Acasa » Dezvoltare personală » Autoevaluare » Eu am un carneţel

Eu am un carneţel

În principiu, nişte foi pe care-ţi scrii lucrurile pe care le gândeşti dar nu le spui. Unii îl numesc jurnal, alţii agendă, eu îl numesc carneţel.

Eu am un carneţel cam de prin ianuarie anul ăsta. Am luat decizia de-a-mi face unul când îmi tot notam chestii în drafts la telefon şi apoi nu le mai găseam. Dacă le scriu pe ceva fizic, ştiu sigur că rămân acolo cu excepţia cazului în care îmi pierd carneţelul. Prin chestii mă refer la citate, lucruri pe care trebuie să le fac, lucruri pe care le-am învăţat în anumite situaţii, cuvinte frumoase, cam tot ce îmi trece prin cap.

Ce scriu în el?

Orice. De la venituri/cheltuieli la poezii. Eu îl am structurat în 3 parţi. La un capăt am lucrurile de zi cu zi, la celălalt capăt am venituri/cheltuieli şi câteva file mai încolo îmi notez orele la care mă culc-trezesc şi cum mă simt în dimineaţa respectiva.

În partea cu lucrurile de zi cu zi notez chestii pe care trebuie să le fac, la un moment dat, şi să reflectez asupra lor (cum şi când să le fac). Fac un însemn cu TD (to do) în dreptul lor pentru a le găsi mai uşor la o ulterioară răsfoire. Mai notez şi lucrurile pe care le aud la celelalte persoane (din filme, muzică, facultate etc.), lucruri care-mi par relevante. În dreptul ăstora pun cifre, din acelaşi motiv ca la TD. De asemenea, mai notez chestii random legate de mine.

În partea cu venituri/cheltuieli este evident ce notez. Le notez cu scopul de a vedea pe ce se duc banii mei şi dacă merită să dau banii pe acele lucruri sau nu. Am observat, la un moment dat, că dădeam vreo 180lei/lună doar pe doze de cola. N-a fost ok. De atunci, am încercat să nu mai beau atât de multe doze.

Partea cu somnul are rolul de a îmi descoperi „ceasul biologic”. Între ce ore „funcţionez”.

Important!

Din când în când, la o anumită perioadă de timp, „centralizez” toate gândurile în alte câteva foi. Este un bun exerciţiu pe termen lung pentru că am posibilitatea să văd unde greşesc, unde fac bine, unde fac rău, pe ce trebuie să mă concentrez în viitor.

Din păcate, de mai mult de o lună nu am mai scris în el. Asta din cauza faptului că a venit vara, căldura, şi nu îmi mai pot lua jacheta cu buzunar la piept, nu că aş fi eu leneş, în niciun caz.

Îţi recomand să încerci să ţii un asemenea carneţel. Merită pe deplin. 

Simpluţ

Sfaturile mele: 

  • structurează-l în mai multe părţi, în funcţie de ce scop (eu ma gândeam sa mai fac o parte, „jurnal alimentar”)
  • după o anumită perioadă, când simţi, aruncă o privire peste tot ceea ce ai scris; s-ar putea să nu mai fi de acord cu „tine”.
  • foloseşte „scurtături” (cum am eu: TD, cifre) pentru a-ţi organiza cât de cât ideile.
  • cumpără sau confecţionează-ţi un carneţel cât mai mic, pentru a putea să îl iei cu tine peste tot.

Cât de curând o să fac un articol despre oameni cunoscuţi care au folosit astfel de carneţele şi cum le-au folosit ei în evoluţia lor.  

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

6 răspunsuri

  1. Am un carnetel, pe langa agenda in care imi scriu ce am mancat intr-o zi. Scopul este sa nu depasesc o pagina, ca asta inseamna abuz de mancare 😀 mananc de stres,nu ca mi-e foame. In agenda imi notez ce am de facut pe o zi, am cate o pagina cu fiecare luna si lucrurile ce ar trebui cumparate mai importante in luna aia,iar la spatele agendei: filme de vazut,carti de citit, adrese.

  2. Buna! Si eu am o agenda in care imi notez citirile de la intretinere, kilogramele,etc etc.. si inclusiv carti pe care vreau sa le citesc/cumpar, filme interesantem etc etc..lista de cheltuieli o tin intr-un tabel excel..ma ajuta mai mult la calcule la final de luna..:)..deci, nu esti singur..:)

  3. 🙂 si eu am un carnetel de mult timp,sunt adepta scrisului 🙂 cam despre orice,referinte de carti,de filme,planuri de tot felul ,lista de cumparaturi ,de vise 🙂 si tot asa…..sunt omul listelor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!