Acasa » Dezvoltare personală » Autoevaluare » Evaluează-ți evoluția

Evaluează-ți evoluția

În ultima perioadă, majoritatea cautăm dezvoltarea personală și ne preocupă propria evoluție. Ăsta e un lucru bun, atâta timp cât suntem prezenți și mulțumiți și de treapta pe care ne aflăm, și de drumul pe care mergem spre ceea ce ne dorim.

Din articolul de astăzi vei afla cum să-ți măsori evoluția și de ce e important să înveți atât din reușite cât și din greșeli. În plus, vei înțelege că nu există stagnare.

Listă cu succese?

Cred în ideea de a scrie micile sau marile reușite, pentru a-ți aminti că ești capabil. Însă dacă te rezumi doar la a scrie succesele, mintea ta va face legătura succes = stare de bine = sunt valoros, deștept, etc. Când ai un eșec, ghici ce asocieri va face?

De cele mai multe ori, oamenii cred că dacă au reușit ce și-au propus, sunt frumoși, inteligenți, capabili de succes, iar dacă au un eșec, imediat asocierea pe care o fac este că sunt proști, incapabili, ghinioniști. Adică, concentrarea este pe identitate (Eu sunt…), în loc să fie pe acțiuni.

Lista cu succese + acțiuni

Mai util este să-ți scrii o listă cu reușitele tale, iar în dreapta fiecăreia să notezi ce acțiuni ai făcut pentru a ajunge acolo. Ce ai gândit, cum te-ai raportat la scopul tău, ce pași ai făcut?  Astfel, mintea ta va învăța că dacă ai succes nu ești într-un fel anume, ci ai făcut niște acțiuni într-un anume fel.

Eșecuri + acțiuni + îmbunătățiri

Ține un jurnal și cu nereușitele tale. E important să fii sincer cu tine și să nu ascunzi gunoiul sub covor.

În dreptul fiecărui eșec scrie ce acțiuni ai făcut sau nu ai făcut pentru a ajunge acolo și ce îmbunătățiri poți face pentru data viitoare, în așa fel încât să se transforme într-o victorie.

Evaluează-te corect

Gândește-te unde erai acum un an. Ce fel de gânduri aveai, ce acțiuni făceai, ce rezultate vedeai? Ce s-a schimbat de atunci? Cum ești acum? Ce ai învățat în ultimii 3-5 ani? Ce îmbunătățiri ai făcut?

Concentrează-ți atenția pe ceea ce ai și ai obținut deja. Tindem să fim nerecunoscători și să ne uităm la ce au reușit ceilalți, neglijând reușita noastră. Focusul să fie pe treaba ta, nu a altuia. Fii recunoscător, răsplătește-te pentru fiecare reușită și încurajează-ți acțiunile benefice pe termen lung.

Simt că stagnez

Unii oameni îmi spun că stagnează și nu văd nicio schimbare în viața lor. Însă nu există stagnare. În Univers totul se mișcă. Pune un obiect la microscop și vei vedea că și acolo e mișcare.

Ai nevoie de pauze în care să respiri și să-ți evaluezi acțiunile (atenție! Acțiunile tale, nu persoana ta!), apoi mai sunt perioade de platou, unde lucrurile par să stea pe loc. Atunci e perioada de semănat. E momentul potrivit să asimilezi informații și să integrezi ce ți se potrivește.

Bonus: Cum să evoluezi pe treapta dorită

Dacă vrei să urci o treaptă în plus, în primul rând e important să știi unde te afli.

Starea actuală – Unde ești în momentul ăsta? Ce gânduri ai, ce limite, ce problemele? Ce acțiuni faci în prezent și cum te raportezi la scopurile tale?

Fii sincer cu tine, căci schimbarea începe doar când te privești cu sinceritate și deschidere.

Starea dorită- Unde vrei să ajungi? Ce vrei să obții mai exact? Cum vrei să gândești, să te porți? Ce scop vrei să împlinești?

E necesar să știi unde vrei să ajungi pentru a porni în direcția aia.

Strategie- Pentru a ajunge din punctul A (starea actuală) la punctul B (starea dorită) ai nevoie de un plan de strategie.

Ce acțiuni repetate te vor duce în punctul B? Ce anume este nevoie să schimbi pentru a-ți fi mai ușor pe drum? Cum îți poți depăși limitele și care sunt 2, 3 pași care dacă îi faci, te apropie de scopul tău? Ce alegi să faci chiar acum?


În concluzie, măsoară-ți succesul și eșecul după acțiunile pe care le-ai făcut. Dacă nu îți place punctul în care ești, direcția se poate schimba prin decizia ta de a acționa altfel.

În perioada în care ai impresia că stagnezi, uită-te în natură și privește cum toate lucrurile se mișcă și se schimbă. Copacii înfloresc, iarba crește, nu există pauză.

Gândește-te la scopul tău și evaluându-te din prezent, observă ce pași trebuie să faci pentru a ajunge pe treapta dorită de tine.

Ține minte că nu ești succesul sau eșecul tău. Acțiunile tale au condus acolo. Acțiuni care se pot schimba și/sau îmbunătăți.

Lasă-mi un comentariu și spune-mi cum îți evaluezi tu evoluția.

Succes!


Raluca scrie și pe blogul ei personal – entuziasm.ro

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!