6

Reţelele de socializare sunt dăunătoare comunicării

Aveam în draft să scriu articol despre subiectul ăsta, dar am tot uitat. Până când, acum câteva zile, la aniversarea unui prieten, fiind o tristeţe mormântală şi toţi fiind pe telefoane, cineva a zis că: „petrecerea asta e ca faza aia de pe 9gag” („A bunch of my friends are coming over this evening to play on their phones„.). M-a pufnit râsul pentru că tocmai asta gândeam şi eu.

Nu ştim să comunicăm tocmai pentru că o putem face aşa uşor, prin orice modalitate. Comunicarea a devenit confortabilă, la fel ca şi învăţatul autonom. Odată cu apariţia internetului oamenii, deşi având mai multe resurse, învaţă mai puţin. Revenind, totuşi. Mereu mă enervez când vorbesc cu Ariel pe Facebook pentru că, inevitabil, ajungem la un punct al conversaţiei când nu reuşim să înţelegem ce vrea să zică celălalt. Oamenii nu mai ies la întâlniri ci îşi dau întâlnire pe Facebook. În curând, nu vom mai şti să empatizăm din cauză că, acum, nu comunicăm. Nu vom mai şti să ascultăm.

Nu mai suntem punctuali pentru că putem oricând anunţa că întârziem sau, mai rău, că nu putem ajunge. Îmi povestea tata că, în tinereţe, era toată ziua pe bulevard. La film, la teatru, la cofetărie, la restaurant, iar când îşi dădea întâlnire într-un loc, cum-necum, trebuia să ajungă. Acum, tot timpul îl petrecem în cluburi în care nu ne simţim bine, dar ne simţim bine că au văzut cei 3000 de prieteni unde ne-am dat noi tag. Ne hrănim cu chestii superficiale şi nu cu chestii ce ţin de esenţă.

Şi eu, la un moment dat, începusem să pierd extrem de mult timp pe Facebook doar dând clickuri aiurea în newsfeed, sărind de la prieten la prieten. Vă cunoaşteţi mai bine „prietenii” de pe Facebook decât vă cunoaşteţi pe voi.

Faceţi o listă cu persoanele apropiate, dar cu care aveţi ocazia să vă vedeţi în realitate, şi încercaţi să nu mai vorbiţi cu ele pe facebook, skype, y!m, dar faceţi în aşa fel încât să vă întâlniţi. Motivul „nu am timp” nu se aplică pentru că timpul petrecut pe Facebook va fi petrecut în faţa unei ceşti de cafea purtând o conversaţie de calitate.

P.S: Există şi (excepţii) persoane care nu se lasă influenţate într-un mod negativ de reţelele de socializare, persoane care merită tot respectul.

Mihai
 

Click Here to Leave a Comment Below 6 comments
Alina - 24/09/2012

Tocmai de aceea mi-am si inchis facebook-ul si am ales sa imi sun prietenii si sa mai iesim 😀

Reply
  Mihai - 24/09/2012

  Te aplaud. Ai folosit opţiunea de delete permanent sau aia în care îl poţi reactiva?

  Reply
Între noi fie vorba - 24/09/2012

Ce-ar fi fost să fi eliminat toate butoanele cu trimitere la facebook la postarea asta!?

Reply
  Ariel - 24/09/2012

  Ar fi interesant.

  Reply
Andrei - 24/10/2012

E adevărat că în ultimii ani comunicarea s-a deteriorat , însă reţelele de socializare au şi părţi bune , nu numai rele . Trebuie să apreciezi subiectul din ambele perspective ! 😀

Reply
  Mihai - 24/10/2012

  Au părti foarte bune, dar degeaba dacă nici 5% din utilizatori nu le văd.

  Reply

Leave a Reply: