Una din greșelile des întâlnite pe drumul dezvoltării personale este să te chinui să adopți noi obiceiuri și să-ți schimbi exteriorul peste noapte. Să te orientezi spre „Cum să ai succes în zece zile, să slăbești în opt și să ai bani și fericire în șase pași rapizi.”
Nu numai că toate astea nu au loc peste noapte, dar astfel, ești prea atașat de un rezultat final, fără să fii dispus să plătești prețul din prezent.
Și cea mai sigură metodă pentru a da greș este să forțezi schimbarea. De exemplu, ți-ai propus să fii disciplinat, ți-ai scris în agendă tot ce ai de făcut pe zile, ore, chiar și minute, iar gândurile tale încep cu TREBUIE să fac asta.
Acest gând și cuvânt, „trebuie să…”, îți pune în alertă subconștientul pentru a căuta modalități de a scăpa de respectiva sarcină. Când spui „Trebuie să citesc zilnic 30 de pagini”, subconștientul tău traduce asta în „Trebuie, dar eu aș prefera să nu o fac.” Așa că va căuta toate modalitățile de a te salva. Și vei fi brusc obosit și nevoit să dormi de amiaz, apoi vei amâna și vei găsi o grămadă de alte lucruri pe care să le faci în schimbul a ceea ce ți-ai propus. Mai ales dacă acel trebuie, nu-ți aduce niciun beneficiu imediat.
Nu este greșit obiectivul tău, ci modul în care l-ai formulat și te-ai raportat la el.
Cum să faci schimbarea ușoară și plăcută?
1. Stabilește clar unde te afli în prezent și unde vrei să ajungi. – De exemplu „În prezent lucrez ca angajat și câștig 1000 RON. Vreau să ajung să am propria afacere și să câștig 1000 euro”. Cât mai clar și concis, căci dacă vei spune doar „Să câștig mai mult”, nefiind clar, s-ar putea să câștigi mai mult. Cu 2 lei.
2. Ce preț trebuie să plătești? – Orice vis ai avea și orice schimbare ai vrea să faci, întâi plătești, apoi pornești la drum și-ți vor apărea în cale oportunități. Și abia la urmă ajungi la un rezultat. Ai mers vreodată cu trenul și să poți plăti cursa abia când ai ajuns la destinație?
Să plătești prețul poate să însemne să renunți la gândirea obsesivă la trecut, să renunți la lene, la unii prieteni etc. Pe scurt, să renunți la lucrurile care pe termen lung nu-ți aduc beneficii.
Apoi urmează să faci schimbările dinspre interior (gânduri, emoții) spre exterior (comportamente, rezultate).
3. Identifică ce imagini îți apar în minte când te gândești la schimbările pe care urmează să le faci. Dacă privești următorul pas ca pe un monstru, normal că îl vei evita. Așa că imaginează-te pe tine făcând acele acțiuni de care ai nevoie pentru a ajunge la scopurile tale, însă fă-le atât de atractive,încât abia să aștepți să începi. Gândește-te cum sunt imaginile din mintea ta când faci ceva ce-ți place la nebunie. Colorate? Vii?
4. Schimbă dialogul interior înainte de a-ți schimba acțiunile. – Fii atent pe parcursul unei zile, ce fel de cuvinte îți adresezi ție. În gând, cu voce tare, nu contează. Ăla e dialogul tău intern, care dacă nu e constructiv, nu te va ajuta să obții mai mult de o depresie. Spune-ți mai des cuvinte de încurajare și amintește-ți pentru ce scop vrei să faci schimbări.
Apoi, scrie-ți pe o foaie unele cuvinte sau fraze pe care să le folosești atunci când dai de greu sau ești tentat să renunți. Pot să fie cuvinte precum “Hai că poți, încă un pic” . „Capul sus!”, sau orice altceva care te-ar ajuta.
5. Pune-ți întrebări de calitate dacă vrei răspunsuri utile. Adică, în loc să te întrebi „De ce mi-e mie așa de greu?”, mai bine întreabă-te „Cum pot face să fie mai ușor?” Și vezi ce idei îți vin în minte.
Încearcă o zi să pui întrebări începând cu „Cum să…” (cum să fac să? …cum să reușeșc? cum să aplic? etc.) și observă cât de diferite sunt rezultatele tale.
Gândește-te la mintea ta ca la Google. Când scrii la căutare „de ce e viața grea și urâtă?”, nu îți vor apărea rezultate despre repararea mașinilor de cusut, ci cu ceea ce ai cerut tu.
6. Păstrează-ți atenția asupra rezultatului final și amintește-ți în fiecare zi de ce e important pentru tine să ajungi acolo. Însă apoi, concentrează-te pe prezent și pe lucrurile care le poți face chiar acum. Bucură-te de ce realizezi în fiecare zi și recompensează-te după ce vezi că ți-e tot mai ușor și ai mici succese.
Bucură-te de proces, fiind prezent la schimbările tale și nu te forța pentru că te vei simți obosit și demotivat. Alege să parcurgi aceste schimbări cât mai ușor . Apoi vei ajunge acolo unde îți dorești.
Succes!
2 răspunsuri
Foarte bun articolul tau Raluca ..si bine expusi cei 6 pasi.
In primul rand articolul este minunat si a picat la tanc! In al doilea rand site-ul vostru este exceptional! In al treilea rand am avut ingenioasa idee sa pun ”Motivonti” ca ”Home Page” . Iubesc acest site. Intotdeauna am gasit articole care mi-au folosit! Va multumesc din suflet!