Acasa » Atitudine » Schimbare » Ce poți face pentru a repara relația cu părinții

Ce poți face pentru a repara relația cu părinții

Când suntem mici, părinții înseamnă reguli, ore de culcare prea stricte și lecții de viață. Însă, odată ce devenim, la rândul nostru adulți, începem să realizăm cât de săritori și iubitori sunt și dorim să facem tot ce ne stă în putere pentru a avea o relație mai bună cu ei. Mai jos sunt câteva sfaturi pentru a te apropia mai mult de părinți și pentru a-ți repara relația cu aceștia. 

Ajută-i

Ajunși noi înșine maturi, rolurile încep să se inverseze. Noi ajungem să fim ajutorul de nădejde al persoanelor dragi. De multe ori poți deveni frustrat de comportamentul părinților, de schimbările stării de spirit și de nevoile lor. Este important, însă, să fii empatic și înțelegător. Deși va fi ciudat pentru ei să îi ajuți mai mult decât te ajută ei, îți vor aprecia implicarea. 

Încearcă să le oferi sprijinul tău fără a-i face să se simtă neputincioși. Spune-le, așa cum poți mai bine, că îi iubești și că vrei să le fie cât mai bine. Dacă programul încărcat nu îți permite să ai grijă de ei poți apela la un serviciu specializat de ingrijire a batranilor. Odată rezolvat acest aspect îți vei putea petrece timp cu persoana dragă. 

Sună-i cât mai des

Dacă ajungi pe la ei o dată pe săptămână sau chiar mai rar, o modalitate simplă de a te apropia este să îi suni sau chiar să îi înveți să folosească opțiuni precum apelul video sau SMS-urile. Astfel, poate fi o experiență de comunicare și învățare, în același timp. 

Fii matur atunci când îi vizitezi

Data viitoare când îi vizitezi, fii puțin mai matur. Așa vor ști că nu ești doar un copil mare care încă are nevoie de grija părinților. 

După masă, strânge-ți resturile, poartă conversații mature, iar dacă le-ai adus cumpărăturile, nu-i lăsa să scoată singuri din sacoșe, ajută-i. După un timp, relația se va schimba simțitor și vă veți apropia mai mult. 

Iartă-i pentru trecut

Fie că este vorba de mici supărări din adolescență sau traume, trecutul este trecut și tot ce poți face este să privești înainte. 

Deși nu ne-am dori să iertăm abuzul emoțional sau alte forme de suferință, este bine să găsim în suflet bunătate și speranță pentru greșelile celor dragi. Dacă îți dorești acest lucru și depui efort, poți depăși greșelile trecutului. 

Conștientizează că și ei sunt oameni

Odată ce realizezi că și părinții tăi sunt oameni, se deschid noi oportunități în explorarea relației voastre. Puteți vorbi despre știri, pasiunile lor, filme, sport sau orice alt lucru care îi pasionează. 

Dacă tatăl este pasionat de aeromodele îi poți oferi bilete la o expoziție de acest fel. Similar, dacă mama își dorea dintotdeauna să învețe să cânte la un instrument, îi poți satisface această plăcere. Astfel, te vei implica în viața lor, comunicarea se va îmbunătăți, iar ei vor fi recunoscători că îi asculți. 

Apreciază-i

Foarte probabil părinții tăi au făcut multe pentru tine de-a lungul timpului și vor continua să facă. Deci este important să le arăți că îi apreciezi. 

Ajută-i când îți cer acest lucru, ușurează-le munca de zi cu zi dacă ai cum și oferă-le mici cadouri. De asemenea, poți găti tu pentru ei o dată pe lună. Astfel, le vei arăta că te-ai maturizat și îi vei scuti de o sarcină de multe ori obositoare după o anumită vârstă. 

Renunță la imaginea idealizată despre relația părinte-copil

Mulți dintre noi avem în minte o relație părinte-copil ideală, preluată fie de la o familie aparent perfectă văzută în copilărie, fie de la televizor sau din cărți. 

Cea mai bună modalitate de a-ți cultiva relația cu ei este să renunți la acest ideal. Înlăturarea acestei limitări va permite relației dintre voi să evolueze. 

Gândește-te ce poți face tu

De multe ori dăm vina pe părinți că nu sunt mai deschiși la minte, inteligenți, bogați, tăcuți etc. În loc de a face acest exercițiu, gândește-te ce poți face tu pentru a fi un copil mai bun. Vorbește cu ei oferindu-le înțelegere și compasiune. Dacă nu reprezintă o problemă de viață și de moarte, lasă-i pe ei să aibă dreptate. Oferă-te să îi ajuți cu acele lucruri la care nu se pricep (de exemplu, aspectele tehnologice ale unui telefon/smart TV/etc) și nu aștepta să îți ceară ajutorul. 

De asemenea, în dorința de a fi un copil mai bun evită să te modelezi pentru a deveni un ideal al copilului perfect, presupunând că ai o imagine ideală despre cum ar trebui să arate viața ta. Fii sincer cu tine și cu ei. 

Începe de undeva

Dacă relația cu părinții este șubredă, începe de la un canal de comunicare deschis. De exemplu, când vă auziți. La cina de duminică, la telefon, prin e-mail? Începe de acolo. Unii părinți solicită ajutorul în cazul facturilor digitale. Această sarcină poate fi deranjantă, însă cum înseamnă mult pentru părinți poți fi răbdător și să îi ajuți fără prea multe comentarii.

Un alt exemplu este masa împreună. Poate că mergi la ei la masă o dată pe săptămână sau lună. Data viitoare când te întreabă dacă ai vrea o anumită mâncare (de exemplu, felul tău preferat) poți spune „da” și eternul „merge orice”. Pentru părinți întâlnirea la masă cu tine înseamnă o ocazie de a-ți arăta că te iubesc, deci este bine să le faci această mică plăcere. 

Pe aceeași direcție, dacă părinții nu sunt prea comunicativi îți poți lua 30-60 de minute când vii în vizită pentru a urmări la TV programul lor preferat. Chiar dacă nu te uiți la televizor acasă, o ocazie de acest fel reprezintă un mod de a petrece timpul împreună.

Relația cu părinții este unică prin importanța și profunzimea sa. Realizând câteva schimbări vei putea avea o relație bună cu ai tăi și vei vedea că sub aparența de seriozitate sunt oameni cu dorințe, pasiuni și sentimente. 

Sursa foto: Shutterstock

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!