Acasa » Dezvoltare personală » Cuplu » 5 sfaturi pentru a aplana conflictele în relația de cuplu

5 sfaturi pentru a aplana conflictele în relația de cuplu

Cu toții știm că în orice relație există conflicte.

N-o să vă cred dacă-mi ziceți că la voi totul e roz și frumos. Poate numai dacă sunteți la început de cale, în perioada fluturilor din stomac. Suntem diferiți, ca gen, ca zodie, ca educație, ca și caractere. Ceea ce e normal pentru unii, poate fi inacceptabil pentru alții. Deci e firesc să existe controverse și neînțelegeri. Problema e gravă atunci când nu le putem discuta și rezolva calm. Dar pentru asta e nevoie de dorința și implicarea ambilor parteneri, de calm și comunicare. În acest articol vom veni cu câteva recomandări utile și necesare pentru a evita acele situații neplăcute din viața noastră de cuplu, pentru a depăși momentele stresante care însoțesc disputele într-o căsnicie și pentru a ajunge la o reconciliere rapidă, fără efecte adverse.

  • Construiți o relație bazată pe încredere

Pilonul unei relații sănătoase este încrederea deplină și evitarea secretelor între parteneri. Atunci când ascundem ceva unul de altul, sau când denaturăm realitatea, ne expunem riscului de a aprinde un conflict, în momentul în care secretul nostru va fi dezvăluit și adevărul va ieși la iveală. Și, știți voi, minciuna are picioare scurte. Învățați să vorbiți deschis unul cu altul pe diverse teme, să fiți prieteni adevărați. Fiți pe aceeași undă mereu. Împărtășiți-vă gândurile, emoțiile, sentimentele, povestiți despre evenimentele petrecute în timpul zilei și despre oamenii cu care ați contactat. Fiți deschiși.

  • Lăsați trecutul în trecut

În primul rând, nu-i readuceți în relația voastră pe foștii parteneri. Energia trecutului nu face bine unei căsnicii. Orientați-vă resursele, forțele și acțiunile spre întărirea conexiunii dintre voi doi. Nu vă creați singuri bariere artificiale și nu vă împânziți creierul cu gânduri toxice și inima cu sentimente negative.

În al doilea rând, nu vă reamintiți mereu de greșelile pe care le-ați făcut în trecut și de durerea pe care ați provocat-o unul altuia. Odată ce ați iertat, ați trecut peste asta și ați hotărât să mergeți mai departe împreună, nu judecați din nou și din nou, nu învinuiți iar partenerul de culpa pentru care l-ați achitat.

  • Vorba dulce, mult aduce

Aveți grijă la tonul și vorbele pe care le rostiți în momentul când discuția riscă să ia o altă întorsătură. Un ton blând poate potoli spiritele încinse. Priviți vorbele tăioase ale partenerului ca o informație despre sentimentele pe care le nutrește el în acel moment. Puneți-vă în locul lui, analizați problema din perspectiva lui și încercați să înțelegeți ce-l doare, ce-l supără, care e motivul și cum ați putea să-l ajutați. Fiți înțelepți și, pe alocuri, mai bine păstrați tăcerea, decât să spuneți ceva de ce ați regreta mai târziu. Știu că e dificil să faci acest lucru, când creierul îți ia foc și-ți vine să arunci o avalanșă de ofense partenerului, dar nu uitați că vorbele lasă amprente în suflet. Ele pot fi iertate, dar nicidecum nu se uită. Cedați și călcați pe mândrie de dragul familiei sau persoanei iubite.

  • Acceptați defectele partenerului

Nimeni nu-i perfect. Nici dumneavoastră. Așa că nu încercați să schimbați partenerul, fără voia lui. Odată ce l-ați acceptat cu toate defectele pe care le avea, nu-i scoateți acum ochii pentru ele. Primiți-l așa cum l-a creat mama și natura și cum l-ați îndrăgit atunci, la primele voastre întâlniri. Fiți răbdători și indulgenți față de imperfecțiuni și încercați să vă adaptați. E mult mai ușor, mai eficient și mai puțin stresant. Nu criticați, nu comparați, faceți compromisuri.

  • Roagă, nu da porunciți

Într-o relație trebuie să existe egalitate și respect. Trebuie să vă ajutați reciproc sau să stabiliți cine și de ce e responsabil. Nu puneți ultimatumuri și mare atenție la felul în care vă exprimați dorințele. De exemplu, în loc de ”Mai coceai la început prăjituri, dar acum ai cam uitat cum se face!”, ați putea spune: ”Îți amintești prăjitura aia cu fructe, pe care mi-o făceai la început? Visez de câteva zile la ea. Ai putea s-o prepari când ai timp? Stomăcelul meu s-ar bucura nespus.” O să mă repet, dar fiți înțelepți. Dorința de a vă respecta doleanțele unul altuia, ar trebui să vină din respect și iubire, nu din frică sau vină.

Cu toate sfaturile și recomandările specialiștilor, nu toate poveștile de dragoste au un final fericit, așa cum ne arată în filme, la știri sau în romane. Dar viața nu se sfârșește odată cu relația voastră. Și, decât să vă pierdeți anii în certuri și neînțelegeri, mai bine continuați-vă calea separat. Nu vă chinuiți reciproc. Dați-vă șansa de a găsi adevărata jumătate a inimii voastre, persoana lângă care veți simți că trăiți. Iar pentru a nu vă stresa o dată în plus cu toate procedurile care însoțesc procesul de desfacere a căsătoriei, apelați la un avocat, care vă va ajuta să realizați un divorț rapid și nedureros.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!