusa drastic (adica sa nu dea doi bani pe propria persoana asa cum ai spus) asa cum si egoismul reprezita o exagerare in cele din urma a iubirii de sine (aceasta din urma fiind cumpatata atunci cand folosesti ratiunea si constientizezi ca tinde spre exagerare si in cele din urma spre egoism ). In rest ar fi multe de spus bazat pe ceea ce ai scris dar … tind sa fiu comod si sa termin. La punctul 5 incerci sa demontezi altruismul cu o notiune autentica de altruism tocmai cea din definitie nu perceputa gresit de unele persoane. Si eu nu cred ca esti egoista asa cum zici, ci te iubesti pe tine insuti ceea ce e bine dar atentie la dimensiunea iubirii …care trebuie sa creasca armonios.

 5. Adevărat! Descrierea altruismului, sau mai bine zis ideii moderne de altruism e foarte bine punctată. În general după un gest altruist apar și reproșurile, manipularea și abuzul emoțional. ”Ai uitat ce-am făcut pentru tine??” ”Cum să uit dacă tu îmi amintești în fiecare zi? ” :))

 6. Slava Domnului!!! Sunt atât de fericit să împărtășesc mărturia mea despre cum am fost în stare să mă întorc ex-iubitul meu în jurul valorii de octombrie 1st 2015, cu ajutorul ridicat Zubar DR din 5 ani în urmă, aproape că am renunțat la încercarea de a obține ex-iubitul meu înapoi să se angajeze să ne relație pe deplin. Am încercat întregul lot am știut, dar ceea ce nu am știut că a fost tot ce a trebuit sa fac a fost vin la voi DR Zubair, precum și cu binecuvântările și puterile magice extraordinare, eu n-ar trebui să facă toate lucrările la toate. ai făcut magia ta, și imediat după 24 de ore, iubitul meu mi-au revenit cu o mulțime de scuze și flori .. Și acum viața mea este echilibrată și din nou fericit. DR Zubair este o adevărată și autentică de fugă vraja el să mă ajute să restaureze înapoi relația mea rupt. Tu faci un mare serviciu pentru oameni, Tu esti talentat cu vraja pentru a aduce înapoi fostul iubit și multe altele. Vă mulțumesc pentru țesut vrăji magice de dragoste pentru mine. Ea se întoarce exact așa cum a fost atunci când ne-am întâlnit prima dată, a fost ca un vis pentru mine, eu sunt atât de fericit acum ca suntem din nou împreună din nou datorită DR Zubairt și i se va sfătui pe oricine are nevoie de ajutor să-l contacteze prin e-mail lui: [email protected] și Dacă doriți, de asemenea, să-l chat-ul pe WhatsApp +19199166000

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!