Acasa » Atitudine » Schimbare » Cum ne afectează emoțiile negative neexprimate pe termen lung?

Cum ne afectează emoțiile negative neexprimate pe termen lung?

Cu toții știm că practica bate teoria și că atunci când simți pe propria piele înveți mult mai ușor. Câteodată este nevoie să trecem noi prin probleme, greutăți sau provocări de orice natură că să ne învățăm lecția. Deseori suntem conduși de proverbul ”învață din greșelile altora”, dar… în viață de zi cu zi aceste învățături nu prea se aplică.

Unele experiențe este nevoie să le retraiesti pe propria piele pentru a învață din ele. De cele mai multe ori, din păcate, învățăm din propriile greșeli. Chiar dacă în teorie se recomandă să vezi partea plină a paharului, când ești în mijlocul unei întâmplări sau experiențe negative, nu prea mai ții cont de partea aceea plină și vezi doar partea provocatoare și partea negativă a evenimentului.

Zi de zi avem parte de o mulțime de experiențe, unele plăcute, altele mai puțin plăcute. Experiențe care vin împreună cu emoții negative care nu pot fi controlate de cele mai multe ori. Frica, furia, rușinea, nesiguranță toate aceste emoții se acumulează în organismul nostru și care cauzează probleme de ordin psihologic și ulterior fizic de cele mai multe ori.

Știați că emoțiile neeprimate pot fi dăunătoare organismului?

Atunci când acumulăm tot felul de frustrări, gânduri negative, sentimente neexprimate care ne apasă pe interior, ele la un moment dat în viață se vor descarcă prin tot felul de boli fizice. Spre exemplu furia acumulată se va transmite în boli ale ficatului, întrucât acest organ are rolul de a neutraliza și preia asupra lui toate efectele. Altă dată, furia – această încărcatură emoțională se adună în timp și se va manifestă prin dureri la nivelul capului, stomacului și chiar dureri de spate.

Cum ne afectează emoțiile negative pe termen lung?

Emoțiile și gândurile noastre sunt conectate la corpul nostru prin sistemul imunitar, cel endocrin și sistemul nervos central. Astfel că o persoană instabilă emoțional va avea un sistem imunitar scăzut care vor sensibiliza și celelalte sisteme urmând ca, din păcate, să cadă că un domino pe rând. Toate emoțiile negative care nu sunt exprimate și exteriorizate la timp, vor face că să sufere întregul organism prin consecințe la nivel fiziologic transpuse prin diverse afecțiuni.

Ce se recomandă?

Psihoterapeuții recomandă diverse metode care s-au adeverit în timp de a fi eficiente în descărcarea emoțiilor, printre care se numără și programarea neuro-lingvistică. Aceste programe se adresează tuturor persoanelor care sunt interesate de a-și găsi echilibrul interior, de a avea grijă de propria sănătatea, de a-și forma o balanță echilibrată în toate ariile vieții. Modulele de NLP te pot ajută să-ți dezvolți capacitatea de a-ți gestiona emoțiile cu ușurință, să-ți dezvolți inteligență emoțională, să-ți învingi unele frici, frustrări acumulate în timp, să-ți depășești unele convingeri limitative. Cu ajutorul acestor cursuri NLP vei reuși să transformi orice experiență negativă și neplăcută, într-una din care ai ce învață, vei reuși să vezi partea plină a paharului (după cum spuneam la începutul acestui articol).

Cred că nu mai este cazul, că în zilele noastre în care avem la dispoziție tot felul de instrumente, să așteptăm până la transpunerea bolilor de natură emoțională în plan fizic. Să nu mai așteptăm ca acumularea acestor emoții neexprimate să fie descărcate prin tot felul de boli fiziologice. Să nu mai învățăm din propriile greșeli și să ascultăm de specialiști.

De ce să tratăm când putem să prevenim, nu-i așa?

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!