Acasa » Dezvoltare personală » EQ, IQ şi succesul în viaţă

EQ, IQ şi succesul în viaţă

Se întamplă să cunoşti, sau poate ai auzit doar de la alţii despre persone cu note mari la şcoală, care păreau să aibe toate şansele de reuşită în viaţă şi totuşi ceva nu a funcţionat bine, întrucat ele s-au pierdut undeva pe parcurs şi nu au avut parte de succesul scontat. Ei bine, aşa încep Steven J. Stein şi Howard E. Book să explice importanţa inteligenţei emoţionale în cartea lor: Forţa inteligenţei emoţionale.

Am primit-o de la Motivonti zilele trecute şi imediat ce m-am pus să o citesc mi-a captat atenţia. Autorii preferă să folosească mai multe povestioare şi exemple concrete în loc să se piardă în prea multe explicaţii ştiinţifice, motiv pentru care această carte devine mult mai accesibilă decât altele din acelaşi domeniu. Are însă şi o parte în care sunt prezentate datele studiului pe baza căruia s-a ajuns la concluziile prezentate. De asemenea cuprinde diverse exerciţii şi teste de autoevaluare, toate având drept scop final creşterea EQ.

Ce înseamnă de fapt EQ şi IQ

Psihologii au dorit dintotdeauna sa găsească o modalitate de a măsura capacităţile intelectuale, analitice şi raţionale ale omului, – pe scurt – coeficientul de inteligenţă (IQ). Testele realizate până atunci se bazau însa doar pe categorii diferite de factori, primul test IQ mai complex fiind realizat abia în 1905 de Alfred Binet şi Teophile Simon. Există însă persone cu IQ foarte ridicat care, aşa cum am zis şi mai sus, nu reuşesc nimic în viaţă. Intervine aici inteligenţa emotională (EQ).

Concept relativ mai nou, inteligenţa emotională se referă la anumite aptitudini şi calităţi care ne ajută să facem faţă lumii în care trăim. Se poate spune că inteligenţă emoţională au persoanele etichetate drept “isteţe” sau cu simtul realităţii. Este greşit să afirmi că dacă IQ nu poate prezice succesul viitor, el este mai puţin important ca EQ. Dimpotrivă, pentru a reuşi în viaţă, un om are nevoie de ambele. Remarcabil este faptul că EQ poate fi îmbunătăţit.

Cum îţi poţi îmbunătăţi coeficientul de inteligenţă emoţională?

  • Încearcă să îţi cunoşti propriile emoţii. Nu trebuie decât să îţi analizezi reacţiile şi sentimentele.
  • Învaţă sa ai o buna interacţionare cu cei din jur. Fii empatic. Dă dovadă de responsabilitate socială.
  • Încearcă să dovedeşti flexibilitate atunci când incerci să rezolvi problemele întâmpinate.
  • Controlează-ţi propriile emoţii. Administrează corect stresul. Controlează-ţi impulsurile.
  • Nu strică să îţi analizezi starea generală. Se ştie că optimismul şi fericirea determină creşterea EQ. Gândeşte-te la asta data viitoare când vezi jumătatea goală a paharului.

Care sunt beneficiile EQ?

În primul rând, un om cu un nivel optim de inteligenţă emoţională dovedeşte încredere în sine. De asemenea are o motivaţie bună, fapt ce duce la îmbunătăţirea relaţiei cu ceilalţi şi la creşterea performanţelor în muncă. Diverse studii atestă faptul că persoanele ”de succes” sunt cele cu EQ ridicat.

Tu cum stai cu inteligenţa emotională?

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!