1

M-am hotărât să fiu un bun orator!

Se fac vreo 5 ani de când m-am hotărât că vreau să vorbesc în public, să ţin prezentări de orice fel, să transmit mesaje, să schimb lumea!

Acum 5 ani m-am hotărât că vreau să fiu capabil să vorbesc foarte bine în public. Asta după ce, la şcoală, în cadrul unui proiect, am fost obligat să vorbesc în faţa colegilor mei (aproape 20 la număr) despre cât de nociv este tutunul, eu fiind unul dintre cei câţiva nefumători din clasă…

Cum pot eu, „prostul clasei”, cel mai „uncool” din clasă, să vorbesc clasei mele de fumători despre cât de nociv este tutunul? Imposibil, mi-am zis! M-am pregătit o lună de zile! Mi-am pregătit un PowerPoint calumea, am găsit statistici interesante, poveşti de succes, dar şi de groază, am repetat acasă prezentarea de mi-a ieşit pe nas… şi ziua cea mare a venit.

Tremuram ca dracu.

Mi-era clar că după prezentare nu o să fiu doar un „coleg nefumător şi uncool”, ci un „coleg nefumător şi uncool care face pe deşteptul şi vrea să ne înveţe că fumatul e nociv”. Şi totuşi, sala era captivată. Sala a râs la glume! Sala m-a aplaudat! Sala s-a ridicata în picioare!

Nu-mi venea să cred. Nu înţelegeam cum e posibil ca nişte fumători să mă aplaude când eu le zic că tutunul e nociv! Să fie ei idioţi? Să nu fi inţeles ei ce le zic? Sau să fi fost chiar un prezentator excepţional?

Se pare că aceea a fost prima şi cea mai bună prezentare din viaţa mea. Cea mai aplaudată prezentare din toate timpurile!

Şi de atunci am tot vorbit în public despre multe. Cu plăcere. Şi am încercat să mă perfecţionez, să fiu mai „atractiv”, să zic glume când e cazul, să am un limbaj al trupului pe care să-l pot controla, o tonalitate a vocii potrivită etc.

Şi am făcut asta vreme de 5 ani de zile fără să iau cursuri speciale. Am făcut-o aşa, cum mi-a venit, uitându-mă pe internet la alte prezentări şi alţi public speakers de succes.

Dar săptămâna trecută am fost la un training de o zi întreagă. Mihail Muşat zicea că mă va învăţa tot felul de treburi care eu consideram că-mi lipsesc.

Şi deşi am început puţin matinal pentru gustul meu, după două ore eram gata-gata să fac o prezentare de 3 minute în faţa unui public de aproape 10 oameni pe care nu-i cunoşteam. Am tremurat în faţa lor cum n-am tremurat în faţa a 25 de oameni necunoscuţi, veniţi să mă asculte timp de 3 ore! De ce am tremurat în faţa a 10 oameni pentru 3 minute cum n-am tremurat în faţa a 25 pentru 3 ore? Pentru că nu mă simţeam pregătit.

Cel mai important lucru când vorbeşti în public e pregătirea.

Pe 23 iunie Mihail ţine acest training din nou. Şi vi-l foarte recomand. Veţi primi un feedback de calitate, pe care eu nu l-am primit pe nicăieri aşa sincer…

Cititorii Motivonti pot participa la acest training folosind codul MPS la înscriere pentru o reducere de 50 de RON la oricare din tre pachete.

Ariel
 

Click Here to Leave a Comment Below 1 comments
ana - 26/08/2014

Nu am trecut demult pe la voi, dar sper sa gasesc aici macar un gram de motivatie pentru a-mi scrie lucrarea de licenta. Am ratat primul termen si chiar nu imi pot permite sa il pierd si pe al doilea. Simt ca toata munca pe care trebuie sa o depun ma depaseste, ma cpleseste si nu stiu, chiar nu mai stiu. Sper!

Reply

Leave a Reply: