Acasa » Dezvoltare personală » Întâi oferi, apoi primeşti

Întâi oferi, apoi primeşti

Sunt uimit de faptul că foarte mulţi oameni gândesc fix invers: „Dacă eu nu sunt ajutat, de ce să ajut?”. Poftim?! Cum să priveşti problema dintr-o perspectivă atât de tristă?

Pentru mine lucrurile stau fix invers: eu ajut pentru că mă face să mă simt bine. Bine, bine, nu vorbim acuma despre faptul ca ofer câte un leu fiecărui cerşetor din fiecare transport în comun – nu fac asta, dar când cineva îmi cere un sfat, un ajutor material, un feedback, chiar dacă îmi ia timp, îmi place să ofer ce mi s-a cerut.

Dar de ce să ajut?

Data viitoare când un cerşetor îţi cere un leu şi îşi motivează cererea cu faptul că îi e foame şi vrea să-şi cumpere o pâine gândeşte-te aşa: „Wow, tipul ăsta îmi cere bani pentru că ştie că am bani, pentru că arat ca cineva care chiar are bani.”. Şi sunt sigur că nu a înteles nimeni exemplul meu dar hai să înlocuim situaţia…

Un om oarecare îmi cere nişte sfaturi prin e-mail. Ca să-i dau sfaturi, explicaţii şi linkuri o să trebuiască să dau din timpul meu cam 20 de minute… Dar de ce aş face-o, nu-i aşa? În fond e un necunoscut. Nu-mi pasă de el. Sau… „Wow, tipul ăsta mi-a dat acest e-mail pentru că cumva a aflat că ma pricep la toate cele despre care m-a întrebat. Mi-a dat acest e-mail pentru că-mi admiră munca, îmi admiră site-urile.”.

Sunt mai încrezător

Pe mine unul toate cererile de ajutor pe care le primesc mă fac să fiu mai încrezător. Aşa îmi dau seama că cumva sunt admira, cumva munca mea e admirată, cumva sunt semi-faimos, cumva sunt bun de ceva, bun pentru cineva. Asta mă satisface pe mine, faptul că pot ajuta pe cineva care mi-a cerut ajutorul.

Acum înţelegi de ce nu e bună mentalitatea: „De ce să ajut dacă pe mine nu mă ajută nimeni?”. 🙂

“In giving, you receive.” – Desmond Tutu

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

4 răspunsuri

 1. Eu nu prea sunt de acord cu ideea asta. Din experienţa personală am observat că cu cât ajuţi mai mult cu atât ţi se cere mai mult. Mie dintotdeauna mi-a plăcut să ajut şi am ajutat de fiecare dată când am simţit nevoia, sau mi s-a cerut. Dar când a venit rândul meu să fiu ajutat, toţi şi-au găsit diverse scuze sau mi-au recomandat pe altcineva la care să apelez.

  Recent am înfiinţat un forum pe teme de fotogtafie care s-a închis din lipsă de activitate. Pe acest forum am postat o serie de tutoriale, link-uri utile, anunţuri etc. la care nici măcar nu mi s-a răspuns cu „mulţumesc” sau „le-am văzut, ce mişto…

  M-am întâlnit cu una din membre pe stradă şi am discutat despre forum şi despre faptul că nimeni nu postează nimic. Tipa mi-a răspuns: „Am văzut, să ne mai pui, să ne mai pui! (tutoriale)” Deci…

  Există un proverb, „Nu poţi dărui nimic dintr-o cupă goală.” Dacă tot dai fără să primeşti, la un moment dat nu mai poţi nici tu să dai!

 2. @Dan Lee – depinde probabil de la om la om, eu nu ma simt asa. poate tine de perseverenta, de ignoranta, de pasiune… sau de o combinatie intre toate cele.

  nici mie nu mi se comenteaza toate articolele si nici nu stiu daca-s citite. in schimb vad ca au vizualizari. nimeni nu zice „esti prost” sau „multumesc” (cu exceptia unei tipe Adriana care vad ca toata ziua buna ziua imi zice ca-s prost, fara argumente).

  mie imi face placere sa daruiesc chiar si din cupa goala. 🙂 cand vine momentul cand nu mai vrei sa dai (ca de putut poti mereu, nu vrei de fapt) iei o pauza…

 3. asa si e. cu, cat oferim mai mult, cu atat vom primi si mai mult. totul ne va fi rasplatit, dar nu in acelasi mod si deobicei cand ne asteptam mai putin.

  din cate am observat eu multi doresc sa primeasca inapoi, imediat dupa ce au oferit, si in plus sunt destui care daruiesc doar din pur interes.

  primul pas in a avea e a da : )

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!