Acasa » Dezvoltare personală » Obiective de început de an

Obiective de început de an

…sau cum se spune la americani: „New Year’s resolution„.

Acum ceva timp spuneam că este bine să-ţi planifici ziua cu o seară înainte. La început de an este bine să încerci să-ţi „planifici anul”. Bine, poate nu să-l planifici cu date exacte, dar măcar să ai nişte obiective pe care vrei să le atingi.

Cel mai recomandat mod de a face această planificare este printr-o listă pe care s-o ai mereu în vedere pe parcursul anului. „În vedere” la propriu şi la figurat.

Obiectivele, ca să fie uşor de atins, ar trebui să fie S.M.A.R.T. (specific, measurable, attainable, realistic & timely). Uite un exemplu de obiectiv prima dată scris greşit, iar a doua oară scris S.M.A.R.T.:

Lista mea S.M.A.R.T.

Ideea e că atunci când avem de scris nişte obiective cei mai mulţi dintre noi scriu ceva foarte general: „Vreau să fiu fericit.”, „Vreau să am un salariu mare.”, „Vreau să slăbesc.”. Greşit!

Dacă vrei fericire gândeşte-te clar la ce anume îţi aduce fericire. Faptul că ai nişte prieteni cu care ieşi sâmbătă seara, faptul că îţi vizitezi bunica o dată pe lună, faptul că îţi cumperi un laptop nou… Gândeşte-te la ce anume îţi aduce această fericire şi trece pe listă exact acel lucru.

Dacă vrei un salariu mare… gândeşte-te ce înseamnă „mare” pentru tine. Încearcă să rămâi realist, desigur. Un salariu mare înseamnă dublarea salariului? Triplarea sa? Scrie exact câţi bani vrei pe lună. „Vreau un salariu de 50 de mii de dolari pe an.”.

Dacă vrei să slăbeşti… Trebuie să ştii cât vrei să slăbeşti. Bine, tu poate vrei să slăbeşti 50 de kg, dar e puţin cam complicat. Nu uita să rămâi mereu realist. Încearcă metoda paşilor mici. În loc de „Vreau să slăbesc 100 de kg.” poţi scrie: „Vreau să slăbesc 1 kg la 3 zile.”. Aşa poţi rămâne motivat de pe o zi pe alta.

Lista, precum ziceam mai sus, trebuie să fie într-un loc la vedere: pe perete, pe tavan, pe desktop. Când zic „pe tavan”, nu o zic ironic. Pune-o deasupra patului. O vei vedea în fiecare dimineaţă.

Dă-i bătaie, fă-ţi lista cu obiective…
Obiective de început de an

Nu uita că trebuie să fie realistă. 🙂

La mulţi ani!

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

3 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!