Acasa » Dezvoltare personală » Nutriție » Urzica – sursă de încredere pentru frumusețe și sănătate

Urzica – sursă de încredere pentru frumusețe și sănătate

Nu a rămas atât de mult timp până vine multașteptata primăvară.

Odată cu ea reînvie natura, iar noi ne umplem de energie. Energia o luăm atât de la soare, cât și de la plantele ce cresc la început de primăvară, una din ele fiind urzica, cu toate că o putem găsi deja de prin februarie.

Urzica este una dintre cele mai vechi plante medicinale, răspândită aproape pe întreg globul. Pentru fiecare dintre noi, cu siguranţă, poate fi numită cea mai urâtă plantă din copilărie, datorită faptului că ne umpleam de băşici la contactul cu ea. 🙂

Planta are o mulțime de beneficii atât pentru utilizarea internă, cât și externă, fiind folosită pe larg şi în culinărie. O cunoaștem din rețetele bunicilor noastre care o folosesc pe toată durata Postului Mare, preparând din ea ciorbă, budincă, supă-cremă și alte bunătățuri.

Nu ne vom referi la întrebuinţarea ei în bucătărie, pentru că mamele şi bunicile noastre ne vor destăinui cele mai gustoase bucate preparate din urzici, dar vom vorbi despre urzica în cosmetologie.

Studiile confirmă faptul că atât frunzele, seminţele, cât şi rădăcina ei sunt adevărate rezerve pentru menţinerea frumuseţii.

urzica

De exemplu, pentru îngrijirea feţei, din urzici se poate prepara o loţiune tonică cu efecte miraculoase. Loţiunea o poţi face acasă, turnând o cană de apă clocotită peste 3 linguri de urzici proaspete şi mărunţite. Se acoperă şi se lasă la infuzat timp de 20 de minute, după care se strecoară. Loţiunea are ca efect remineralizarea şi împrospătarea tenului.

Urzica tratează şi acneea. Peste o lingură de frunze de urzică zdrobite se toarnă o cană cu apă clocotită şi se infuzează 15 minute, apoi se strecoară. Cu sucul obţinut nu te vei da pe faţă, ci îl vei bea – câte 2 sau 3 căni pe zi, cel puţin 3 săptămâni.

Urzica te ajută şi dacă ai tenul gras. Pentru tenul gras, pentru curăţarea şi îndepărtarea impurităţilor se spală faţa cu o infuzie obţinută dintr-o lingură de urzici uscate la o cană de apă, care se fierb şi se lasă zece minute. Se filtrează şi cu soluţia obţinută se curăţă faţa cu ajutorul unui disc cosmetic îmbibat în infuzie.

Efectele cele mai uimitoare însă le are atunci când este vorba despre un păr sănătos. În primul rând, ea este folosită împotriva căderii părului. Aceasta acționează ca un tonic asupra părului şi stimulează creşterea lui. Poţi masa scalpul cu ulei de urzică, pe care-l găseşti în farmacii sau să-ţi clăteşti părul cu infuzie de urzică, aceasta se prepară din 40-50 g de plantă la un litru de apă clocotită.

Poţi folosi şi rădăcinile de urzică. Acestea (cam 2 mâini pline) se lasă sa stea o noapte în apă rece, iar a doua zi se pun într-un vas cu apă pe foc până dau în clocot, lăsând să fiarbă 8-10 minute şi se strecoară. Se foloseşte săptămânal.

Totodată, îţi poţi face propriul tău şampon din urzică – amestecă două linguri de decoct de urzică cu 10 gălbenuşuri de ouă de prepeliţă şi cu trei linguriţe de ulei de măsline extravirgin. Spală-te pe cap cu acest şampon de trei ori pe săptămână, timp de cel puţin şase luni, perioadă în care este indicat să nu foloseşti alte tipuri de şampon sau produse de înfrumuseţare precum gel, spumă de păr ori fixativ.

Dacă te lupţi cu mătreaţa, urzica este o armă de încredere. Pentru a scăpa de această problemă inestetică, trebuie să-ţi masezi scalpul cu tinctură de urzică. Vrei să prepari singur această tinctură? Într-un litru de alcool de vin adaugă 3-4 pumni de urzici. Pune amestecul într-o sticlă şi lasă-l la macerat timp de o săptămână. După aceea, filtrează soluţia şi adaugă o lingură de oţet din cidru. Aplică loţiunea pe păr de trei ori pe săptămână, timp de două luni şi părul tău îţi va mulţumi.

Ceaiurile din urzică, la fel sunt foarte bune, pentru că ele ajută ajută de detoxifierea organismului de substanţe chimice, iar un organism lipsit de toxine îşi spune cuvântul asupra unui ten curat şi a unui păr frumos!

 

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!