» Atenţie, urmează un articol diferit, calm, dar dur.
Locuiesc de şapte ani într-un oraş satelit al Bucureştiului: Pantelimon. Ştiu, mulţi îl asociază cu cartierul ce are acelaşi nume, faimos datorită unei trupe de nu-ştiu-ce gen de muzică, dar reprezintă două lumi complet diferite.
Zilnic fac naveta la o şcoala în Bucureşti unde îmi duc copilele. Singura modalitate de a ieşi din Pantelimon este un microbuz – maxi-taxi – ce are traseul pe toata şoseaua Pantelimon şi ajunge până în spatele pieţei Obor.
În câteva cuvinte, Pantelimonul a trecut la rangul de oraş în urmă cu 4 ani în mod abuziv: o localitate murdară, cele câteva străzi principale, deşi au fost refăcute de curând, sunt pline de gropi imense; străzile secundare sunt adevărate uliţe de pământ, în care atunci când plouă poţi intra până la glezne în noroi. Pretutindeni dai cu ochii peste tot felul de oameni de calitate îndoielnică. Bodegi împuţite în faţa cărora la ora 6 dimineaţa, pe cel mai mare ger, stau diverşi indivizi la băutură „pe datorie”.
Cred că în ultimii 15 ani poplulaţia oraşului s-a dublat. Şi numărul de case la fel. Foarte multi foşti proprietari de apartament de bloc şi-au tras câte o “vilă”, încercând sa scape de aglomeraţia metropolei si căutând liniştea în mediul rural. Aceşti oameni care pretind că vin din civilizaţie, care pretind că sunt civilizaţi, care au un aspect îngrijit şi pretenţii de oameni educaţi, aceşti oameni devin adevărate fiare în monstruozitatea numită “maxi-taxi”
În fiecare zi, la 7.30 deschid poarta, mă urc în acest unic mijloc de transport şi pornesc în călătoria către şcoală. Deşi sunt doar vreo 3 km, ajung la destinaţie în circa 30 de minute. La ora aceea, toată lumea merge la şcoala sau la servici. Prin urmare este super aglomerat. Ai impresia că în habitaclul acela neprimitor, murdar, neîncălzit şi plin de fumul de ţigară al şoferilor care stau la capăt de linie toţi în acceaşi maşină, sunt înghesuite un million de personae. Toată lumea este nemulţumită. Peste toţi pluteşte un aer negativ. Parcă apasă pe capetele tuturor, prin plafon. Se înjură mult. Călătorii între ei. Călătorii pe şofer. Şoferul pe călători. Fiecare îşi eliberează frustrarea în modul cel mai la îndemană.
Stau şi mă întreb: cât ne ia sa ne dezumanizăm? Cât ne ia să renunţăm la tot ce am învaţat şi la tot ce credem că ne reprezintă? De e omul ăla care a venit din “civilizaţie” s-a lăsat influenţat, în loc să reuşească să influenţeze? Sau mai bine zis, care este cel adevărat? Cel ce era la oraş sau cel ce a devenit? Cum să îi civilizăm pe alţii, când noi renunţăm la civilizaţie? Cum să-i educăm pe alţii, când noi renunţăm la educaţie?
Încerc să găsesc circumstanţe atenuante acestei situaţii. Mă gândesc la faptul că problemele zilnice ne fac să dăm naibii tot. Dar este oare aşa? Suntem marcaţi cu spiritul de turmă. Majoritatea înghite minoritatea. Interesant este ca în momentul în care oamenii coboară din microbuz revin la ceea ce arătau a fi: civilizaţi. Dăm vina pe sistem, pe probleme, pe guvern, pe stat, pe finanţe, pe preţuri, pe lipsuri şi eu mai ştiu pe câte altele, când este vina noastră, de fapt.
Se spune ca omul sfinţeşte locul. Acesta este adevărul: noi reprezentăm locul, iar locul ne reprezintă pe noi. Se mai spune şi “spune-mi cu cine te însoţeşti, ca să-ţi spun cine eşti”.
Concluzia la care am ajuns este că oamenii aceştia, “transformaţii”, nu se respectă suficient de mult. Dacă s-ar respecta, nu şi-ar permite sa îşi coboare nivelul, să se degradeze, şi să devină ceea ce nu consideră că sunt: necivilizaţi. Indiferent de conditii. Punct.
7 răspunsuri
Oare erau educati cand stateau in „civilizatie” acei oameni ?
Nu cred, tot la fel se comportau si acolo;
Cred ca omul prin constructie are o samanta de „necivilizatie” in el, iar in functie de mediu, de anturaj acea samanata stagneaza, regreseaza sau progreseaza.
E bine ca mergeti numai 30 de min cu acel maxitaxi, daca ati sta peste 16 ore intr-un astfel de mediu , in cativa ani cand s-ar ivi ocazia , nu cred ca vi s-ar parea ceva iesit din comun sa ii spuneti si dvs ceva soferului sau vreunui calator .
Luminita, ce s-a intamplat cu preorasenestile? 401 si celelalte autobuze?
Nu mai exista niciun autobuz. Poate pe bulevardul Biruintei, cel care duce catre Selgros Tuborg, dar aia este o ruta ce margineste localitatea. IN Pantelimon nu este autobuz. Ce s-a intamplat cu ele chiar nu stiu. Probabil patronul firmei de maxi-taxi este ruda/cunostinta cu cineva din primarie. Probabil ca este vorba de „comisioane” si de multi bani. Sunt multi „probabili”.
Uff, speram sa stii mai multe. Eu am vorbit cu mama saptamana trecuta si mi-a povestit (in sfarsit!!!) situatia: ea locuieste in Branesti si inainte aveau preorasesneti (care opreau si in Pantelimon). Dar anul trecut le-au scos (cred ca din cauza ca RATB nu are bani or something) si apoi au pastrat doar maxi-taxi-urile alea mizerabile si periculoasa, pentru ca primarul are firma de maxi-taxi.
Cel mai aiurea mi se pare ca oamenii pur si simplu accepta situatia asta, nu fac nimic!! Desi, dupa cum ai descris si tu, maxitaxiurile suint aglomerate, mizere si soferii sunt, cel putin, nesimtiti!! Makes me son angry.
Indiferent cat de civilizat ai fi, cand ajungi in anumite ipostaze uiti de civilizatie .
Problema este ca se asteapta ceva sa se rezolve cu transportul din partea primariei ,dar cum am vazut ei nu au interes de a schimba situatia .
Deci o situatie mai buna depinde si de atitudinea celor care locuiesc in acea zona ,de implicarea cetateneasca .
Cand ai cativa km de mers ,poti evita mizeria din maxi-taxi mergand pe jos ,oricum e recomandat sa facem miscare 4-6km/zi,asa ca ….
Eu prefer sa merg pe jos ,imi calculez tmpul ,si impusc doi iepuri dintr-o data ,scap de aglomeratie si fac si miscare ,asta ca am doar cativa km de mers ,in rest si eu ma complac in situatia data.
Da, MIhaela, ai dreptate cu miscarea, dar intr-o anumita masura.
Eu personal, sa merg cu copilul dupa mine cativa km pe jos si mai ales, prin frig, cred ca ar fi o adevarata prostie din partea mea.
Si in general, e prea putin probabil ca dimineata oamenii sa-si doreasca asa, abia sculati din pat, sa mearga 3-6 km pe jos 🙂
Nu stiu ce s-ar putea face cu transportul. Poate sa iesim in strada ca cei din Voluntari(parca) si sa blocam strazile. Nu stiu daca ei au rezolvat ceva, dar macar au protestat.
Sunt convinsa ca exista foarte multe localitati in situatia asta.
Poate ca ar trebui in primul rand interzisa circulatia masinilor ce ofera asemenea conditii.
Eu locuiesc în Pantelimon de 20 de ani și tot ce a scris Luminița este perfect adevărat. Totuși, nu cred că cei ce s-au mutat în vile, circulă cu maxi-taxi; majoritatea au mașini personale și le folosesc. Necivilizații, zic eu, sunt tot nativii.
Până în 2005, au existat trei linii urbane care asigurau transportul de la Cora (sau capătul lui 14) până în Pantelimon: 346 care circula până la Neferal sau Acumulatorul, 146 până în centrul comunei (care a devenit oraș în 2006) și 147 până la fermă.
În anul de grație 2005, aceste linii au fost desființate de RATB pe motiv că nu erau rentabile și era adevărat, cred că nu exagerez când spun că 90% din locuitori făceau blatul.
Acest moment a fost un bun prilej pentru un consilier din primărie să introducă cele 3 linii de maxi-taxi și aproape sigur nici dl. Cîmpulungeanu care era primar atunci și nici actualul primar, dl. Ivan nu sunt proprietarii firmei Nikarom, cea care deține liniile. (că au fost/sunt sau nu implicați în afacere, nu speculez, pentru că nu știu).
În 2008, pentru că erau alegeri parlamentare, dl. prim-ministru Popescu-Tăriceanu a promis reintroducerea tuturor liniilor preorășenești, deși cele trei linii de autobuz ale Pantelimonului aveau statutul de linii urbane.
Astfel, timp de un an, a funcționat linia 404 care circula o dată la 40 de minute, iar din 2009 au reapărut mașinile groazei.
Protestele, cererile formulate către autoritățile competente nu s-au soldat cu niciun rezultat, pentru că e vorba de corupție și mafie și slabe șanse să se schimbe ceva prea curând. Singura soluție ar fi ca toți locuitorii să se solidarizeze și să refuze să mai circule cu ele, lucru imposibil având în vedere distanțele.
Referitor la civilizație, nu contează de unde ești sau câte studii ai, cei 7 ani de acasă sunt suficienți și esențiali. Ori îi ai, ori nu. Asta e problema de fond nu numai a celor din Pantelimon, ci a multor români.