Acasa » Atitudine » Optimism » Buton de STOP pentru optimismul excesiv

Buton de STOP pentru optimismul excesiv

Ştim cu toţii că omul este în general o fiinţă optimistă. Optimismul are partile lui bune, motiv pentru care l-am încurajat dintotdeauna, însă are şi părţi mai puţin bune. Tendinţa omului este de a face o greşeală în ceea ce priveşte percepţia realităţii, numită de specialişti eroarea „veste bună-veste rea”. Aceasta constă în desconsiderarea probabilităţii ca un eveniment neplăcut să ţi se întample însă aştepţi uneori cu prea mult entuziasm să ţi se întample ceva bun.

Eroarea este vinovată pentru faptul că ignorăm sfaturile care ne îndeamnă la o alimentaţie sănătoasă pentru a ne feri de boli sau suntem slab pregătiţi pentru dezastre naturale. Ce ai crede acum dacă ţi-aş spune că acest lucru se poate schimba?

Ei bine, lucrurile chiar se pot schimba, aparent destul de uşor. Foarte recent, un grup de experţi în neurologie au făcut un experiment extrem de interesant prin care au reuşit să tempereze tedinţele mult prea optimiste ale oamenilor. În esenţă, creierul nostru are două porţiuni simetrce numite girusuri, despre care se credea că ne influenţează afectivitatea, optimismul si pesimismul, dar nu existau dovezi care sa susţină aceasta idee.

Noile cercetări însa au demonstrat că „oprirea” uneia dintre aceste porţiuni cu ajutorul unei unde magnetice (operatiune care se numeşte Stimularea magnetică transcraniană şi este una neinvazivă – nu presupune lezarea craniului sau a vreunui ţesut, care poate să „activeze” sau să „oprească” porţiuni din creier) poate reduce semnificativ tendinţele de optimism exagerat ale unei persoane şi să o „aducă cu picioarele pe pamânt”.

Experimentul

  • S-a realizat pe 30 de subiecţi voluntari şi este destul de simplu şi rapid
  • Voluntarii au fost puşi să estimeze probabilitatea ca diverse evenimente neplăcute (precum să fie diagnosticaţi cu cancer sau sa fie victimele unui jaf) să li se intample chiar lor, dupa care li s-a prezentat probabilitatea reală, care evident era mai mare decât cea estimata de ei.
  • Dupa ce magnetizarea s-a realizat asupra părţii din stânga a girusului, eroarea logică a disparut, persoanele devenind brusc mai raţionale, incluzând şi veştile proaste în credinţele lor. Astfel, ei au încetat să mai vadă faptele în roz şi au luat în serios dovezile prezentate, încorporând veştile rele ca veşti bune şi ajustându-şi estimările realităţii bazându-se pe dovezile primite.
  • Când au aplicat tehnica asupra părţii drepte, oamenii au continuat să perceapă realitatea la fel de optimist ca înainte
  • Rezultatele acestui experiment inedit au fost publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences, anul acesta.

Întrebarea pe care o ridică o astfel de cercetare este urmatoarea: Este aceasta procedura cu adevarat utilă omului, sau uneori e mai bine sa fii mult prea optimist decat foarte raţional?

Tu ai accepta să fii supus acestei proceduri?

Sursa foto: 

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

3 răspunsuri

  1. Cred ca ar fi mai potrivit sa ne concentram pe gandirea pozitiva, nu pe optimism. Nu cred ca gresesti atunci cand incerci sa vezi partea buna a lucrurilor, atat timp cat nu cazi in cealalta extrema – de a lasa problemele la voia intamplarii, in ideea ca la un moment dat se vor rezolva. Chiar cred ca gandirea pozitiva face minuni si combinata cu munca si hotarare ne poate scoate din multe probleme.

    1. Perfect de acord cu tine, mulțumesc pentru comment. Mă bucur că persoanele care într-adevăr înțeleg ce înseamnă optimismul sau gândirea pozitivă, aleg să se exprime.

  2. Nu există păți bune și părți rele ale „optimismului” decât atunci când optimismul ăla nu e înțeles așa cum trebuie.
    Optimismul nu constă în a te debarasa de realitate și a crede că n-o să te calce mașina dacă treci pe roșu sau să-ți vinzi casa și toate bunurile materiale ca să joci la loto, crezând cu tărie că o să câștigi, nu. Asta e o iluzie.
    Ca să poți să trăiești în lumea asta, trebuie să vezi realitatea și asta ține de logică și rațiune. Ex: am lucrat 20 de ani în aceași firmă făcând același lucru pe care îl detest, astăzi conștientizez asta și-mi dau demisia, uit de tot și încep să-mi caut de muncă pe domeniul în care vreau să lucrez, neavând astfel o altă sursă de venit și nici măcar ceva strâns acolo din care să supraviețuiesc. Nu. Dacă mă hotărăsc să îmi urmez pasiunea și să încetez a face ceva ce nu-mi place, încep să mă documentez, să caut oportunități și căi prin care pot să ajung să fac ceea ce vreau cu adevărat să fac. A fi optimist în cazul ăsta, înseamnă a nu-ți fi frică să ieși din mediul ăla pe care ți l-ai creat, din obișnuința aia cu care nu mai ești de acord și din zona ta de comform pe care n-o mai apreciezi. Să nu-ți fie frică că nu poți să faci și altceva în afară de ceea ce ai făcut în ultimii 20 de ani, să nu-ți fie frică să încerci lucruri noi și să nu-ți fie frică de luptele pe care trebuie să le duci.
    Ex2: ți se întâmplă ceva în viața ta, ceva foarte negativ. Cineva foarte apropriat ție face accident și e în stare gravă sau orice altceva de genul: a fi optimist în cazul ăsta înseamnă a ști că oricât de greu îți este acum și oricât de mult îți este dată lumea peste cap, într-un final, lucrurile o să se așeze.
    Ex3: ți-a venit o idee care poate evolua într-un proiect. Pentru a da viață acelui proiect, trebuie să muncești foarte mult la el și rezolvi toate problemele care o să apară pe parcurs, încercând să stopeze evoluția proiectului. A fi optimist aici, nu înseamnă a crede că: „bă, ideea e atât de bună încât eu nu trebuie să fac nimic, doar să cred că o să fie bine și lucrurile o să se așeze”, în niciun caz. A fi optimist aici înseamnă a ști că ideea e una genială și că mesajul pe care vrei să-l transmiți e unul care o să fie auzit și trebuie să fie auzit. Iar pentru asta, trebuie să dau TOTUL. Să lupți pentru el, pentru ai da viață și pentru a transmite acel mesaj. A fi optimist aici înseamnă a ști că dacă te lupți și dacă dai TOT ce ai de dat, proiectul v-a fi finalizat cu succes.
    A fi optimist nu înseamnă a sta cu fundul pe scaun și a ‘medita’ la lucrurile bune care ‘o să ți se întâmple’. În niciun caz. A fi optimist înseamnă a fi conștient de puterea ta, a fi încrezător pe cine ești tu ca ființă și suflet și bazându-te pe asta, să te lupți să faci lucrurile pe care vrei să le faci. Toți oamenii care au vrut să schimbe lumea și au făcut-o, nu au reușit asta făcând nimic, sperând că o să schimbe lumea, în nicun caz. Ei au știut cine sunt, ei au avut curaj să lupte pentru lucrurile în care cred. Ei au trăit o stare constantă de siguranță, de încredere și astfel, au ieșit învingători în luptele pe care le-au dus. Dar ei au luptat, conștientizând greutate și gravitatea problemelor pe care le aveau.
    Nu sunt de acord cu zic sau vor să facă oamenii ăia de știință sau ce sunt pentru că ei nu înțeleg problema. Ei pleacă de o premiză greșită și anume că optimismul e o speranță. Greșit. Optimismul e o stare și pentru a ajunge la strea de optimism, trebuie să trăiești și să folosești viața și energia care se găsește în interiorul nostru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!