Acasa » Dezvoltare personală » Altele » 4 asemănări geniale între tine şi maimuţe

4 asemănări geniale între tine şi maimuţe

Se tot spune că oamenii provin din maimuţe, dar hai să-ţi spun patru poveşti geniale cu maimuţe în lumea modernă…

Tu va trebui doar să vezi asemănările între maimuţe şi oameni.

1. Maimuţele şi jetul de apă rece

Se dă următorul experiment: Într-o cuşcă au fost plasate 5 maimuţe. De o funie de sus se agaţă o banană. Cum una din maimuţe sare să ia banana, toată cuşca este stropită cu un jet de apă rece.

După o vreme, când o altă maimuţă repetă încercarea, vine încă un jet de apă rece, şi tot aşa mai departe. Se ajunge la momentul în care, în încercarea de a preveni urmările, în cazul în care o maimuţă mai decide să sară la banană, celelalte o iau la bătaie. Experimentul continuă cu înlăturarea jetului de apă şi înlocuirea unei maimuţe din cuşcă cu alta nouă.

Aceasta din urmă, necunoscând circumstanţele, cum vede banana, sare să o ia. Imediat celelalte din cuşcă o atacă să o oprească. După încă o încercare, maimuţa nouă înţelege că dacă mai sare va fi atacată (necunoscând de fapt motivele). În scurt timp, încă o maimuţă este înlocuită. Când cea din urmă sare spre banană, toate maimuţele sar să o bată, la care se alătură cu entuziasm şi prima înlocuită.

Experimentul se repetă pâna la momentul când în cuşcă nu mai rămâne nici o maimuţă din originalele care au experimentat jetul de duş rece. Toate ştiu că nu au dreptul să sară la banană şi de fiecare dată, la intenţia celei mai noi maimuţe de a lua banana, acestea o bat. De ce e aşa, niciuna din maimuţe nu ştie. Ele ştiu doar că astea-s regulile.

Acum hai să ne gândim la venirea noastră pe lume. Când ne-am născut, existau deja sute de mii de reguli. Avem o explicaţie pentru toate? Nu. Putem să modificăm reguli? Da, dar cu mare greutate, căci imediat celelalte „maimuţe” ne vor bate!

2. Maimuţele şi circulaţia informaţiilor

Nişte maimuţe pe o insulă izolată au fost hrănite cu cartofi dulci de oameni pentru a vedea ce se întâmplă. Trăind pe plajă, cartofii dulci erau puşi pe nisip. Când maimuţele mâncau cartofii, erau nevoite să scuipe nisipiul. După ceva vreme anumite maimuţe s-au prins că pot spăla cartofii în ocean înainte să-i mănânce.

A durat aproape 10 ani ca descoperirea să fie „acceptată” de toate maimuţele de pe insulă şi CHIAR şi de maimuţele de pe insulele vecine.

Apoi maimuţele au primit orez. Din nou, iniţial l-au mâncat luând bob-cu-bob din nisip orezul şi ducându-l la gură. Apoi au descoperit că-l pot pune în apă şi acesta va pluti, astfel fiind mult mai uşor să-l mănânce…

3. Maimuţele şi altruismul

O altă rasă de maimuţe e antrenată timp de peste zece ani de zile să ajute oameni cu dizabilităţi! Rezultatele sunt incredibile… şi totul doar pentru nişte mâncare.

4. Maimuţele şi minciuna

O rasă de maimuţe a învăţat să mintă înainte să înveţe să vorbească. Iniţial aveau doar un semnal sonor pe care-l dădeau la vederea unui prădător. Totul se baza pe încredere reciprocă între maimuţe. Când una dădea alarma, toate fugeau în copaci. Dar s-a descoperit că există maimuţe viclene, ce dau alarma falsă atunci când descoperă mâncare şi nu vor s-o împărtăşească cu restul din grup.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Un răspuns

  1. Le stiam pe toate cu exceptia celei cu cartofii, mersi ca mi-ai amintit, chiar se merita sa fie stiute pentru o mai buna perspectiva asupra comportamentului uman.
    Mersi!:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!