Frica este un sentiment pe care îl resimțim cu toții în diverse momente ale vieții noastre. Dacă atunci când eram copii ne temeam de întuneric sau de dentist, odată ce am devenit adulți experimentăm frica produsă din alte cauze, temându-ne de eșec, de singurătate sau de moarte.
Indiferent de vârsta la care ne aflăm, teama poate prinde diverse forme. Dar ce este frica, care sunt factorii care o stimulează, ce efecte negative produce și cum poate fi depășită?
Ce este frica?
Fiecare dintre noi avem un sistem de autoapărare, tocmai pentru a face față diverselor situații periculoase la care suntem expuși de-a lungul vieții. Frica este și ea un mecanism prin care ne putem proteja de eventualele pericole.
Aceasta poate fi definită și ca o atitudine instinctivă, ce se instalează în momentul în care mintea noastră percepe un lucru sau o situație ce are potențialul de a ne afecta într-un fel sau altul.
Fobiile și temerile sunt stări emoționale care pot să apară și în contexte caracterizate de incertitudine. Pentru că nu știm la ce să ne așteptăm sau nu avem siguranța a ceea ce urmează să se întâmple, mintea își creează un scenariu defensiv și astfel este generată frica.
Efectele adverse ale fricii asupra noastră
Incontestabil, teama este un sentiment benefic, în anumite situații. Aceasta ne ajută să evaluăm și să evităm riscurile potențiale, protejându-ne de pericole. Totuși, atunci când teama se instalează fără justificare, ea poate ajunge să se contureze în forme necontrolate.
Astfel, o preocupare naturală pentru a ne proteja copilul împotriva frigului se poate transforma într-o adevărată paranoia. Atunci când temerile noastre devin obsesii sau manii, este momentul să găsim modalități prin care să spargem barierele impuse de frică.
Cum să depășești barierele impuse de frică
Cea mai bună modalitate de a-ți depăși teama este să o înfrunți. În funcție de obiectul sau situația care îți generează starea de anxietate, poți să scapi, prin acest exercițiu, de frica de înălțime, de animale, de stomatolog și de alte temeri.
Creează scenariul cel mai sumbru posibil în legătură cu factorul care îți declanșează frica. Gândește-te cum ai reacționa și care ar putea fi soluția pentru a ieși din situația respectivă. Din momentul în care vei găsi răspunsul în ceea ce privește aceste coordonate, atunci te vei putea liniști, iar teama se va estompa.
Încurajează-te. Acesta este unul dintre cele mai bune sfaturi pe care le poți urma pentru a doborî limitele pe care ți le impune frica. Nu uita că atunci când o alimentezi cu gânduri pesimiste, teama se amplifică și pune stăpânire pe mintea ta și pe starea de spirit. Așadar, încurajarea poate fi cheia pentru a înlătura frica.
Meditația este o altă soluție eficientă pentru a scăpa de anxietate. În timpul meditației, vei pătrunde în cele mai ascunse laturi ale minții tale, pentru a identifica trăgaciul care declanșează teama. Conștientizând sursele fricilor tale, ești deja cu un pas mai aproape de a le elimina complet.
Poți ameliora intensitatea anxietății aplicând metodele pe care ți le-am prezentat în acest articol. Eliberarea de frică aduce doar lucruri benefice în viața ta.