Interviu cu Octav Ungureanu

Octav Ungureanu arătând lumii o poză reală cu Octav Ungureanu

Octav Ungureanu este un tip pe care am avut ocazia să-l cunosc acum câţiva ani prin internet când şi-a deschis un mic blog pe care punea desene. A avut o susţinere imensă din partea bloggerilor de pe atunci şi foarte repede a câştigat mulţi fani. Azi are acelaşi mic blog foarte updatat, dar totodată publică desene prin tot felul de reviste cunoscute.

Am hotărât să-l iau la întrebări pe Octav pentru că e printre puţinii oameni care parcă-i plin de inspiraţie mereu şi face totul cu pasiune. De fiecare dată când am un moment de „cădere” pot intra pe blogul lui. :)

Ba chiar mai mult, Octav l-a desenat pe Motivonti! Monstrul verde-i opera lui.

1. Pentru început zi-mi câteva lucruri despre tine…

Pe scurt: Octav, 27 de ani, Comunicare şi Relaţii Publice, îmi plac istoria, gramatica, hip-hop-ul, stand-up comedy, James Brown, Fight Club şi Moromeţii. Toată ziua sunt pe bicicletă, cred în karma şi nu vreau să emigrez nicăieri! Îmi place să desenez, iar numele de scenă e Smoking Cool Cat, un nume dat total la mişto care nu mă aşteptam să devină un adevărat brand.

Octav Ungureanu arătând lumii o poză reală cu Octav Ungureanu

Octav Ungureanu arătând lumii o poză reală cu Octav Ungureanu

2. De când ai şi de unde a pornit pasiunea asta nebună pentru caricaturi şi desene?

Ca toţi copiii, desenam când eram mic, singura diferenţă e că am uitat să mă opresc din desenat. Am devorat toate desenele animate posibile (în special cele din perioada anilor ’40, denumită şi Cartoon Golden Age, dar şi „clasicele” recente ca Dexter, Family Guy sau Futurama). Colecţionez reviste de benzi desenate de la Pif, Mickey Parade şi SpiderMan, până la Hardomics şi Too Much Coffee Man. În generală şi în liceu desenam doar pentru mine şi colegi, dar în 2006, total întamplător, am participat cu nişte prieteni la Salonul de Benzi Desenate de la Sala Dalles, unde am primit un mic loc care rămasese gol ca să-mi expun nişte desene. Văzând cât de bine au fost primite m-am hotărât să mă ocup mai serios de asta.

"Life drawing"

Life drawing

3. Înainte să-ţi faci blogul, desenai? Arătai cuiva ce desenezi? Sau însuşi blogul a fost „marea rampă de lansare”?

Blogul a fost într-adevar „marea rampă de lansare” pentru că mi-a dat ocazia să desenez şi să „public” zilnic, să interacţionez cu alți pasionați și să strâng la un loc destul de multe informații despre domeniu: artiști, reviste, webcomics, resurse și sfaturi despre cum să desenezi. Blogul mi se pare un mijloc chiar foarte bun de comunicare, asta dacă și ai ceva de spus!

4. Ai ajuns să-ţi monetizezi pasiunea… (faci desene pentru tot felul de reviste) te aşteptai la asta când ai lansat blogul? Era un vis de-al tău? Sau s-a întâmplat şi ai acceptat ofertele pur şi simplu?

Când am făcut blogul și m-am apucat mai serios de desenat nu m-am gândit la altceva decât la desenatul propriu-zis. Mulţi îmi spuneau să mă fac cunoscut, să trimit la ziare și reviste și într-o zi am cedat, am dat un mail la ziarul Compact și ce sa vezi? în mai puţin de 2 săptămâni publicam primul meu serial de benzi desenate, era vorba de Iepurașul Urban pe care sper să-l readuc la viaţă într-o bună zi. Au urmat alte colaborări, expoziții și evenimente toate plecând într-un fel sau altul de la oameni care mi-au descoperit blogul. Acum am un serial săptămânal cu un extraterestru simpatic în Șapte Seri și încă un serial săptămânal pentru newsletter-ul MyJob.

Şapte Seri cu un comic de Smoking Cool Cat în dreapta

Şapte Seri cu un comic de Smoking Cool Cat în dreapta

5. De mult îţi doreai să lansezi o revistă cu comics-uri româneşti. În vara acestui an ai reuşit… Ai lansat o revistă (de fapt două, nu?) făcută de tine. Care-i povestea din spatele acestor reviste şi care-i reţeta succesului?

De mult visam la propria revistă de benzi desenate dar visul mi se părea atât de departe pentru că mă gândeam la foarte multe piedici și obstacole până când într-o zi când m-am gândit să nu-mi mai fac atâtea probleme și s-o fac pur și simplu și ce-o fi o fi. A fost nevoie doar de niște timp și bani, aşa că am scos chiar 2 reviste: una numită COMICS cu cele mai apreciate desene de pe blog și invitați de onoare ComicsCevaMărunt, o revistă pe care vreau s-o dezvolt și să promovez în ea tot ce înseamnă comics și BD autohtone; și încă o revistă PERSONAJE cu peste 100 de oameni reali din București desenați pe stradă sau în stațiile de Metrou. Ambele reviste au fost foarte bine primite și plănuiesc să merg mai departe cu ele. Deocamdată le puteți comanda pe blog sau le găsiți la Librăria Jumătatea Plină. Nu știu care ar fi rețeta succesului, dar dacă vrei ceva cu adevarat nu mai căuta scuze și apucă-te să obții acel ceva!

6. Te-ai gândit să renunţi la actualul tău job şi să trăieşti DOAR din aceste comics-uri pe care le faci? Sau încă nu-i cazul să-ţi concediezi şeful?

Am norocul să lucrez într-un domeniu și mai ales într-un mediu care îmi fac plăcere și anume fac ilustrații și character design pentru AdWorks Media, aşa că reușesc să împac foarte bine job-ul cu pasiunea mea pentru desenat. Se câștigă și din comics, dar acum e o perioadă destul de grea până și pentru acest domeniu.

7. Care-s planurile tale de viitor?

Planurile de viitor includ dezvoltarea celor două reviste și cât mai multe colaborări și expoziții. Pentru asta e nevoie de timp pentru desenat și mai ales inspirație.

8. Zi-mi ce înţelegi prin „optimism”.

Optimismul este atunci când mergi pe stradă și în loc să privești trotuarul plin de gunoaie, privești cerul senin și te gândești că vei avea o zi minunată. Dacă tot te gândești la ceva, de ce să nu te gândești la ceva pozitiv?

Optimismul în viziunea lui Octav

Optimismul în viziunea lui Octav

9. Un citat favorit sau după care-ţi conduci viaţa?

„Fii exemplul pe care vrei să-l vezi în jurul tău.” Mahatma Gandhi

Ariel
 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: