Jurnal de copil. La 8 ani, pe una dintre scenele TEDx din România

TEDx

Jurnal de copil. La 8 ani, pe una dintre scenele TEDx din România

10 septembrie 2017. Ora 07:00.

O dimineaţă însorită de toamnă pentru cei mai mulţi, o zi foarte specială pentru mine!

Liftul coboară lent către parter, iar geamul sau oferă o privelişte superbă către Marea Neagră. Sunt valuri mici, aşa cum îmi plac mie, iar pe plajă deja oamenii încep să apara, urmând să se bucure de soarele de septembrie.

Cu toate că ador să mă bălăcesc, de data această nu simt nevoia să mă duc pe plajă. Mă aflu în hotelul care găzduieşte evenimentul TEDx Constanţa, iar în mai puţin de trei ore eu sunt cea care va deschide conferinţa, în calitate de speaker!

Aşa este. Am spus bine. “Speaker TEDx la 8ani!??”   Iar povestea mea începe de aici.

Eram în vacanța de vară când am primit invitația de a mă număra printre vorbitorii TEDx Constanța ediția 2017. Pasiunea mea pentru public speaking începută la doar 6 ani urmă să fie încununată cu această realizare deosebită. Doi ani și sute de ore de practică, premii la concursuri, participări la conferințe și apariții media. Alături de mine, umăr la umăr, pe tot acest parcurs, părinții mei și trainerul de public speaking pentru copii, Mihaela Mathe.

Din momentul în care am primit invitația de a fi speaker la TEDx Constanța, a urmat o luna și jumătate de muncă intensă la discursul meu care avea să fie cel mai lung discurs pe care l-am susținut vreodată : 9 minute!

De aceea, în această dimineață de septembrie, emoțiile mele sunt foarte mari!

Abia aștept să îi cunosc și pe ceilalți speakeri cu care voi fi onorata să împart scenă, printre care și preferații mei: Alex Dona, Raed Arafat, Ioana Chicet – Macoveiciuc și Tedy Necula.

Beau la micul dejun doar un suc de grepfruit, nu simț nevoia să mănânc nimic. Ca să mai îmi treacă din emoții, mama mea și Mihaela vin cu ideea de a face câteva poze la aparatul special montat în holul hotelului. Ne distrăm puțin acolo, apoi mă pregătesc să urc la etajul 1, în sala de conferințe unde avea să înceapă evenimentul.

TEDx

Lumea începe să între în sală, locurile se ocupă rapid, iar emoţiile mele cresc din ce în ce mai mult.

Încerc tehnicile de depăşire a emoţiilor învăţate de la Mihaela: respir adânc şi beau puţină apa. Apoi ţopăi pe loc! :)

Adelina Petre”, îmi aud numele ca prin vis.

Momentul cel mare a venit. Prezentatorul evenimentului mă anunţă:

“-Cel mai tânăr orator din România!” şi continuă

“- Cât de uimit am fost când am fost anunţat că printre speakeri se află o persoană de 8 ani.

– “Să fie 8 ani… într-un domeniu!?”

-“Nu…. 8 ani este vârstă speakerului!” :)

Și așa, urc pe scenă în aplauzele audienței. O sută cincizeci de perechi de ochi se uită curioși către mine. Încep să vorbesc și emoțiile se risipesc prin sală. Sunt întreruptă de un rând de aplauze în timpul discursului… și apoi încă …

O dată!

TEDx

De două ori!

TEDx

De trei ori!TEDx

Ideile discursului plutesc prin sală către fiecare spectator, conducându-mă pas cu pas către … Aplauzele de final!

-Gata, am reuşit! Devin cel mai tânăr speaker TEDx din România!

Primesc un buchet de flori de la organizatori și iau și eu loc în sală. Sunt relaxată și fericită! Acum cred că pot să mă bucur de restul evenimentului! Pentru puțin timp, însă. Emoțiile reapar atunci când descopăr suprinza din holul hotelului.

Organizatorii TEDx Constanța au ideea deosebită ca în pauză să organizeze câte un plic pentru fiecare speaker, în care oamenii din public să scrie feedback-ul lor. Primesc și eu câteva bilețele. Mă emoționează cel mai tare cel al unei fetițe de 12 ani prezente în sală : «Felicitari pentru curajul de a vorbi în față unei săli pline de oameni. Eu am 12 ani și nu aș avea vreodată acest curaj!».

TEDx

Aveam să primesc, ulterior, şi alte aprecieri din partea publicului, toate venite la pachet cu o experienţă personală care mi-a marcat o direcţie în viaţă. Magic indeed?!

Închei o filă din viaţă mea, rămânând în minte cu o singură idee:

Pentru a fi mare e nevoie de muncă în proporţie de nouăzeci la sută.

Competiţia este atât de mică ….

Spre final îmi îndrept mulţumirile către curatorul TEDxConstanta, care mi-a adresat invitaţia de a fi speaker la acest eveniment şi către întreagă echipă de organizare, care m-a făcut să mă simt la malul marii… ca acasă!

Inspiraţie!

Adelina Petre

A fost numita “cel mai tanar orator din Romania”. A vorbit pentru prima data in public la varsta de 6 ani. La 7 ani a sustinut cauza copiilor supradotati pe scena conferintei KIDx. Este castigatoarea concursului de public speaking «Business Days Junior Edition» editia 2016 si detinatoarea mentiunii I la concursul “Bright Speakers”.
Suprema recunoastere a calitatilor sale de vorbitor a venit, insa, in luna septembrie a acestui an, cand Adelina a fost invitata, in calitate de speaker la conferinta TEDx Constanta devenind, astfel, cel mai tanar speaker TEDx din tara. Adelina este pasionata de matematica si se pregateste pentru a performa in acest domeniu.
Mihaela Mathe
 

Mihaela Mathe - Manager “One Smart Star Romania”, Trainer - „Speakers Club Junior” Cheia succesului este performanta! O performanta sustinuta prin comunicare. Modelez alaturi de parinti generatia copiilor, care isi doresc sa fie mereu plini de incredere atunci cand trebuie sa interactioneze cu lumea din jurul lor. Copii, care vor cunoaste ce inseamna sa te ridici si sa vorbesti celor din jur fara sa eziti o clipa, fie chiar si la serbarea de sfarsit de an. Copii, care isi doresc sa interactioneze si sa comunice eficient cu cei din jur, pentru a obtine ceea ce este mai bun pentru ei. Copii, care nu vor ezita sa spuna multumesc, atunci cand isi primesc aprecierile in public.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: