Acasa » Dezvoltare personală » Trickuri cu To-Do lists

Trickuri cu To-Do lists

Am tot vorbit de organizare, de uitare, de time management şi tot aşa, dar niciodată n-am vorbit despre unde ar trebui făcut un To-Do list, cât de des trebuie „updatat” şi cât de des trebuie să te uiţi peste el ca să fie eficient.

Într-adevăr, primul pas în cazul în care vrei să fii un om mai organizat este să te apuci de un To-Do list (vasăzică o listă în care treci toate lucrurile pe care trebuie să le faci), dar asta nu-i de ajuns.

Mulţi oameni care se apucă de un To-Do list nu se ţin de el mai mult de 2 zile tocmai pentru că acesta este dezorganizat, greu de înţeles şi nu este de prea mare ajutor.

Unde se face un To-Do list?

Este foarte important să nu-ţi faci lista oriunde! Foarte-foarte important chiar! Nu este de ajuns să deschizi un caiet şi să treci pe ultima pagină din el cele 5 lucruri pe care trebuie să le faci în ziua respectivă. Nu. Lista trebuie s-o vezi des! Cât mai des! Poate chiar mereu!

Spre exemplu eu am ajuns să-mi fac liste peste tot: la început pe o agendă, apoi pe post-it-uri şi apoi chiar şi pe tăbliţă. De cele mai multe ori listele se repetă tocmai pentru că vreau să fiu sigur că le văd.

Azi am ajuns să car cu mine zilnic două agende (da, puteţi crede că exagerez, dar altfel nu reuşesc să mă organizez): una mică în care trec taskurile mici, una mai mare în care trec taskurile de durata, mari, mai de valoare, care necesită mai mult timp. Totodată îmi folosesc agenda din telefon în care adesea trec aceleaşi taskuri dar uneori le pun şi alertă.

Grupează lucrurile din listă

Aşa cum am zis şi mai sus: eu împart taskurile pe durată – unele trebuiesc făcute în următoarea oră, altele în următoarea lună. Este foarte important să nu pui în aceaşi listă taskuri pentru următoarea oră şi taskuri pentru luna viitoare. Fă liste diferite. Şi chiar dacă lista cu taskuri de durată e mai mică, nu uita că şi ea trebuie să fie vizibilă.

Nu lăsa lista să te frustreze

Dacă faci un To-Do list, îl faci tocmai ca să te ajute. Deci nu îi permite să te frustreze, nu-i permite să te enerveze. Tu faci lista, nu lista te face pe tine. Încearcă să faci o listă realistă, relativ flexibilă, nu exagera. Îţi cunoşti limitele: nu pune 10 acţiuni într-o oră dacă ştii că după 3 acţiuni făcute trebuie să-ţi iei liber vreme de două cafele.

Voi mai foloşiţi alte trickuri?

PS: Puteţi încerca şi site-urile de „to-do” în cazul în care staţi mult la calculator. Un exemplu ar fi http://todoist.com/.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

2 răspunsuri

  1. Eu folosesc Notes din Windows Sidebar. Si trec acolo simplu: tema x, reportaj y s.a.

    Plus post-it-uri pe care le pun in buzunar, le lipesc in portofel sau pe mapa.

    Atat.:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!