Acasa » Atitudine » Schimbare » Tu câte vaci ai?

Tu câte vaci ai?

De curând am citit o carte de Thich Nhat Hanh care se numeste No Mud. No Lotus. (nu este încă tradusă în limba română, o găsiți pe Amazon format Kindle sau print). De mult căutam o carte care să mă trezească și transforme.

Cea mai frumoasă poveste din ea este aceasta:

Într-o zi, Buddha și discipolii lui stăteau de vorbă și se pregăteau să mănânce. La un moment dat, se îndreaptă spre ei un bărbat. 

„Ați văzut 4 vaci?” întreabă el vizibil supărat. 

„De ce ne întrebi?” spune Buddha. 

” Aveam un teren cu susan și 4 vaci. Terenul a fost mănat și toată plantația s-a dus, iar de dimineață vacile mi-au fugit. Sunt distrus, nu mai am nimic.” se plânge omul. 

„Nu am văzut nimic și stăm aici de peste o oră. Cel mai bine este să cauți în cealaltă direcție.” îi răspunde Buddha. 

Omul pleacă, iar Buddha se întoarce către discipolii lui: 

„Vedeți, noi suntem fericiți. Noi nu avem ce vaci să pierdem.” 

Vacile despre care ne povestește Thich Nhat Hanh sunt condițiile pe care le setăm pentru a fi fericiți: poate un job bun sau mai mulți bani. Sau poate ne spunem că vom fi fericiți când ne vom găsi relația potrivită, țara potrivită, când orașul va fi mai frumos, etc.

Cu toții avem măcar câteva vaci, cei mai evoluati dintre noi au una singură. Încă nu cunosc niciun om care să nu aibă nicio vacă. Sper să ajung eu omul respectiv la un moment dat în viața mea. Și totuși, nici de obiectivul ăsta nu e bine să mă atașez prea tare. În definitiv, ar fi o ironie mare să îl transform pe el însuși într-o vacă.

Vacile noastre pot fi, vezi bine, agile și ascunse în gânduri de altminteri nevinovate, chiar bine intenționate. Vrei educație mai bună pentru copii tăi, o mașină mai nouă pentru părinții tăi. Și, deși aceste obiective sunt nobile, atașarea de ele îți poate cauza nefericire și rigiditate.

Cel mai sănătos este să lucrăm spre obiective, dar să observăm care din ele sunt potențialele noastre vaci și să rămânem flexibili în fața necunoscutului. Asta este una dintre cheile fericirii.

Așa că, după cum întreabă și Thich Nhat Hanh în carte, tu câte vaci ai? Ia o foaie de hârtie și notează-le. Fiecare dintre ele este o piedică pentru fericirea ta.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!