Învaţă să ceri ajutor!

Există două categorii de oameni: cei care preferă să renunţe la unele lucruri decât să ceară ajutor şi cei care abuzează de bunavoinţa prietenilor. Când ai de rezolvat o problemă e bine să găseşti un echilibru între cele două extreme.
Prea mândru să recunoşti că nu te descurci singur?
Eu am trecut prin asta. Ştiu cum e să te vezi ajuns în faţa unei situaţii pe care nu o poţi rezolva de unul singur dar nu eşti dispus să recunoşti. Poate eşti prea încăpăţânat. Poate eşti prea mândru. În mintea ta, a cere ajutor te face să pari slab. Ţi-e teamă de ce vor crede ceilalţi despre tine, de faptul că ai putea să scazi în ochii lor. Prostii!
Lasă-i să te ajute!
Sunt mulţi oameni dispuşi şi dornici să te ajute. Trebuie doar să îi cauţi. Lasa-i să se simtă bine că pot contribui la rezolvarea unei probleme. Nu te lăsa descurajat atunci când cineva iţi spune NU: poate sunt prea ocupaţi sau chiar nu pot face nimic. Nu judeca pe nimeni; respectă-le deciziile.
Nu deveni dependent de alţii
La polul opus sunt cei care apelează la prieteni în rezolvarea oricarei probleme, oricât de mici. Ce e frustrant în cazul ăsta e că unele persoanele nu încearcă nici măcar o dată să găsească o rezolvare pe cont propriu; se bazează pe faptul că vor gasi pe cineva să-i scoată din impas. Personal ignor pe oricine se încadrează in categoria asta şi are curajul să imi ceară ajutorul. E o lipsă de respect faţă de timpul meu şi prefer să nu-i iau în seamă.
Paşi de urmat
Straduieşte-te să te descurci singur. Greşeşte de 10 ori înainte de a cere ajutor. În felul ăsta demonstrezi că eşti interesat să-ţi rezolvi problemele şi că meriţi să fii ajutat. Nu o lua personal atunci când nu ţi se oferă sprijin. Fiecare e conştient de ce poate face pentru alţii – unii chiar sunt în situaţia în care nu au nimic de oferit. Încearcă să nu fii ca ei. Ajuta-i pe cei ce merită ori de câte ori ai ocazia.
Tu când ai cerut ajutorul unui prieten ultima oară?