Zona de confort – ieşind din ea putem evolua mai repede

Zona de confort – acest concept despre care cu toţii auzim, dar pe care puţini îl pot explica sau înţelege. Deci ce este de fapt zona de confort? De ce ar trebui să ieşim din ea? Ce? De ce? Prin ce? Cum?
Zona de confort ne-o putem imagina ca un cerc de acţiuni ce radiază în jurul nostru. Aceste acţiuni din cerc sunt de obicei acţiuni pe care le facem des, în viaţa de zi cu zi, cu care suntem obişnuiţi. În afara cercului sunt acţiuni ce le facem rar, ce adesea ne displac. A ieşi din zona de confort înseamnă a te forţa să faci acţiuni ce se află în afară cercului de acţiuni cu care eşti obişnuit.
Spre exemplu poate nu eşti un om tocmai sociabil – foarte rar vorbeşti cu cineva de pe stradă, cu cineva necunoscut. A ieşi din zona de confort înseamnă să te forţezi să intri în vorbă cu oameni necunoscuţi. De ce ai face asta? Tocmai ca să progresezi, ca să evoluezi, ca să devii şi tu un om sociabil.
Exemplu concret
Ştiu cazuri reale în care oamenii nu cereau indicaţii pe stradă pentru că nu voiau să vorbească cu necunoscuţi – le era ruşine, le era frică etc. Ieşirea din zona de confort este de fapt un exerciţiu. Obligându-te să întrebi oamenii de pe stradă tot felul de lucruri (dacă n-ai nevoie de indicaţii poţi să întrebi cât e ceasul – doar ca să ieşi din zona de confort) o să te obişnuieşti cu vorbitul cu necunoscuţi. Data viitoare când te vei pierde prin oraş nu-ţi va mai fi frică să te bagi în seamă şi să ceri instrucţiuni.
Ce oferă şi ce nu oferă zona de confort?
Da, e adevărat… când suntem în zona de confort ne simţim în siguranţă, putem sta relaxaţi, ştim clar ce avem de făcut, cum se face etc. Dar zona de confort nu ne permite să evoluăm. Stând în această zonă confortabilă foarte rar vom face lucruri şi vom trăi experienţe noi.
Când trebuie să ies din zona de confort?
Unii ar zice că mereu sau cât mai des… Dar eu aş opta pentru varianta: „Ieşi din zona de confort atunci când ai nevoie să ieşi din zona de confort.”. Vasăzică eu consider că ieşirea din zona de confort este un exerciţiu foarte bun prin care ne învăţăm pe noi înşine cum să ne comportăm în situaţii cheie.
Exemplul de mai sus se referea la vorbitul cu necunoscuţi, dar există o groază de situaţii în care mulţi din noi nu ştim cum să reacţionăm: vorbitul în public, vorbitul cu persoanele de sexul opus, vorbitul cu un copil, vorbitul cu şeful şi aşa mai departe (şi nu, nu doar la „vorbit” ajută zona de confort).
Un articol excelent pe tema aceasta se găseşte aici – scris de Ionuţ Ciurea.
Tu ai ieşit vreodată din zona de confort nesilit de nimeni?