Acasa » Uncategorized » Faruri cu halogen, xenon sau LED – diferențele între cele trei tipuri

Faruri cu halogen, xenon sau LED – diferențele între cele trei tipuri

Farurile reprezintă una dintre componentele importante pe care trebuie să le ai în vedere atunci când vrei să achiziționezi un autoturism. Chiar dacă, uneori, tendința este aceea de a trece cu vederea caracteristicile farurilor din dotarea unui autoturism, acestea sunt foarte importante și trebuie alese cu grijă, întrucât echiparea unei mașini cu faruri necorespunzătoare poate cauza neplăceri în trafic, dar și amenzi. Principalele tipuri de faruri pe care le poți utiliza sunt cele cu halogen, farurile cu xenon și cele cu LED. Care sunt, însă, diferențele dintre acestea?

Faruri cu halogen

Cel mai comun tip de faruri este reprezentat de cele cu halogen, care încă se folosesc în procesul de producție a mașinilor. Farurile cu halogen folosesc becuri incandescente și sunt compuse din corp și o sticlă transparentă. Puterea becului utilizat și oglinda din interior sunt ceea ce determină și intensitatea luminii, spre deosebire de alte tipuri de faruri, care utilizează lupe. Motivul pentru care acest tip de faruri este atât de comun constă în gradul ridicat de accesibilitate a becurilor, care pot fi găsite în orice magazin de piese auto, dar și în benzinării. Ele sunt ieftine și pot fi schimbate cu ușurință.

Faruri cu xenon

Mai moderne decât cele cu halogen, farurile cu xenon au fost introduse pe piață în 1991, odată cu lansarea modelului BMW 750i. Dacă cele cu halogen folosesc lămpi cu incandescență, iluminarea xenon se face pe baza unor lămpi cu descărcare, iar lumina produsă poate fi destul de incomodă pentru ceilalți participanți la trafic. Mecanismul de funcționare presupune un cost de producție destul de ridicat, iar componentele, de la becuri până la balasturi și proiectoare, sunt scumpe, comparativ cu cele care formează farurile cu halogen. Totuși, acest tip de faruri presupune și o serie de avantaje majore, precum durata de viață mai lungă – 2000 de ore, comparativ cu 450-1000 în cazul becurilor halogen – , consumul scăzut de energie și siguranța ridicată. Aceasta din urmă este explicată de reacțiile mai bune pe care șoferii le au în general la obstacole atunci când acestea sunt observate cu ajutorul luminii produse de xenon. Este bine de știut că legea românească nu permite montarea farurilor de tip xenon pe un autoturism care nu a avut astfel de accesorii încă de când a ieșit din fabrică.

Farurile cu LED

Cea mai modernă tehnologie din industria farurilor auto este reprezentată de farurile cu LED. Așa cum sugerează și denumirea, ele funcționează pe bază de LED-uri, care nu sunt becuri, ci un circuit electric, iar lumina obținută este una puternică. Întâlnite numai la mașinile foarte noi, farurile cu LED nu pot fi găsite la dezmembrări și sunt destul de costisitoare. Inițial, LED-urile se foloseau doar la luminile de zi, însă acum există faruri full-LED, iar marele avantaj este consumul mai scăzut față de cel al farurilor cu halogen sau xenon. Deși costisitoare și ultra-modernă, această tehnologie nu este prezentă doar la autoturismele foarte scumpe, ci și la cele accesibile.
Așadar, între cele trei tipuri de faruri auto există diferențe semnificative, fiecare prezentând atât avantaje, cât și dezavantaje. Dacă farurile clasice, cu halogen, presupun un cost scăzut și un grad de accesibilitate ridicat, durata lor de viață este de doar maximum 1000 de ore. Schimbarea unui bec cu halogen este foarte ușor de făcut. Becurile se găsesc în benzinării, magazine de piese auto, dar și online, pentru că poți achiziționa la orice oră becuri auto de pe ePiesa.ro. În același timp, farurile cu xenon au o durată de viață de până la 2000 de ore, dar sunt semnificativ mai scumpe și nu pot fi utilizate pe o mașină care nu a ieșit din fabrică având în dotare astfel de faruri. Totuși, farurile cu xenon asigură un confort și o siguranță sporite, la fel ca farurile cu LED, cea mai modernă variantă dintre cele trei analizate. Deși moderne, ele sunt întâlnite și pe autoturisme din clasa accesibilă, iar lumina generată este puternică, la un consum scăzut. Dezavantajul acestei tehnologii este că pot apărea dificultăți în cazul în care se defectează, iar costurile înlocuirii unui far cu LED sunt destul de ridicate.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!