Autoevaluare: Îţi pasă sau nu de părerea celor din jur?

Încă din clasa întâi mama m-a dus la oftalmolog şi a descoperit că am nevoie de ochelari de vedere. Încă din clasa întâi mi s-a spus: „Tu vei purta ochelari tot restul vieţii tale. Nu există scăpare, nu te poţi opera. Poartă-i mereu şi vei vedea bine.”. Copil fiind, acest fapt m-a marcat (pe viaţă aş putea zice).
Dacă toată clasa întâi am purtat ochelarii, undeva prin a 2-a sau a 3-a au apărut „glumele” între colegi. Nu mai eram „Ariel”, ci eram „Aragaz cu 4 ochi”. Am crescut şi am început să iau în calcul tot mai des ce ziceau cei din jur. Undeva în clasa a 6-a îmi minţeam mama că port ochelarii la şcoală şi de fapt nu o făceam.
Mi-a fost foarte greu (undeva printr-a 10-a) să reîncep să port ochelarii 24/24 la şcoală sau printre orice fel de străini.
Să-ţi pese sau nu de părerile celor din jur?
Ţi se spune de când eşti mic să nu îţi pese de părerile celor din jur… dar de ce? În fond, există vorba aceea: „Dacă doi îţi zic că eşti beat te duci şi te culci.”. Deci să asculţi sau nu de cei din jur? Dacă faptul că cei din jur râd de tine este de fapt un semnal de alarmă pe care trebui să-l iei în considerare?
Autoevaluează-te…
Există un mod de a te autoevalua. Richard Wiseman a inventat „testul cu desenatul Q-ului pe frunte”. Sună amuzant, nu?
Ideea este să îţi desenezi în frunte cu degetul arătător litera Q… … … Ai desenat? … Bun. Acum verifica în ce parte ai pus codiţa Q-ului. Există două variante, desigur. Tu eşti (a) sau (b)?
În varianta (a) – adică spre ochiul tău stâng – oamenii din afară pot citi Q-ul, dar în varianta (b) – adică spre ochiul tău drept – doar tu poţi citi litera. Corect?
Richard Wiseman spune că testul dezvăluie mai multe lucruri despre fiecare om: dacă eşti în căutare de atenţie, dacă eşti bun la minţit, dacă-ţi pasă sau nu de părerile celor din jur…
Rezultatele…
Dacă eşti varianta (a) înseamnă că eşti „îngrijorat” de cum te văd cei din jur. Eşti unul din oamenii ce caută mereu atenţie. De fapt… îţi place să fii în centrul atenţiei. Eşti un bun manipulator şi probabil pe alocuri mincinos. Eşti ceea ce unii oameni consideră „un om puternic”, un lider, dar alţi oameni consideră un „infractor”, un „pungaş”.
Dacă eşti varianta (b) eşti doar un „om de rând” ce nu iese niciodată în evidenţă într-un grup. Nu-ţi schimbi niciodată atitudinea, indiferent de situaţiile în care eşti. Comportamentul tău se bazează pe credinţa ta. Nu-ţi pasă de părerile celor din jur. De obicei nu minţi pentru că nu ai motive s-o faci.
Tu cum ai desenat Q-ul? 🙂