7

Rutina, ucigaşul de creativitate

AA

Rutina, o urăsc! O urăsc pur şi simplu. O detest. Pentru mine rutina este O-BO-SI-TOA-RE. Am despărţit bine în silabe? Este obositoare, stresantă, plictisitoare, ucigătoare de motivaţie şi creativitate. Rutina este boala ce apare mai ales în societatea noastră de consum, în acest secol al vitezei.

Stau şi mă întreb cum pot unii oameni face absolut zilnic aceleaşi lucruri fără să nu cedeze nervos. Eu n-aş putea. Deşi scriu zilnic pe Motivonti (şi se poate considera o rutină)…

Cred că de fapt există două tipuri de rutine (chiar dacă cuvândult „rutină” n-are de fapt plural în limba noastră). Rutine ce vrem să ni le creăm şi rutine ce ne afectează. O să încep cu cele ce ne afectează:

Rutinele ce ne afectează

Rutinele ce ne „fac rău” sunt acele rutine ce ni le impun alţii. Când zic „alţii” nu mă refer la nişte oameni mascaţi în maimuţe ci la stat, societate, loc de muncă, „famelie mare, renumeraţie mică” şi tot aşa… Nu cred că e cazul să dau exemple. Pun pariu că cu toţii ştim care parte din viaţa noastră e o rutină pe care o detestăm.

Există mai multe soluţii prin care putem păcăli această rutină.

În primul rând, chiar dacă poate suna puţin stupid, eu încep să-mi „păcălesc” rutina cu lucruri mici. Un „lucru mic” ar fi schimbarea traseului spre şcoala, respectiv job. Am auzit de oameni care schimbă zilnic traseul spre job. Făcând asta ei se simt mai bine. Azi nu mai cumpără de la magazinul de la care cumpărau zilnic cafeaua de dimineaţă, ci cumpără de la un alt magazin în care vânzătoarea-i mai drăguţă.

Dar eu prefer să îmi „păcălesc” rutina în stil mare. Eu prefer să anulez o zi de şcoală în favoarea unei zile de lucru intens pe pasiunea mea direct de acasă. Am zile când doar stau în pat şi citesc. Deşi ar trebui să fiu la şcoală… Probabil că acum îmi veţi spune că la job nu se pot aduce scutiri scrise de mama. Da, e şi ăsta un punct de vedere. În cazul ăsta vă sugerez după job să nu fugiţi zilnic acasă şi să vă aruncaţi la TV, ci să mergeţi la un curs de artă.

Tocmai te-ai gândit la vârsta ta? Ce-mi pasă mie că ai 30, 40, 50 sau 100 de ani? Rutină e la toţi… şi cursul de artă poţi să-l faci oricând. Există zeci de programe în jurul nostru de care ne putem „apuca” cu forţă ca să ieşim din rutină. Ieşind din rutină ne detensionăm, ne motivăm, ne vin idei noi.

Dacă nu vrei un curs de artă atunci cumpără-ţi o chitară sau un alt instrument muzical şi învaţă singur, de acasă. Se poate. Eu am reuşit.

Încă un sfat: Nu ieşi în oraş doar vineri şi sâmbătă. Luni este o zi minunata! Energia zilei de luni este incredibilă. Nicio altă zi din săptămână, după părerea mea, nu are mai multă energie. Luni totul e posibil. Luni fă ceva nou. Fă-ţi rutina de a face în fiecare zi de luni ceva nou.

Obiceiurile şi rutina au o putere incredibilă de a irosi şi a distruge.

Henri-Marie Cardinal de Lubac

Rutinele ce vrem să ni le creăm

Eu de exemplu mă străduiesc să mă ţin motivat să scriu zilnic în 3 bloguri separate (printre care şi acesta) şi să scriu şi aproximativ un capitol la două zile din cartea mea. Am reuşit să-mi fac o rutină din acest lucru. Am „rutinat” acest lucru. L-am transformat în ceva mai mult decât un obicei. Ştiu că în fiecare seară pregătesc articolul de a doua zi pentru Motivonti.

Aşa cum e rutina cu spălatul pe dinţi – care este folositoare, trebuie să recunoaştem (amintiţi-vă că atunci când eraţi mici nu voiaţi să vă spălaţi mereu pe dinţi) – aşa pot fi şi alte rutine folositoare.

Ieşiţi din rutină. E spre binele vostru. Începeţi cu paşi mici şi apoi faceţi paşii din ce în ce mai mari. Ieşiţi din lumea voastră şi mergeţi şi socializaţi la evenimente cât de des puteţi în timpul săptămânii.

Ariel
 

Click Here to Leave a Comment Below 7 comments
Axel - 03/03/2010

Din „Dragoste in vremea holerei”: Rutine is like rust.

Reply
Shall We Dance (2004) | Motivonti - Te ţine motivat. - 30/05/2010

[…] Clark e un tip cu o familie măricică (soţie şi doi copilaşi) dar cu o viaţă rutinată. Într-o zi totuşi se apucă de un curs de dans – astfel descoperindu-şi o nouă pasiune. O […]

Reply
James Thiérrée în Bucureşti! | Motivonti - 06/04/2011

[…] Motivonti vorbim adesea despre rutină, despre oameni şi despre pasiuni. James Thiérrée este omul care le combină pe […]

Reply
Viaţa-i o joacă! Tu te joci? | Motivonti - 17/05/2011

[…] mi-e jenă să spun în gura mare că un singur lucru urăsc pe lumea asta: RUTINA! O, doamne, pune-mă mai mult de două zile să fac acelaşi lucru şi moralul meu o să fie la 30 […]

Reply
“O poveste de dragoste, poate” – Martin Page | Am doar 18 ani - 23/07/2012

[…] de 30 şi ceva de ani, ce lucrează în publicitate şi trăieşte aproape izolat în lumea lui. Rutina de care are parte şi-o explică printr-un aşa zis mod de viaţă echilibrat: merge la psihanalist […]

Reply
Yes Man (2008) - Dezvoltare personala cu Motivonti - 24/07/2015

[…] şi-a pierdut „iubirea vieţii”, îşi urăşte locul de muncă, trăieşte într-o rutină oribilă şi nu vrea să facă NIMIC să-şi schimbe viaţă. Partea tristă este că acest Carl […]

Reply
Interviu cu Simona Buzatu - Dezvoltare personala cu Motivonti - 24/07/2015

[…] Am lucrat pentru 3 ani şi jumătate în televiziune, am învăţat lucruri extraordinare şi am întâlnit oameni deosebiţi. Însă la un moment dat n-am mai avut nimic nou de aflat şi intrasem în rutină. Din acest motiv am devenit liber profesionist (freelancer), pentru a putea lucra mereu la proiecte interesante care mă ajută să fiu creativă, să găsesc soluţii şi să sparg rutina zilnică. […]

Reply

Leave a Reply: