Se dau două puncte: A și B. Nu, nu e matematică, e doar o poveste. Între ele poate sau nu să existe un drum. Dacă există, pe el ai să vezi tot felul de mașini, unele luxoase, altele mai puțin, dar și motociclete sau biciclete. Mai sunt și unii care merg pe jos. Pe măsură ce drumul este parcurs, pot apărea schimbări tot felul de schimbări: cei de pe bicicletă pot merge cu mașina, iar cei din mașini pe jos, cei de pe jos pe motocicletă sau în mașină, combinațiile sunt prea multe ca să le înșir aici.
Evident că există și pericole: gropi, obstacole, pietoni, priorități, șoferi grăbiți etc. Mai există și câte o parcare în care călătorii se pot opri ca să admire peisajul. Doar că nici unul nu stă prea mult, toți sunt oarecum grăbiți. Unii ajung la destinație epuizați, alții cu zâmbetul pe buze iar alții deloc. Câțiva au mai apucat să facă și câte un tuning mijlocului lor de locomotie, ei sunt de obicei și cei care ajung cel mai repede. Mai sunt și din cei care preferă să-și construiască propriul drum și o fac pas cu pas. Fiecare are felul lui de a face lucrurile, dar toți își doresc același lucru: să ajungă la destinație.
Și acum, calculați viteza cu care se poate ajunge din A în B. Glumeam! De fapt, povestea asta, spusă așa pe scurt, poate fi și despre tine. Pentru că tu te afli în punctul A, iar visul tău, în punctul B. Cum ajungi acolo depinde numai de tine. Și nu uita, despre cei care nu ajung nu se scriu povești.
Lăsând metaforele, dacă o să te uiți în jur, la oamenii despre care se consideră că au avut succes în carieră o să-ți dai seama că primul lucru pe care l-au făcut a fost să-și descopere visul. Cu alte cuvinte și-au stabilit destinația. Apoi și-au creat condițiile care să-i ajute să șiajungă la ea. Nu au dat înapoi din fața greutăților și s-au adaptat mereu la condițiile ”de trafic”.
In câțiva pași simpli iată ce ai de făcut:
- În primul rând stabilește-ți cu exactitate scopul final. (Vreau sa devin un antreprenor de succes sau un bucătar de renume.)
- Evaluează-ți abilitățile și încearcă să vezi dacă ele corespund necesităților. (Nu poți fi cântăreț de operă dacă nu ai voce și ureche muzicală.)
- Stabilește-ți un termen limită pentru împlinirea visului. Încearcă să fii realist. (Nu îți poți propune să ajungi în doi ani un chirurg renumit dacă nu ai niciun fel de studii medicale.)
- Ține-te mereu la curent cu cele mai noi informații din domeniul de interes.
- Periodic, reevaluează-ți abilitățile și obiectivele, în felul acesta vei avea mereu o imagine realistă asupra pașilor următori.
- Încearcă să stai cât mai mult în preajma oamenilor cu aceleași interese și pasiuni.
- Învață de la cei mai buni decât tine. Fă cursuri de perfecționare, acceptă un internship sau fii voluntar!
- Și, mai ales, nu renunța!