13

Tu de unde-ţi iei energia?

aaa

În viaţă dăm de multe ori de conceptul de dualitate: alb şi negru, gras şi slab, scund şi înalt, vesel sau trist, introvertit sau extrovertit…

Şi aseară am auzit o întrebare care m-a pus pe gânduri: „Tu eşti un introvertit sau un extrovertit?”

Lângă mine se afla o persoană care mă cunoaşte foarte bine. I-am zis: „Măi, eu chiar nu prea ştiu cum sunt… tu cum mă vezi?”

Şi a sărit: „Eşti extrovertit, clar!”

Şi cumva m-am atacat: eu, tăcutul Ariel, cel care nu se bagă în seamă, stă cuminte în banca lui, când ceva-l supără mai mult tace din gură decât să face scandal… eu să fiu extrovertit?! Nu se poate!

Şi mi-am zis: „Sunt hibrid! Se poate?”

Şi ca răspuns mi s-a zis: „Tu de unde-ţi iei energia? Poţi s-o iei de la tine, din interiorul tău, stând cu tine… sau poţi s-o iei de la cei din jur, de la mulţime, de la alţi oameni.”

Am stat, am meditat şi răspunsul a fost: „Tot hibrid sunt! De multe ori îmi iau energia din timpul petrecut cu mine, dar totodată am momente când cei din jur mă fac să radiez, să fiu cel mai fericit om…”

Şi apoi mi s-a explicat:

Un introvertit are un bârlog. (Am, confirm!) Şi din acel bârlog el îşi ia energie stând cu sine… (Aşa e… până aici.) Şi când e plin de energie şi a copt ceva acolo, iese fuga-fuguţa din bârlog şi face ce-i de făcut. Apoi, secat de energie, trebuie să revină în bârlogul lui, scăpând de oamenii ce-l înconjurau, ca să se reumple de energie. (Da-da-da, aşa este! Eu fac exact aşa!) Totodată pe introvertit mereu o să-l obosească perioadele lungi în care trebuie să stea cu mulţi oameni lângă el, cu necunoscuţi, îl deranjează după o perioadă gălăgia mulţimii… (Da, din nou, confirm, aşa este!)

În schimb, un extrovertit îşi ia energia şi inspiraţia de la cei din jur, bârlogul fiind locul care-l seacă de puteri.

Şi deşi îmi vine din nou să zic că-s un hibrid, – şi poate sunt, cu tot dreptul, poate cu toţii suntem hibrizi… niciunul dintre noi fiind de fapt 100% introvertit sau 100% extrovertit – consider acum că-s introvertit pentru că-s genul de om care preferă să nu se exteriorizeze sau se exteriorizează foarte greu…

Când primesc un cadou sunt întrebat adesea: „Nu te bucuri?”

Şi răspund: „Ba da, jur, sunt foarte bucuros, îmi pare rău că nu ştiu să arăt asta! Uite, zâmbesc. Îmi place la nebunie! E super!”.

Şi de cele mai multe ori lumea crede că-s ironic. Dar nu sunt. Nu mă pot exterioriza mai mult decât trebuie. Nu plâng de fericire sau supărare. Nu sar în sus de bucurie aşa, pur şi simplu. Poate doar după o bere. Noroc cu alcoolul!

Sunt exact genul de om care are un bârlog în care coace tot felul de treburi. Sunt genul de om care când se enervează foarte tare nu explodează (sau explodează rar), ci înainte de toate tace şi refuză orice fel de comunicare pentru că ştie că singurul mod de a se calma este bâlogul.

Iar toată filosofia de mai sus am învăţat-o mergând la evenimentul de lansare a lui Daniel Zârnescu pentru noua sa carte: „Pe mine mă cheamă George”.

Deeeeci… Tu de unde-ţi iei energia?

Ariel
 

Click Here to Leave a Comment Below 13 comments
Jurrki - 04/09/2012

m-am regasit 100% in articolul tau, Ariel

Reply
Daniela - 04/09/2012

Nu esti hibrid :)) marea majoriate a oamenilor sunt undeva la mijloc intre extravertit si introvertit, cu tendinte catre una dintre extreme 😛 cauta chestionare de personalitate (IPIP sau MBTI) pe net si vezi ce iti iese 😛

Reply
    Ariel - 04/09/2012

    Well, i did say that: „Şi deşi îmi vine din nou să zic că-s un hibrid, – şi poate sunt, cu tot dreptul, poate cu toţii suntem hibrizi… niciunul dintre noi fiind de fapt 100% introvertit sau 100% extrovertit – consider acum că-s introvertit pentru că-s genul de om care preferă să nu se exteriorizeze sau se exteriorizează foarte greu…”

    Reply
Petru Dolhescu - 04/09/2012

Eu sunt un introvertit. Mă exteriorizez doar după o bere, două. 😀

Reply
Bianca - 04/09/2012

Deci traiasca alcoolul:))
Lasand gluma la o parte eu sunt exact genul ala de om extrovertit care isi ia energia din oamenii care ma inconjoara. Si totodata si inspiratia. Si bunadispozitie. Si optimismul. 🙂

Reply
georgeta - 05/09/2012

Sant un hibrid !!!!! pentru ca traiesc inauntrul si in afara mea…..energia o detin din univers unde se afla din belsug….iar intelepciunea de la Dumnezeu …care se afla in interiorul meu….E foarte adevarat ca ma simt foarte bine in interiorul meu fizic….unde e foarte multa Lumina si Iubire….ce imi vine de la toate entitatile benefice care il mobileaza….Dar ma simt bine si in interiorul meu spiritual,unde rareori patrund reptilienii energetici…Ma simt bine si printre oameni daca nu scuipa coji de seminte si nu incearca sa ma fure….Atunci , ii blagoslovesc verbal sau nu , si parasesc ringul pentru ca sant un taur care poate face rau cand sant provocat….De multe ori ma hranesc cu soare,cu tulpini de copaci sanatosi cu oameni veseli si mai ales cu Sfanta Liturghie….Am un zaaaambet pentru mine,pentru cei plecati si pentru cei pe care ii intalnesc….chiar daca uneori sufletul meu plange dupa cineva drag….Sant un hibrid fericit….!!!!!

Reply
Sorin - 08/09/2012

Profesor mare Daniel cand este vorba de profilul MBTI si multe altele …spor 🙂

Reply
Ramona - 11/09/2012

Sunt hibrid,la fel ca majoritatea oamenilor 😀 Nu imi iau energia de la oameni,nu de la toti,si nu in mod normal…de obicei imi iau energia dupa ce ma automotivez si gandesc la rece,dar un anume grup de baieti ma binedispune,ma incarca de energie si ma inspira mai bine ca orice altceva,asa ca atunci cand am nevoie ,dau fuga la antrenament,ma obosesc fizic jucand volei cu ei si ma incarc de bucurie 🙂

Reply
filip florian - 19/12/2012

extrovertit introvertit…cred ca depinde foarte mult de cata energie avem in noi…cei extrovertii vor fi foarte sociabili si treptat treptat devin un grup enorm de mare si omogen fara identitate(de genul sfanta liturghie sfanta liturghie sfanta liturghie iubesc universul si frunzele si pomii si ciulinii si balariile si oamenii rai si pe cei violenti si ma incarc cu energie din toate si atunci incep sa dansez pe curcubeu si totul e roz si asaaaaaa de frumos si va iubesc pe toti fooarte muuuult! gretos prea gretos.presupun ca in mare parte sunt introvertit si doar extrovertit atunci cand trebuie sa comunic ceva esential si sa transmit informatii si sa-mi exprim emotiile

Reply
Daniel - 11/02/2013

Eu sunt cu siguranta introvert. La testul de personalitate mi-a iesit INTJ, adica… The Mastermind! :)) Si chiar asa e… Dar nu exista 100% introvert sau extrovert. Eu sunt doar 22% introvert, de exemplu.

Reply
silviana - 17/03/2013

eu de ex sunt introverta,am facut fac d emate,apoi dupa ce am facut fac d eactorie am devenit si extroverta….asa ca e cu dus si intors….:)bun articol…cred ca tb sa mai scrii pe tema asta!

Reply
Diana - 17/03/2013

Eu sunt extrovertita, imi iau energia de la oamenii din jur. Indiferent ce activitate indeplinesc, prefer sa mai fie cel putin o persoana in incapere, chiar daca nu relationez direct cu ea.

Reply
Anne - 19/05/2013

Ce-i drept si eu am zis ,la inceput ca-s introvertita …dar nu-i asa…
Sunt mai mult ambiverta [cred ca asta-i cuvantul potrivit :D] …La cei mai multi oameni ,zic eu , totusi una din cele 2 e predominanta

Reply

Leave a Reply: