Acasa » Dezvoltare personală » Productivitate » Cum să formulezi un obiectiv în 5 paşi

Cum să formulezi un obiectiv în 5 paşi

Tu ştii să îţi stabileşti obiectivele? Dar să le formulezi?

Eu am învăţat să fac acest lucru la facultate, printr-un exerciţiu simplu care se poate aplica atât în plan personal, dar mai ales profesional.

Primul meu obiectiv pe care l-am trecut prin cei 5 paşi a fost cel de a-mi creşte încrederea în forţele proprii. Cei apropiaţi îmi repetau mereu să am mai multă încredere în mine, dar drumul de la a zice, până la a face nu e chiar uşor.

Exerciţiul m-a ajutat să îmi dau seama cum pot să îmi îndeplinesc obiectivul şi m-a determinat să trec la acţiune. Am început să citesc cărţi despre dezvoltare personală, să ies din zona de confort, să mă implic în diverse proiecte, să socializez mai mult, să mă schimb.

M-a făcut să înţeleg cât de important era pentru mine să îmi ating obiectivul, fiindcă acum ştiam cum mă voi simţi având ceva mai multă încredere în forţele proprii: extraordinar!

Exerciţiul este ideal pentru acele dorinţe, idei, proiecte care nu îţi dau pace, pe care vrei să le realizezi, dar pe care nu le vezi încă prea clar.

Dacă obiectivul tău este să ajungi un copywriter de succes, trebuie să analizezi ce resurse ai, cum poţi realiza acest lucru, în cât timp, şi dacă merită să îl realizezi.

Înainte de a putea realiza un lucru, trebuie să-l vezi clar. (Alex Morrison)

Pentru a te ajuta să te ţii mereu de ceea ce îţi propui, trebuie deci să cunoşti paşii necesari pentru formularea unui obiectiv.

Obiectiv = scop, ţintă, ţel

Concret, obiectivul este ceea ce urmează să realizezi, să construieşti, sau chiar situaţia în care vrei să ajungi.Atunci când ţi-ai fixat un obiectiv, ştii exact ce îţi doreşti. Dar oare ceea ce îţi doreşti este şi ceea ce ai nevoie?

Ia o foaie şi notează-ţi obiectivul. Urmăreşte cei 5 paşi şi răspunde întrebărilor pentru a afla dacă ceea ce îţi doreşti este ceea ce ai nevoie şi cum îţi poţi realiza obiectivul.

Pasul 1 – formularea obiectivului în termeni pozitivi

Ce vrei? (nu ce nu vrei)
Când?
Unde?
Cu cine?

Pasul 2 – iniţierea şi menţinerea obiectivului de către TINE

Ce resurse ai pentru a realiza acest lucru? (abilităţi, resurse materiale)
Tu ai controlul asupra acestor resurse?

Pasul 3 – stabilirea stării dorite în 3 sisteme senzoriale

Cum vei ştii că ai obţinut acest lucru?
Ce trebuie să vezi, să auzi, să simţi?
Cum vei arăta?

Pasul 4 – păstrarea beneficiilor secundare ale stării prezente

Ce se va petrece dacă îl vei obţine?
Ce se va petrece dacă nu îl vei obţine?
De unde ştii că merită să îl obţii?

Pasul 5 – contextualizarea adecvată

Cum îţi va afecta acest lucru viaţa, familia, prietenii?
Ce va fi diferit în urma obţinerii acestu lucru?

Nimic nu se întâmplă de la sine. Ceea ce îţi doreşti va veni la tine atunci când vei înţelege că tu eşti acela care trebuie să determine lucrurile să-ţi răsară în cale, prin propria-ţi străduinţă. (Ben Stein)

Încearcă exerciţiul cu un obiectiv de-al tău şi zi-mi cum a fost.

Şi îţi mai propun ceva…

Gândeşte-te la un obiectiv pe care ţi l-ai propus, dar nu ai reuşit să îl realizezi.

Dacă îl treci prin paşii unui obiectiv de succes, unde ai avut probleme?

Care sunt crezurile tale care te-au împiedicat să îţi realizezi scopul?

Reformulează-ţi scopul astfel încât să aibă cele mai multe şanse de succes şi spune-mi cum te-a ajutat exerciţiul.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

6 răspunsuri

  1. Chiar dacă vom scrie obiectivele după planul de mai sus și vom pune foaia de o parte, aceasta nu va avea mare succes.

    Cred ca pasul 6 ar fi să ținem această foaie mai aproape de noi ca să urmam planul pe care l-am făcut și să ne mențină motivat.

    Doar urmărind un plan bine alcătuit și îndeplinit cu strictețe vom obține ceea ce ne dorim!

    1. Cei 5 paşi ne ajută să ne formulăm obiectivele adecvat şi ar trebui totodată să ne determine să trecem la acţiune.

      Eu nu am avut nevoie să ţin foaia aproape de mine, întrucât dorinţa mea nu-mi dădea pace şi după traversarea paşilor aveam clar conturat în minte ce e de făcut.

      Dar ai mare dreptate, cel mai bine este să ţinem foaia aproape pentru a ne motiva să ne urmărim planul!

  2. Ăsta ar fi rezumatul unui articol de sute de pagini, este vag dar bun. O schemă ce trebuie memorată, repetată încă de la prima clipire dimineața. Odată cu schema apare motivația, dorința, încrederea în sine că poți mai mult, și e tot ce contează.

    1. Chiar erau mult mai multe de spus, am încercat totuşi să prezint un exerciţiu simplu de aplicat de fiecare dintre noi.
      O schemă, da, care îţi dă încredere că poţi realiza ceea ce îţi doreşti. Sper ca exerciţiul să te ajute şi ca motivaţia ta nu numai să apară, dar să crească mereu 🙂

      1. Hihi, mulțumesc, eu una consider că-s destul de motivată, însă îmi place să văd alți inși ce vor să schimbe lumea:)! Faceți o treabă demnă de admirat!

  3. Descrii cu alte cuvinte ce se gaseste in „Jurnalul visurilor”. Eu mi l-am creat dupa niste poze gasite pe internet, mi-am imprimat paginile din jurnal si am scris ce vise am, cum vor arata, pana cand trebuie indeplinite, adica ce ai scris tu. Si efectul se simte imediat, te obligi sa treci la treaba uitandu-te pe foile alea unde ti-ai asternut visurile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!