Acasa » Atitudine » Libertatea de a alege

Libertatea de a alege

În fiecare moment suntem puși în fața unei alegeri. Conștientizăm, într-o mai mică sau mai mare măsură, faptul că participăm necontenit prin răspunsul nostru la mișcarea spiralei vieții. Unele alegeri par simple tocmai din cauza numărului opțiunilor care sunt în joc, dacă ai de ales între alb și negru, da sau nu, probabilitatea rapidității deciziei este mare, însă de nenumărate ori avem în față libertatea de a alege dintr-o mulțime de soluții.

Din momentul în care te naști fiecare alegere este legată de consecințe. Neconștientizată, la început, consecința devine cea care te conduce și te influențează.

Avem două feluri de răspunsuri:

unul, prin care ne ferim de anumite consecințe, evităm să acționăm într-un mod în care rezultatul este nefavorabil sau chiar aduce cu sine o sancțiune, represiune, constrângere;
altul, care ni se prezintă ca un premiu, este ceea ce investim ca fiind valoros și va fi câștigat prin alegerea pe care o facem și acțiunea ce urmează deciziei.

Învățarea se face prin alegerea între cele două perspective. Acțiunea cu preponderență în registrul evitării sancțiunii sau a blamării golește de dorință și bucurie dar păstrează persoana într-un cadru securizant al comunității. Dar pentru a se dezvolta, o societate are nevoie de oameni motivați interior .

Te simți liber în alegerile pe care le faci?

Te simți condus de consecințe sau controlat de către ele?

Libertatea este privită ca fiind posibilitatea de a acționa după propria voință sau dorința s-ar putea confunda cu independența. Însă libertatea este mult mai mult de atât. Devin liber când pot alege dintr-un infinit de opțiuni acel răspuns care-mi sporește sentimentul de competență, care mă atrage prin valoarea pe care mi-o propune, care mă îmbogățește și pe mine și ține cont și de libertatea celuilalt. Paradoxul libertății este că în momentul în care am ales o cale supun ne-ființării un infinit fără una dintre opțiunile pe care le aveam. Acest lucru mă responsabilizează să mă dedic și să-mi asum în integralitate drumul ales. Unul singur!

Crezi că poți s-o faci?

Crezi că va merge?

Crezi că merită?

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

3 răspunsuri

  1. De multe ori zicem ca nu avem de ales, ca „ce putem face intr-o asemenea situatie?”.
    Adevarul este ca libertatea de a alege este de multe ori inspaimantatoare. Libertatea de a alege drumul nebatatorit poate fi atat de infricosatoare incat nici nu o vedem ca o optiune.
    In asemenea situatii ne autolimitam si ne „minimalizam” riscul.
    Dar, riscul cel mai mare ni-l asumam fara sa ne dam seama. Fiindca cel mai mare risc este sa nu risti deloc, sa mergi in turma, neavand nici un control adevarat asupra traseului tau, doar o iluzie de siguranta.

    1. Da, este adevarat ca uneori poate fi atat de greu sa-mi asumi o alegere incat as lasa totul la voia intamplarii, daca iese bine e perfect, daca iese rau nu e vina mea, asa a fost sa fie. Dar sa nu ne iluzionam ca faptul de a nu alege n-ar fi tot o alegere!!

  2. De fiecare data cand avem libertatea de a alage, trebuie sa alegem cu cap, trebuie sa calculam si partile bune si consecintele, asa gasim alegerea potrivita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!