Acasa » Dezvoltare personală » Autoevaluare » Autoevaluare: Îţi pasă sau nu de părerea celor din jur?

Autoevaluare: Îţi pasă sau nu de părerea celor din jur?

Încă din clasa întâi mama m-a dus la oftalmolog şi a descoperit că am nevoie de ochelari de vedere. Încă din clasa întâi mi s-a spus: „Tu vei purta ochelari tot restul vieţii tale. Nu există scăpare, nu te poţi opera. Poartă-i mereu şi vei vedea bine.”. Copil fiind, acest fapt m-a marcat (pe viaţă aş putea zice).

Dacă toată clasa întâi am purtat ochelarii, undeva prin a 2-a sau a 3-a au apărut „glumele” între colegi. Nu mai eram „Ariel”, ci eram „Aragaz cu 4 ochi”. Am crescut şi am început să iau în calcul tot mai des ce ziceau cei din jur. Undeva în clasa a 6-a îmi minţeam mama că port ochelarii la şcoală şi de fapt nu o făceam.

Mi-a fost foarte greu (undeva printr-a 10-a) să reîncep să port ochelarii 24/24 la şcoală sau printre orice fel de străini.

Să-ţi pese sau nu de părerile celor din jur?

Ţi se spune de când eşti mic să nu îţi pese de părerile celor din jur… dar de ce? În fond, există vorba aceea: „Dacă doi îţi zic că eşti beat te duci şi te culci.”. Deci să asculţi sau nu de cei din jur? Dacă faptul că cei din jur râd de tine este de fapt un semnal de alarmă pe care trebui să-l iei în considerare?

Autoevaluează-te…

Există un mod de a te autoevalua. Richard Wiseman a inventat „testul cu desenatul Q-ului pe frunte”. Sună amuzant, nu?

Ideea este să îţi desenezi în frunte cu degetul arătător litera Q… … … Ai desenat? … Bun. Acum verifica în ce parte ai pus codiţa Q-ului. Există două variante, desigur. Tu eşti (a) sau (b)?

Autoevaluare: Îţi pasă sau nu de părerea celor din jur?

În varianta (a) – adică spre ochiul tău stâng – oamenii din afară pot citi Q-ul, dar în varianta (b) – adică spre ochiul tău drept – doar tu poţi citi litera. Corect?

Richard Wiseman spune că testul dezvăluie mai multe lucruri despre fiecare om: dacă eşti în căutare de atenţie, dacă eşti bun la minţit, dacă-ţi pasă sau nu de părerile celor din jur…

Rezultatele…

Dacă eşti varianta (a) înseamnă că eşti „îngrijorat” de cum te văd cei din jur. Eşti unul din oamenii ce caută mereu atenţie. De fapt… îţi place să fii în centrul atenţiei. Eşti un bun manipulator şi probabil pe alocuri mincinos. Eşti ceea ce unii oameni consideră „un om puternic”, un lider, dar alţi oameni consideră un „infractor”, un „pungaş”.

Dacă eşti varianta (b) eşti doar un „om de rând” ce nu iese niciodată în evidenţă într-un grup. Nu-ţi schimbi niciodată atitudinea, indiferent de situaţiile în care eşti. Comportamentul tău se bazează pe credinţa ta. Nu-ţi pasă de părerile celor din jur. De obicei nu minţi pentru că nu ai motive s-o faci.

Tu cum ai desenat Q-ul? 🙂

[sursă de ajutor]

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

21 de răspunsuri

 1. hehe eu am desenat spre dreapta, deci varianta b si..da, e cam adevarat ce scrie acolo, dar am pus-o pe prietena mea si tot varianta b are siii nu i se potriveste prea mult

 2. @Rhea – îmi închipui că nu-i un test „perfect”, dar e un mod interesant de a te autocunoaşte.

  m-am gândit mult timp la ce m-a motivat pe mine să fac codiţa într-o direcţie sau alta. şi de ce majoritatea suntem (b)… şi e adevărat că în viaţă avem mai puţini „lideri”… şi uite că se adevereşte: avem puţini (a).

  eu vreau să citesc cartea lui Richard Wiseman. are nişte teste foarte interesante. 🙂

 3. Hehe, am vaintr-un alt articol despre testul asta cu trimitere spre voi.
  Normal ca mi l-am si facut 😀
  Mi-a iesit si mi se si potriveste varianta b, spre dreapta.

 4. :)) A! Ma gandeam ca multa lume ar fi facut A , dar vad din raspunsuri ca nu … asa mi-a venit la indemana.

 5. E simpatic testul, dar hai sa iti pun o problema: de ce nu se tine cont de faptul ca unii sunt stangaci? Eu de exemplu sunt stangaci si am desenat evident spre ochiul stang ;).

 6. Am pus codita spre ochiul drept…si,da!sant o persoana care nu tine cont de parerile celor din jur…Am 70 ani si nu m-am complacut in minciuni,nici macar de circumstanta.Poate doar prin omisiune,dar in mod cert pentru a proteja pe cineva fara sa prejudiciez.Cand am iesit din „rand ” asa cum spui,am facut-o ca asa am simtit nu ca sa epatez sau sa ma afisez
  E de bine ????!!!!

 7. Raspunsul meu e B.
  Insa vroiam sa remarc faptul ca din toti cei care au scris A sunt 3 baieti si 2 fete deci se demonstreaza dece majoritatea liderilor sunt barbati. Ironic nu?

 8. Este evident ca majoritatea raspunsurilor au fost b, pentru ca cum zicea cineva mai sus…” asa mi-a venit la indemana” Majoritatea noastra facem lucrurile asa cum ne este mai comod, si nu asa cum ar trebui, pentru ca asta ar implica efort si noi nu suntem dispusi sa-l depunem! „Fa ce altii nu vor sa faca, si vei obtine ce altii nu pot!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!