Acasa » Dezvoltare personală » Doare să fii gelos?

Doare să fii gelos?

Ce este gelozia şi de ce este atât de dureroasă?

Te roade rău de capra vecinului? Sau capra vecinului îţi roade gardul? Oricum ar fi, Doctor Mental, gelozia asta necondiţionată şi irevocabilă înseamnă, de fapt, comparaţie. Ion are casa mai mare. Maria are sânii mai mari. Andrei are maşina mai scumpă. Johnny Depp le are pe toate.

Ce fac? Îmi rod unghiile, eventual şi pe acelea de la picioare. Cu ce scop? Sentimentele negative nu fac decât să dăuneze atât psihicului cât şi fizicului. Da, unii oameni sunt mai geloşi decât alţii. Nu înseamnă că „monstruleţul” din tine nu are şi punctele lui slabe. Haide să lovim gelozia unde o doare până nu ne loveşte ea!

De ce doare gelozia? De ar durea prostia la fel de tare! Dar, să nu facem pe Sherlock Holmes şi să revenim la oaia neagră din mintea noastră. Turma deja a plecat şi a lăsat-o în urmă. Când eşti copil părinţii te compară cu cel mai tocilar coleg din clasă.

De câte ori nu ai auzit: „De ce nu poţi fii şi tu olimpic la matematică precum Vicenţiu?”

Gelozia, o comparaţie inutilă care, la rândul ei, dă naştere frustrării. Şi uite aşa, apare depresia.

De fiecare dată când eşti gelos pe cineva/ceva ţine minte următoarele lucruri:


1. fiecare dintre noi este mai bun ca celălalt la câte ceva.

2. comparaţia trebuie făcute între persoane de acelaşi statut social şi – poate cine ştie – IQ.

3. poate Ion e bun la cibernetică dar, nu ştie să socializeze sau să danseze.

4. nimeni nu a fost vreodată ca tine şi nici nu va fi.

„Bine că nu va comparaţi cu copacii, căci în caz contrar aţi deveni foarte gelos: de ce nu sunteţi şi dumneavoastră verde? Bine că nu va comparaţi cu păsările, cu râurile, cu munţii căci în caz contrar aţi suferi imens. Voi nu va comparaţi decât cu semenii voştrii, pentru că aşa aţi fost condiţionaţi; nu vă comparaţi cu păunii şi cu papagalii. Într-un fel, sunteţi norocoşi; dacă v-aţi fi comparat şi cu alte fiinţe şi obiecte din natură, gelozia dumneavoastră ar creşte până la cote insuportabile şi nu aţi mai putea trăi deloc.” (OSHO – „Emoţiile”)

Gelozia este unul dintre sutele de gunoaie sufleteşti pe care trebuie să le sortăm în containerele colorate ale psihicului nostru. Reciclezi cu mine?

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

2 răspunsuri

  1. ce faci cand esti bombardat din toate directiile de comparatii de acest tip? si mai ales cand unele dintre ele coincid cu propriile nemultumiri. cum scapi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!