21

Autoevaluare: Îţi pasă sau nu de părerea celor din jur?

Cauţi atenţie sau nu?

Încă din clasa întâi mama m-a dus la oftalmolog şi a descoperit că am nevoie de ochelari de vedere. Încă din clasa întâi mi s-a spus: „Tu vei purta ochelari tot restul vieţii tale. Nu există scăpare, nu te poţi opera. Poartă-i mereu şi vei vedea bine.”. Copil fiind, acest fapt m-a marcat (pe viaţă aş putea zice).

Dacă toată clasa întâi am purtat ochelarii, undeva prin a 2-a sau a 3-a au apărut „glumele” între colegi. Nu mai eram „Ariel”, ci eram „Aragaz cu 4 ochi”. Am crescut şi am început să iau în calcul tot mai des ce ziceau cei din jur. Undeva în clasa a 6-a îmi minţeam mama că port ochelarii la şcoală şi de fapt nu o făceam.

Mi-a fost foarte greu (undeva printr-a 10-a) să reîncep să port ochelarii 24/24 la şcoală sau printre orice fel de străini.

Să-ţi pese sau nu de părerile celor din jur?

Ţi se spune de când eşti mic să nu îţi pese de părerile celor din jur… dar de ce? În fond, există vorba aceea: „Dacă doi îţi zic că eşti beat te duci şi te culci.”. Deci să asculţi sau nu de cei din jur? Dacă faptul că cei din jur râd de tine este de fapt un semnal de alarmă pe care trebui să-l iei în considerare?

Autoevaluează-te…

Există un mod de a te autoevalua. Richard Wiseman a inventat „testul cu desenatul Q-ului pe frunte”. Sună amuzant, nu?

Ideea este să îţi desenezi în frunte cu degetul arătător litera Q… … … Ai desenat? … Bun. Acum verifica în ce parte ai pus codiţa Q-ului. Există două variante, desigur. Tu eşti (a) sau (b)?

Autoevaluare: Îţi pasă sau nu de părerea celor din jur?

În varianta (a) – adică spre ochiul tău stâng – oamenii din afară pot citi Q-ul, dar în varianta (b) – adică spre ochiul tău drept – doar tu poţi citi litera. Corect?

Richard Wiseman spune că testul dezvăluie mai multe lucruri despre fiecare om: dacă eşti în căutare de atenţie, dacă eşti bun la minţit, dacă-ţi pasă sau nu de părerile celor din jur…

Rezultatele…

Dacă eşti varianta (a) înseamnă că eşti „îngrijorat” de cum te văd cei din jur. Eşti unul din oamenii ce caută mereu atenţie. De fapt… îţi place să fii în centrul atenţiei. Eşti un bun manipulator şi probabil pe alocuri mincinos. Eşti ceea ce unii oameni consideră „un om puternic”, un lider, dar alţi oameni consideră un „infractor”, un „pungaş”.

Dacă eşti varianta (b) eşti doar un „om de rând” ce nu iese niciodată în evidenţă într-un grup. Nu-ţi schimbi niciodată atitudinea, indiferent de situaţiile în care eşti. Comportamentul tău se bazează pe credinţa ta. Nu-ţi pasă de părerile celor din jur. De obicei nu minţi pentru că nu ai motive s-o faci.

Tu cum ai desenat Q-ul? 🙂

[sursă de ajutor]

Ariel
 

Click Here to Leave a Comment Below 21 comments
rhea - 24/08/2010

hehe eu am desenat spre dreapta, deci varianta b si..da, e cam adevarat ce scrie acolo, dar am pus-o pe prietena mea si tot varianta b are siii nu i se potriveste prea mult

Reply
Green Scarf - 24/08/2010

b:D

Reply
Ariel - 24/08/2010

@Rhea – îmi închipui că nu-i un test „perfect”, dar e un mod interesant de a te autocunoaşte.

m-am gândit mult timp la ce m-a motivat pe mine să fac codiţa într-o direcţie sau alta. şi de ce majoritatea suntem (b)… şi e adevărat că în viaţă avem mai puţini „lideri”… şi uite că se adevereşte: avem puţini (a).

eu vreau să citesc cartea lui Richard Wiseman. are nişte teste foarte interesante. 🙂

Reply
George Jipa - 24/08/2010

Varianta B! Si chiar asa este adevarat 🙂

Reply
Titus - 24/08/2010

Varianta A :> Interesant test. Bun de folosit in exercitii de Get to know eachother, aviz trainerilor 🙂

Reply
Ihearlights - 24/08/2010

Eu am desenat q-ul ca in varianta a. 😀

Reply
Gloria - 25/08/2010

Hehe, am vaintr-un alt articol despre testul asta cu trimitere spre voi.
Normal ca mi l-am si facut 😀
Mi-a iesit si mi se si potriveste varianta b, spre dreapta.

Reply
Cowish - 27/08/2010

Eu am fost A. Dar trebuie sa recunosc ca nu mi’am descoperit pana acum veleitatile de lider. 😛

Reply
Alina - 31/08/2010

si eu tot varianta B

Reply
Malina - 07/09/2010

b, dar uneori mi se potriveste a.

Reply
veverita - 13/09/2010

am facut testul,si rezultatul este b,si culmea…chiar mi se potriveste de minune:))

Reply
Radu - 03/02/2011

la mn e A si as vrea sa spun ca este multa dreptate in aceasta autoevaluare!

Reply
Catalin - 18/03/2012

b
Dar mi se pare ca asa vine mai usor pentru toata lumea. Adica, daca as face cu mana stanga ar iesi invers.

Reply
Laura - 18/03/2012

:)) A! Ma gandeam ca multa lume ar fi facut A , dar vad din raspunsuri ca nu … asa mi-a venit la indemana.

Reply
Valy - 09/04/2012

E simpatic testul, dar hai sa iti pun o problema: de ce nu se tine cont de faptul ca unii sunt stangaci? Eu de exemplu sunt stangaci si am desenat evident spre ochiul stang ;).

Reply
    Ariel - 09/04/2012

    Sincer, nu cred că toţi stângacii desenează EVIDENT spre ochiul stâng. E o „prejudecată”. 😀

    Reply
georgeta - 29/04/2012

Am pus codita spre ochiul drept…si,da!sant o persoana care nu tine cont de parerile celor din jur…Am 70 ani si nu m-am complacut in minciuni,nici macar de circumstanta.Poate doar prin omisiune,dar in mod cert pentru a proteja pe cineva fara sa prejudiciez.Cand am iesit din „rand ” asa cum spui,am facut-o ca asa am simtit nu ca sa epatez sau sa ma afisez
E de bine ????!!!!

Reply
alina - 29/05/2012

Raspunsul meu e B.
Insa vroiam sa remarc faptul ca din toti cei care au scris A sunt 3 baieti si 2 fete deci se demonstreaza dece majoritatea liderilor sunt barbati. Ironic nu?

Reply
Alesea - 15/08/2012

Este evident ca majoritatea raspunsurilor au fost b, pentru ca cum zicea cineva mai sus…” asa mi-a venit la indemana” Majoritatea noastra facem lucrurile asa cum ne este mai comod, si nu asa cum ar trebui, pentru ca asta ar implica efort si noi nu suntem dispusi sa-l depunem! „Fa ce altii nu vor sa faca, si vei obtine ce altii nu pot!

Reply
Alesea - 15/08/2012

cer scuze pentru disonanta de mai sus 🙂

Reply
Adrian - 16/10/2013

Oare nu se pacalesc majoritatea zicand B?:))

Reply

Leave a Reply: