Acasa » Dezvoltare personală » Cuplu » Ce este Scorul Apgar la nașterea bebelușului

Ce este Scorul Apgar la nașterea bebelușului

Scorul Apgar sau indicele Apgar este o metoda simpla de evaluare rapida si sumara a starii generale de sanatate a nou- nascutului imediat dupa nastere.

A fost conceput in 1952 de medicul american Virginia Apgar, specialista in anestezie si pediatrie, pentru a stabili efectele anesteziei obstetrice asupra copilului.

Aprecierea functiilor vitale si a capacitatii de adaptare a nou-nascutului la mediul de viata extrauterin se face de obicei de doua ori, in primul minut dupa expulzie, de catre medicul neonatolog, si apoi la 5 minute de la nastere. In cazuri mai rare, cand primele doua scoruri sunt mici si exista preocupari cu privire la starea bebelusului, testul poate fi marcat pentru a treia oara la 10 minute dupa nastere.

Scorul Apgar este determinat prin evaluarea nou-nascutului dupa cinci criterii simple, pe o scara de la zero la doi, si insumarea ulterioara a acestor valori. Scorul Apgar rezultat este cuprins intre zero si zece iar cele 5 criterii sunt urmatoarele:

Activity – activitatea, tonusul muscular; se apreciaza miscarile active sau pasive ale bebelusului;

Pulse – pulsul sau ritmul cardiac; se apreciaza numarul de batai ale inimii pe minut;

Grimace – grimasa, iritabilitatea reflexa; este data de raspunsul bebelusului la stimulii externi, precum introducerea sondei in cavitatea nazala pentru deblocarea cailor respiratorii;

Appearance – aspect, culoarea pielii; este un criteriu de evaluare foarte important deoarece culoarea pielii releva gradul de oxigenare a sangelui;

Respiration – respiratia; se apreciaza aparitia spontana a respiratiei, daca este regulata sau neregulata, insotita sau nu de plansete sau tipete.

Scorul APGAR

Criterii de evaluare / Puncte

0 1 2
Activitate (tonus muscular) absent, musculatura flasca cateva miscari de flexie a extremitatilor

miscari active si spontane ale membrelor

Puls

absenta batailor inimii mai putin de 100 batai ale inimii pe minut peste 100 batai ale inimii pe minut
Iritabilitate/grimasa niciun raspuns grimasa sau miscari notificabile ale fetei

stranut, tuse,tras inapoi

Aspectul/culoarea pielii

aspect palid, albastrui aspect normal, roziu, cu exceptia extremitatilor, care sunt albastre

aspect normal, tegument roz

Respiratie absenta respiratiei, copilul nu plange respiratie greoaie, neregulata, copilul plange slab

respiratie normala, regulata, copilul plange sau tipa viguros

Interpretarea scorului Apgar

Un scor cuprins intre 7 – 10 este considerat normal, unul intre 4 – 7 arata ca bebelusul ar putea necesita masuri de reanimare, in timp ce un scor Apgar de 3 sau mai putin impune resurscitare imediata.

Un bebelus cu scorul Apgar mai mare sau egal cu 7, la aprecierile din primul minut dupa nastere, este considerat, in general, avand o buna stare de sanatate dar, cu toate acestea, un scor mai mic nu inseamna neaparat ca bebelusul este nesanatos sau anormal, ci ca are nevoie de unele ingrijiri imediate, precum aspirarea cailor respiratorii sau oxigen pentru a-l ajuta sa respire normal. La 5 minute dupa nastere scorul Apgar este recalculat iar daca nu s-a imbunatatit, astfel incat sa fie de 7 sau mai mult, ori daca exista alte preocupari,  medicii si asistentele vor continua sa acorde ingrijirile medicale necesare si sa monitorizeze cu atentie copilul. Unii bebelusi se nasc cu probleme cardiace, pulmonare sau alte probleme care necesita ingrijiri medicale suplimentare, in timp ce altora pur si simplu le ia mai mult timp sa se adapteze la viata din afara uterului.

Scorul Apgar nu a fost conceput pentru a anticipa starea de sanatate a copilului pe termen lung, ci pentru a determina rapid daca nou-nascutul are nevoie de ingrijire medicala de urgenta. Un scop Apgar usor scazut (mai ales in primele 60 de secunde de la expulzie) este normal in unele cazuri, mai ales daca bebelusul s-a nascut dupa o sarcina cu risc crescut, cezariana sau o nasterea grea, cu o expulzie dificila.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!