4

Învaţă să ceri ajutor!

aa

Există două categorii de oameni: cei care preferă să renunţe la unele lucruri decât să ceară ajutor şi cei care abuzează de bunavoinţa prietenilor. Când ai de rezolvat o problemă e bine să găseşti un echilibru între cele două extreme.

Prea mândru să recunoşti că nu te descurci singur?

Eu am trecut prin asta. Ştiu cum e să te vezi ajuns în faţa unei situaţii pe care nu o poţi rezolva de unul singur dar nu eşti dispus să recunoşti. Poate eşti prea încăpăţânat. Poate eşti prea mândru. În mintea ta, a cere ajutor te face să pari slab. Ţi-e teamă de ce vor crede ceilalţi despre tine, de faptul că ai putea să scazi în ochii lor. Prostii!

Lasă-i să te ajute!

Sunt mulţi oameni dispuşi şi dornici să te ajute. Trebuie doar să îi cauţi. Lasa-i să se simtă bine că pot contribui la rezolvarea unei probleme. Nu te lăsa descurajat atunci când cineva iţi spune NU: poate sunt prea ocupaţi sau chiar nu pot face nimic. Nu judeca pe nimeni; respectă-le deciziile.

Nu deveni dependent de alţii

La polul opus sunt cei care apelează la prieteni în rezolvarea oricarei probleme, oricât de mici. Ce e frustrant în cazul ăsta e că unele persoanele nu încearcă nici măcar o dată să găsească o rezolvare pe cont propriu; se bazează pe faptul că vor gasi pe cineva să-i scoată din impas. Personal ignor pe oricine se încadrează in categoria asta şi are curajul să imi ceară ajutorul. E o lipsă de respect faţă de timpul meu şi prefer să nu-i iau în seamă.

Paşi de urmat

Straduieşte-te să te descurci singur. Greşeşte de 10 ori înainte de a cere ajutor. În felul ăsta demonstrezi că eşti interesat să-ţi rezolvi problemele şi că meriţi să fii ajutat. Nu o lua personal atunci când nu ţi se oferă sprijin. Fiecare e conştient de ce poate face pentru alţii – unii chiar sunt în situaţia în care nu au nimic de oferit. Încearcă să nu fii ca ei. Ajuta-i pe cei ce merită ori de câte ori ai ocazia.

Tu când ai cerut ajutorul unui prieten ultima oară?

Sorin
 

Click Here to Leave a Comment Below 4 comments
Mihai - 22/09/2011

Acum 3 săptămâni, pentru prima oară aveam nevoie de sprijin cu adevărat, era ceva cu care nu mă puteam descurca. În loc să imi ofere o mână să mă ridice, ei mi-au mai dat o palmă. Singurul prieten pe care îl am, are probleme mai mari ca mine.

Oricum, n-am să generalizez şi să zic că aşa sunt toţi oamenii, dar pentru moment e mai bine singur. La teatru, la film, la bere. Pentru moment.

Reply
  Sorin - 22/09/2011

  După cum ziceam, o sa fie cazuri în care n-o să primeşti ajutor de la prietenii apropiaţi. Ideea e să vorbeşti cu cât mai multa lume.

  Dacă nici asta nu merge măcar eşti împăcat că ai făcut tot ce ai putut – deşi eu până acum am găsit de fiecare dată pe cineva să imi dea o mană de ajutor atunci când am avut nevoie. Secretul e să cauţi până găseşti. Nu e ruşinos să ceri ajutor în stânga şi-n dreapta – nu ceri de pomană, ceri un serviciu.

  Reply
   Mihai - 22/09/2011

   Cu genul de probleme pe care aş putea să le spun la toată lumea, se descurcă oricine.

   Reply
Cristy - 23/03/2012

Dragi prieteni va aduc la cunostinta ca sunt o persoana neajutorata , mai nou pe 16.03.2012 mama mea a facut un atac vascular cerebral e in coma profunda fiind insotitoare a 2 frati ai mei cu dezabilitatii (Handicap gr 1 ) , si ingrijindo pe bunica find pensionara si bolnava . Cer la cei care apreciati si ajutati in acelasi timp Romania sa dati dovada ca sunteti romani si ajutatii romanii care au nevoii . Va multumesc Din suflet …Nr tel : 0724.730.622 va astept cu un raspuns telefonic .

Reply

Leave a Reply: