Acasa » Interviuri » Interviu cu Simona Buzatu

Interviu cu Simona Buzatu

Pe Simona Buzatu n-am apucat s-o cunosc în persoană pentru că, fie vorba între noi, este workaholică. Dar cineva spunea că dacă ceea ce faci este din pasiune, atunci acel lucru nu se numeşte „muncă”. Deci Simona-i atât de pasionată de ceea ce face că încă n-am apucat să ieşim la o cafea. Din păcate acest interviu este făcut prin e-mail. Zic din păcate pentru că probabil face to face îi puneam întrebări şi mai interesante.

Am hotărât s-o intervievez pe Simona pentru că îi admir atitudinea. Da, de aceea. Fără nicio legătură cu munca pe care a prestat-o până acum. Simona este pasionată de artă şi aşă ajuns să-şi câştige în ziua de azi existenţa prin desenarea mai multor site-uri. Un om care trăieşte din freelancing este mereu de admirat!

Aşadar, interviul:

1. Pentru început zi-mi câteva lucruri despre tine…

Mă numesc Simona, am 29 de ani şi locuiesc în Bucureşti de când mă ştiu. Am 15 ani de studii în arte plastice şi 7 ani de lucru ca graphic designer. Atunci când fac o pauză de calculator sunt absorbită de o carte bună, câteva schiţe în peniţă cu tuş sau nişte cadre foto.

2. Cum ai ajuns sa „desenezi” site-uri? De unde a pornit aceasta „pasiune”, dacă-mi permiţi să o numesc aşa?
Este o poveste mai lungă.

De mică am fost atrasă de partea artistică a lucrurilor şi asta m-a împins către şcoala şi Universitatea de Arte Plastice. Am început să lucrez pe calculator în anul 2000, când tatăl meu mi-a dăruit un calculator. Am fost fascinată de funcţia „Undo” pe care o îndrăgesc şi astăzi.

Curiozitatea m-a impins în multe direcţii. Am învăţat print, 3D, animaţie, efecte speciale şi am lucrat în televiziune ca Art Director şi Creative Director.

Web designul este o descoperire mai nouă şi am început să creez siteuri din nevoie, încercând să-mi creez portofoliul când am hotărât să devin liber profesionist. Atunci mi-am dat seama că web designul este ceea ce căutam.

3. Pentru o vreme n-ai lucrat ca freelancer, ci ai fost angajată şi ai lucrat cu branduri destul de mari. Cum ai ajuns să fii freelancer?

Am lucrat pentru 3 ani şi jumătate în televiziune, am învăţat lucruri extraordinare şi am întâlnit oameni deosebiţi. Însă la un moment dat n-am mai avut nimic nou de aflat şi intrasem în rutină. Din acest motiv am devenit liber profesionist (freelancer), pentru a putea lucra mereu la proiecte interesante care mă ajută să fiu creativă, să găsesc soluţii şi să sparg rutina zilnică.

Desigur, mă bucur de fiecare dată când am un proiect grafic pentru TV, fie el un generic de emisiune, o identitate tv sau un pachet grafic de ştiri TV. Animaţia TV şi efectele vizuale rămân prima mea dragoste.

4. Zi-mi te rog 3 motive pentru care-i mai bine să fii freelancer.

Din fericire am o meserie care poate fi practicată astfel şi am numai avantaje. Un liber profesionist poate să-şi facă programul lui aşa cum îşi doreşte, poate să îşi aleagă clienţii, nu are salariu fix şi dacă domeniul îi permite, poate colabora cu oameni de pretutindeni.

5. Nu auzi prea des de femei care fac programare… eu unul am fost instant mândru de tine, fără ca măcar să te cunosc. Cum te simţi ca femeie într-o industrie „dominată” de bărbaţi?

Sincer, nu am întâlnit foarte mulţi profesionişti pe partea de web design şi programare în România. Acesta este şi motivul pentru care am început să fac site-uri web acum câţiva ani. Majoritatea celor care fac web design şi programare în România nu au experienţă sau lucrează full time, ceea ce nu le permite să se perfecţioneze.

Nu pot să spun că fac programare pură, ştiu bine HTML/dHTML/CSS şi mă descurc în Actionscript (flash), JavaScript, PHP. Asta mă ajută să lucrez proiecte în WordPress (folosit ca CMS), Joomla şi Magento.

Sunt una din puţinele persoane care au o meserie frumoasă pe care o iubesc.

6. Adesea intervievez oameni care au o viaţă dublă: au un job din care trăiesc şi o pasiune pe care şi-o monetizează cu timpul… Tu cum ai reuşit să-ţi monetizezi pasiunea atât de bine încât să faci doar ceea ce-ţi place? Cu alte cuvinte: Cât de uşor a fost să-ţi faci loc în industria asta?

Sunt una din puţinele persoane care au o meserie frumoasă pe care o iubesc. Meseria de grafician îmi oferă numai bucurii şi asta mă face să merg mai departe. Nu am întâmpinat greutăţi. Am avut noroc pentru că arta şi grafica pe calculator au multe puncte în comun. Însă totul ţine de voinţă şi organizare.

Cred că oricât de bun ai fi, poţi să fii şi mai bun dacă nu te opreşti. Secretul este instruirea, perfecţionarea şi seriozitatea. Lunar mă instruiesc cu o serie noua de tutoriale acolo unde simt că se poate şi mai bine.

7. Care-s planurile tale de viitor? Vei continua singură? Îţi vei lua asistenţi? Îţi vei face o firmă?

Nu ştiu ce îmi rezervă viitorul şi am învăţat să nu mai spun NU. Dar nu mă atrage ideea de a avea o firma în acest moment. Proiectele mele se bazează pe originalitate şi tot ce se găseşte în portofoliul meu la artvisiona.ro este creat integral de mine. Din acest motiv cred că lucrările ar lua o cu totul altă direcţie dacă voi avea o firma sau asistenţi şi nu doresc acest lucru.

Ca plan de viitor sigur, am în lucru câteva proiecte personale foarte interesante. Primul proiect este deja început de aproape jumătate de an: jurnal.artvisiona.ro, unde vorbesc totul despre grafică TV, site-uri web, manuale de identitate, optimizare pentru motoarele de căutare şi alţi termeni de specialitate pe inţelesul tuturor.

Un alt proiect foarte mare din toate punctele de vedere are legatură cu arta şi sper să pot spune mai multe cât de curând.

8. Eu fac aceste interviu pentru că te admir. Din acelaşi motiv am facut şi restul interviurilor. Vreau să aflu cât mai multe despre oamenii pe care-i admir, vreau să le aud povestea şi vreau să mă las inspirat de atitudinea lor, să pot să acţionez asemenea lor. Care-s oamenii pe care-i admiri tu?

Sunt foarte mulţi oameni demni de admirat. Îmi plac oamenii din diverse domenii, care au reuşit să devină cunoscuţi pentru că sunt buni şi pentru că aduc ceva util în lume. Câţiva ar fi Richard Rosenman, Joe McNally, Nick O’Neill, Paula Begoun şi Gary Vaynerchuk.

9. Un citat favorit sau dupa care-ti conduci viata?

Cred ca cel mai bun principiu de viaţă este: „Think big and outside the box”.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

5 răspunsuri

  1. Interesant interviu. Sunt convins ca intervievata este o persoana deosebita. Singurul aspect care deranjeaza putin este lingusirea dusa la extrem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!