Acasa » Dezvoltare personală » Altele » Îndrumător pentru informarea din ziare și TV

Îndrumător pentru informarea din ziare și TV

În fiecare zi apar rezultalele unor noi studii – cât consumă românii, cât de needucați suntem, câte locuri de muncă sunt etc. Printre toate astea, majoritatea vine cu ceva negativ.

Am trecut în revistă ce stă în spatele știrilor care se transmit non-stop pe la unele televiziuni, de ce trebuie să ne ferim și, mai ales, cum ne afectează pe noi afirmațiile așa-zișilor jurnalilști plătiți pentru scandal.

1. Studiile presupușilor cercetători sunt irelevante

Despre toate studiile de acest gen vă spun de la bun început că sunt irelevante și că nu reprezintă realitatea. Sunt făcute probabil pe un eșantion de 50 de oameni, iar rezultatele sunt atribuite majorității populației, de 22 milioane de oameni.
Totodată, aceste studii se contrazic continuu. Ba pâinea albă este bună, ba este nocivă etc. Și ne plimbăm și noi așa unde ne trimite mass-media.

Dacă un reporter află că un om a fost afectat de un virus creează panică în țară, iar pe prima pagină ”ALERTĂ! România este invadată de virusul XYZ”. Imediat, panică la spitale, cozi interminabile la vaccinuri, umblă vestea că e virus în țară și că, odată luat, poate deveni letal.

2. Știrile negative îți creează impresia că răul te urmărește

Într-adevăr, nu contest faptul că nu putem fi implicați în accidente, că nu ni se poate întâmpla ceva rău. Dar eu îmi aduc și acum aminte cât de fraieră eram la 8 ani, când mă uitam la toate porcăriile de filme. Și desenele mă speriau, Scooby Doo, când ieșeau fantomele și nopți la rând nu puteam adormi căci vedeam numai chestii albe prin camera mea. Dacă o tipă este violată pe stradă îți etse frică să mai ieși din casă noaptea, daca unul face accident îți este frică să mai intri în mașină. Un viitor imprevizibil, dar ce suntem noi în fața lui? Ce rol avem?

Putem noi EVITA ce ni se va întâmpla? NU! Asta e ideea, că moartea nu și-o alege nimeni, ceea ce putem face noi însă este să ne facem datoria, să circulăm civilizat, să nu ne urcăm beți la volan, să nu ieșim la 2 dimineața singure pe tocuri de 12 sau cu fuste mini cu paiete, cu cerceii de aur care atârnă până la umăr.

3. Știrile negative te influențează negativ

Da, la câte știri se transmit în fiecare zi, o iei razna. Mai ales dacă citești constant ziarele și te uiți la televizor. Plus că adevărul va fi mereu distorsionat de mass media, deși sfânta obiectivitate, regulă pentru această meserie, este înlocuită de Oana Zăvoranu și senzațional.

În calitate de persoană care își câștigă pâinea din această meserie vă îndeamnă să lăsați să se pună praful pe televizor. Să lăsați presa de scandal la coșul de gunoi, căci panică mai mare ca în titlurile lor nu există nicăieri. Atunci când adevărul este distorsionat, devine minciună. Iar de minciuni ne-am săturat cu toții. Chiar nu trebuie să o luăm razna din cauza asta
La 8 ani, părinții mei au aruncat televizorul la coșul de gunoi. Și bine au făcut.

4. Mass media vinde informații, nu le relatează

Un editor rar o să accepte o informație dacă nu se pliază pe politica postului. Toate show-urile TV sunt făcute doar pentru audiență, regizate și vândute unor consumatori de masă, pentru a le satisface nevoia de divertisment. Asta nu înseamnă că nu există și partea bună a lucrurilor, dar balanța înclină mult pentru toate idioțeniile. Mass-media face dintr-un simplu protest-PROTESTUL, face dintr-o epidemie-PANICĂ, și dintr-un sondaj făcut pe un eșantion pe 5 oameni – așa sunt românii!

Ce am vrut să spun prin rândurile de mai sus este că viața e mult prea frumoasă ca să ne pierdem vremea cu știri negative. Tot ce trebuie să facem este să ne bucurăm de fiecare zi ce ne stă în față și să dăm ignore tuturor prostiilor cu care ne bombardează ziarele și televiziunile. Tuturor personajelor plătite să se certe pe la show-uri.

Am început să mă uit în fiecare zi la ce pot face, ce concerte sunt, unde se mai organizează workshop-uri, iar atunci când vine vorba de cum îmi câștig pâinea să o fac cum trebuie, curat și obiectiv.

Până atunci,

Până atunci, vă îndemn să închideți televizorul, ziarele online, și să vă bucurați mai degrabă de o carte, de o zi de vineri seară la Sala Radio, să descoperiți ceainării și cafenele ascunse printre clădirile orașului și, mai ales, să nu lăsați nimic din ceea ce se transmite să vă influențeze alegerile, înainte de a vă informa singuri din mai multe părți.

Românii vor fi tot timpul needucați, inconșienți, absolvenții fără locuri de muncă, facultățile extrem de proaste, personal necalificat. Dar rolul nostru este să schimbăm perspectiva din care vedem lucrurile, iar mai jos o sa postez o povestioară care mi-a plăcut enorm de la una dintre cititoare, care a comentat la postul ”ce înseamnă să fii tu însuți”. Mulțumim, Andrada!


„Era odată un bărbat care şedea la marginea unei oaze la intrarea unei cetăţi din Orientul Mijlociu. Un tânăr se apropie într-o bună zi şi îl întreabă:

– Nu am mai fost niciodată pe aici. Cum sunt locuitorii acestei cetăţi?

Bătrânul îi răspunse printr-o întrebare:

– Cum erau locuitorii cetăţii de unde vii?

– Egoişti şi răi. De aceea mă bucur că am putut pleca de acolo.

– Aşa sunt şi locuitorii acestei cetăţi, răspunse bătrânul.

Puţin după aceea, un alt tânăr se apropie de omul nostru şi îi puse aceeaşi întrebare:

– Abia am sosit în acest ţinut. Cum sunt locuitorii acestei cetăţi?

Omul nostru răspunse cu aceeaşi întrebare:

– Cum erau locuitorii cetăţii de unde vii?

– Erau buni, mărinimoşi, primitori, cinstiţi. Aveam mulţi prieteni acolo şi cu greu i-am părăsit.

– Aşa sunt şi locuitorii acestei cetăţi, răspunse bătrânul.

Un neguţător care îşi aducea pe acolo cămilele la adăpat auzise aceste convorbiri şi pe când cel de-al doilea tânăr se îndepărtă, se întoarse spre bătrân şi îi zise cu reproş:

– Cum poţi să dai două răspunsuri cu totul diferite la una şi aceeaşi întrebare pe care ţi-o adresează două persoane?

– Fiule, fiecare poartă lumea sa în propria-i inimă. Acela care nu a găsit nimic bun în trecut nu va găsi nici aici nimic bun. Dimpotrivă, acela care a avut şi în alt oraş prieteni va găsi şi aici tovarăşi credincioşi şi de încredere. Pentru că, vezi tu, oamenii nu sunt altceva decât ceea ce ştim noi să găsim în ei.

Așadar, ce este dezirabil pentru noi să găsim în lume? Dar în noi înșine? Haide să ne uităm cu mai mare atenție prin fereastra sufletului nostru și destul de probabil, vom găsi ceea ce căutăm și ne vom regăsi.

Iar acum, suflet cald, privește cerul nemărginit și amintește-ți că „Fiind tu însuți, ești frumos”, iar „Sufletul nostru este cerul pe care se perindă norii, dar indiferent de anotimp, esența ființei noastre trebuie să fie senină pentru ca viitorul să nu fie îngrădit.”

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

2 răspunsuri

  1. Foarte interesant articol.

    Tot timpul imi place sa spun ca televizorul este distrugatorul de pasiuni, iar acest articol imi intareste si mai mult aceasta incredere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!