Eu nu uit niciodată nimic! Bine, mint, uneori uit. Dar rar. Şi uneori uit intenţionat. Nu ştiu cum vine asta dar uneori am impresia că eu sunt împărţit în doi oameni diferiţi… oameni ce uneori trebuie să se mintă unul pe altul. Dar asta-i alta poveste.
Deci cum fac eu să nu uit? Eu sunt un om care n-are memorie de elefant, ci dimpotrivă. Uit repede – şi de obicei uit repede exact lucrurile importante. De câţiva ani tot mă „bat” cu uitucul din mine şi pot spune că în această perioadă am găsit soluţii de toate felurile.
Modul greu de a reţine lucruri
La început îmi faceam liste mentale (dacă le pot zice aşa). Ştiam că trebuie să spăl vasele, să plătesc lumina şi să îmi fac abonament la metrou şi reţineam toate astea doar dacă le vizualizam mental (deci vasăzică-n cap) sub formă de listă.
Un alt mod straniu prin care reţin uneori lucruri este să îmi asociez o parte din corp cu un lucru de ţinut minte. Ştiu, ştiu, sună super-straniu… dar merge! Mâna dreaptă – să cumpăr un suc pentru acasă, mâna stângă – să sun la bancă.
Modul „mâzgâlicios” de a reţine lucruri
Nu, nu este estetic dar funcţionează. Am obiceiul de a-mi nota pe mână (în palmă sau pe degetul mare, la exterior) tot felul de lucruri ce trebuie să le fac.
Modul „costisitor” de a reţine lucruri
Păi mi-am cumpărat o tăbliţă pe care o am deasupra locului în care-mi petrec majoritatea timpului din zi.
Şi pentru momentele când plec de acasă am MEREU la mine o agenduţă. Pagina din spate este pentru lucruri „de ţinut minte”. Când se umple pagina o rup.
Modul neconvenţional de a reţine lucruri
Eu mi-am tatuat un citat pe care cred ca nu e recomandat să-l uit vreodată… „All that we are is the result of what we have thought.”. Buddha a zis asta.
Voi aveţi alte moduri de a „reţine” lucruri?
14 răspunsuri
Memorand! Pur si simplu Memorand. Eu consider ca memoria este cel mai important lucru in dezvoltarea personala deoarece prin dezvoltare personala invatam sa ne schimbam dar intrun fel memoria (daca nu este asa buna) nu ne lasa, mai bine zis uitam ce am invatat, si a doua zi ne intoarcem de unde am plecat. Sti cum se zice pe o ureche intra si pe cealalta iese si pot sa spun asta din propria experienta. A fost o perioada cand eram dispus sa dau orice sa ma schimb, nu mai ma suportam pe mine si totusi nu stiam cum sa fac asta, cum sa ma schimb. Pana cand am auzit de dezvoltare personala, mam dus la librarie mi-am luat 2, 3 carti care leam considerat eu mai bune si m-am dus repede acasa sa ma apuc de treaba. A fost minunat, am terminat o carte intro zi, si dupa ce am terminat cartea ma simteam asa bine aveam incredere in mine, totu era bine ma simteam ca si cum as putea sa mut multi din loc. Dar na durat mult, a doua zi nu mai eram lafel de motivat, increderea disparuse, era groaznic. De ce nu mai ma simteam la fel? Eram asa de bine ieri. De ce? Memoria sa fi fost? Eu zic ca da. Ma oftica treaba asta, trebuia sa recitesc cartea, numai ca de data asta ca sa nu uit mi-am scos pe un caiet toate chestiile importante si le-am invatat (in fiecare zi le repet si caietu tot continua sa se umple…). Au trecut 3 luni si acum fiecare zi e un vis. Memoria ma ajuta foarte mult, si in viata de zi cu zi si in dezvoltarea mea personala.
PS: Sper ca nu vam plictisit.
Am o agenda. In rest am lista in cap.
de obicei tin minte cand trebuie sa fac ceva dar daca e ceva mai important ii spun cuiva sa imi aduca aminte. de obicei pers respectiva uita dar nu stiu din ce motiv, daca ii spun sa-mi aduca aminte, nu mai uit eu:D
am o agenda pe care o car peste tot cu mine
btw:acum am aflat si noi ce ti-ai tatuat pana la urma:)
@Ramona – care „noi”? Ai personalităţi multiple? 😀
Erai atât de curioasă? Nu era tocmai un secret oricum…
nu,n-am:))
insa cand ai postat pe amdoar18ani.ro ca ti-ai facut tatuaj nu ai mentionat ce tatuaj…si au aparut niste comentarii unde erai intrebat ce tatuaj ti-ai facut si unde:-?doar ca tu ai raspuns ca e ceva personal…eu probabil am ramas in urma…
Alea sunt mainile tale?
Nu. 🙂
Bilete lipite pe unitate..
Mmmm…postu’ asta -mi suna a Memento.
Ce-i Memento?
Memento e un film psihologic foarte bun,chiar preferatul meu
🙂
Imi notez pe mana ceva ce trebuie sa fac in acea zi si intr-o agenda sau pe post-it-uri lucruri care trebuie facute in timp 😀
Solutia mea: cartea lui Tony Buzan, Speed Memory. Are niste tehnici excelente pentru imbunatatirea capacitatii de memorare (nu a memoriei pp-zise). Daca vreti sa tineti minte liste, task-uri, etc, metodele sunt excelente si functioneaza garantat. Am citit o lista de 40 de cuvinte timp de 5 minute si oricand pe parcursul zilei am putut sa numesc oricare element din lista, ordinea lui. Din pacate e mai greu de folosit pentru invatat materii.. desi se poate adapta. Succes!
flux de imagini ala „efectul einstein”, retin informatiile facand filmulete cu simboluri 🙂