Acasa » Dezvoltare personală » Ce ne motivează să lucrăm?

Ce ne motivează să lucrăm?

Pune-ţi întrebarea asta: „Ce-i motivează pe oamenii din ziua de azi să lucreze?„.

Răspunsul ar trebui să fie foarte prompt: BANII.

Dar acum gândeşte-te strict la persoana ta (şi zic asta în speranţa că eşti angajat sau faci ceva prin care ai câştiguri materiale): Pe tine ce te face să lucrezi?

Banii ca rezultat? Banii ca nevoie? Banii şi lucrurile ce le poţi procura cu ei după programul de lucru? Experienţa câştigată? 🙂

Încă de când suntem mici suntem educaţi într-un fel foarte haios fără să ne dăm seama. Ni se întipăreşte-n cap că:

1. Dacă suntem recompensaţi înseamnă că facem o treabă bună, şi deci ar trebui să continuăm aşa…
2. Dacă suntem pedepsiţi înseamnă că nu facem ce trebuie, şi deci ar trebui să încetăm…

Când ne angajăm ni se spune că dacă facem o treabă bună primim bani în plus, iar dacă lipsim o zi de la serviciu ni se taie o zi de salariu.

Vă amintiţi de copilărie? Recompensare/pedeapsă… Aşa cum ne educă mama, aşa-i tot restul vieţii. Dar oare-i chiar aşa? Se pare că nu.

Un studiu de la M.I.T. (Massachusetts Institute of Technology) spune că recompensarea cu bani funcţionează DOAR ATUNCI când angajatul are de făcut ceva fizic. Cu cât zugravul e plătit mai bine, cu atât va zugrăvi mai repede şi mai frumos. Şi cel puţin la noi în ţară… asta-i foarte adevărat. Nu?

Dar când angajatul trebuie să facă mai complicat (deci ceva cognitiv, nu fizic), oamenii iniţial recompensaţi cel mai mult dau cel mai mic randament. Ciudat, nu?

Şi am pus o întrebare pe Facebook (aici):

Dacă ţi-aş da bani să stai degeaba toată ziua (să ai voie doar să te uiţi la TV toată ziua şi să te joci jocuri video), ai face-o? Să nu ai voie să citeşti, să ieşi din casă în oraş… să faci NIMIC altceva. Să fie ca un „job” în care trebuie să priveşti la TV şi să te joci. OPT ore pe zi. Cu un salariu de 15 milioane pe lună.

Răspunsul corect este NU! Şi în caz că ai răspuns „DA” sunt absolutmente convins că ori ai o nevoie urgentă de bani, ori îţi vei da demisia în prima lună. De ce? Pentru că vei tâmpi.

Pentru că pe noi ne motivează ceva zi de zi. Şi anume pasiunile. Zugravul de mai sus va lucra cu spor la tine acasă când îl vei plăti mai bine pentru că va avea cu ce să-şi cumpere undiţa sau chitara pe care şi-o doreşte deja de doi ani de zile!

Las mai jos un video (în engleză) foarte-foarte drăgut pe tema motivării angajaţilor şi a pasiunilor şi vă sugerez să faceţi asemeni lui Octav Ungureanu, Ştefan Murgeanu, Liana Buzea, Andrei Roşca, Viorel Copolovici şi restul din lista de aici. Urmaţi-vă pasiunile.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

5 răspunsuri

  1. Off topic: ai vazut Food Inc.?
    F. fain clipul. Cam asa e locul meu de munca: salariu mai mult decat ok, atmosfera ok, program flexibil … as pleca in momentul asta pt ca ceea ce fac nu are niciun rost. Si am sa plec in 15 zile lucratoare & counting : ).

  2. @Co – N-am văzut Food Inc. dar m-am uitat la trailer acum şi promit că săptămâna asta o să mă uit la el în timp ce mănânc ceva „curat”. 🙂

  3. Dragilor,
    chestiunea asta cu motivatia este o treaba foarte complicta. Pe mine, de exemplu, ma motiveaza oamenii. Cunosc oameni pozitivi, extraordinari, ce lucreaza din pasiune, pentru oameni si la care nu se pune problema banilor.Alearga de colo colo prin lume si impartasesc cunostintele lor si altora, oameni ca mine, crescuti si educati in perioada comunista.Cunosc si oameni negativi, care se plang tot timpul de job, dar nu ar face nici macar un pas la dreapta sau la stanga sa schimbe ceva. Si acesti oameni ma motiveaza cel mai tare. Si cand reusesc sa ii fac sa se miste, fie si numai ca inceteaza sa se mai planga, imi primesc plata. Va imbratisez cu drag si va spun : Urmati-va pasiunile si deschideti-va mintea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!