1

Riscul cel mai mare este acela de a nu risca!

Riscul cel mai mare este acela de a nu risca!

Azi de dimineață mă uitam la un interviu cu Jay-Z și moderatorul îl întreabă: Nu te simți ciudat atunci când te duci la ședințe că oamenii aia care știu mai multe ca tine, care au mai multă școală, mai multe informații? Sunt oameni care au terminat facultăți de top, au diplome în business, economie, oameni care au citit foarte mult, nu te simți inferior?

Și el răspunde: „They’ve read a bunch of words, I’ve lived a bunch of life”. Adică: „Ei au citit multe cuvinte, dar eu am trăit multă viață.”

Întrebarea pe care trebuie să ți-o pui este: ce este mai valoros, să citești cuvinte sau să trăiești, să experimentezi? Sunt sigur că îți poți răspunde singur la întrebare.

Experiența de viață este de infinit ori mai importantă ca teoria, trebuie să înțelegi asta! Prea multă teorie și prea puțină practică te va duce spre un cerc vicios.

Însă prea puțină teorie și destul de multă practică?

Prea puțină teorie te va duce spre eșec, inevitabil. Dar asta este bine, da e bine… nu sunt eu nebun, ci doar am o altă perspectivă față de a ta, perspectiva la care vreau să ajungi și tu (sper)!

Treaba este foarte simplă și stă în felul următor:

Nu toată lumea greșește, doar cei care au curajul să încerce greșesec. Doar cei care riscă… și doar știi cum se spune: riscul cel mai mare este acela de a nu risca.

Dacă nu riști, dacă nu pui o întrebare, nu ai de unde să știi răspunsul. Răspunsul poate să fie 50% da, 50% nu. Dacă nu acționezi atunci răspunsul este 100% nu. Înțelegi asta? Nu, nu cred că m-ai înțeles, vorbesc serios: înțelegi asta? Dacă nu încerci ai 0% succes, din start… doar decizia de a nu încerca ți-a luat cele 50% șanse…

Când am realizat acest lucru (destul de stupidă realizare, însă a avut un efect major asupra vieții mele) mi-am schimbat mentalitatea și felul în care acționez în orice domeniu.

În fața mea a apărut o oportunitate și m-am gândit mai bine: dacă acționez am șanse de 50% să îmi iasă cum vreau, iar dacă nu, am șanse de 0% să îmi iasă cum vreau… deci, ce să aleg? Să acționez!

Asta vreau să faci și tu de acum înainte, să acționezi! Teoria fără practică este aproape 0, nu o să faci mare lucru, ba chiar o să te duci spre un cerc vicios în care o să vrei mai multă teorie și nu o să ai nici un rezultat.

Însă practica te învață. Experiențele de viață te învață. Faptul că am experimentat, că am eșuat, m-a învățat o lecție mult mai importantă ca 10.000 de pagini de teorie, ca sute, poate chiar mii de articole! Faptul că am dat-o în bară m-a învățat atât de multe lucruri!

Procesul trebuie să fie următorul:

(1) Încearcă – (2) Eșuează – (3) Învață, perfecționează-te și procesul se repetă până când în loc de eșec ajungi la succes. Simplu.

Data viitoare când te regăsești în fața unei situații în care ești ghidat de frică să spui nu, să pleci, să renunți vreau să-ți spui următorul lucru în minte:

Dacă încerc am 50% șanse să reușesc.

Dacă nu încerc am 0% șanse să reușeșc.

Și să iei decizia bună, decizia care te va duce spre un rezultat… să încerci!

Acest articol este scris de Cristi Ștefan. Găsiți mai multe texte scrise de el pe blogul său personal, aici.

Cristi
 

Click Here to Leave a Comment Below 1 comments
petrescu gabi - 02/03/2013

Eu cred ca trebuie sa le ai pe amandoua.Si experienta si sa inveti mult.Doar asa poti avea succesul dorit.Asta iti spun din propria mea experienta.Trebuie sa citesti,sa inveti mult si sa ai curaj sa pui in practica ceea ce crezi tu ca este cel mai bine pentru tine.

Reply

Leave a Reply: