5

Nimic nu trebuie!

Sunt curios când ai folosit ultima oară expresia „trebuie să fac […]”. Îți propun urmatorul exercițiu: data viitoare când o să te afli în situația de a trebui să faci ceva, întreabă-te dacă trebuie cu adevarăt. Suntem tentați să facem unele lucruri pentru că așa credem ca se cuvine, așa ne spun alții, așa am fost învățați. În continuare îmi propun să te ajut să scapi de problema cu trebuie, dacă nu de tot, măcar parţial.

Pentru început vreau să stabilim un lucru: cuvantul trebuie trebuie eliminat de tot, permanent și irevocabil din vocabularul tău. Uită că există!

Mie îmi place să văd viaţa ca pe o înșiruire de decizii, de genul ai făcut sau nu un lucru. Punctul în care ești acum nu e nimic altceva decât o consecință a acțiunilor tale din trecut. Deloc complicat, foarte ușor de înteles. Hai să aplicăm teoria mea în urmatoarea situație: “Trebuie să învăț pentru examenul de luni”. Formulată altfel, problema sună cam așa: “Am luni examen. Învaț sau nu?”. Ce am făcut? Am modificat abordarea problemei.

Trebuie are nuanță de ordin / poruncă. Trebuie să faci ceva atunci când cineva îți impune asta și cam despre orice ar fi vorba, nu prea ne place să primim ordine. Prima reacție e să ne opunem, să ne manifestăm caracterul, să ne impunem punctul de vedere. Nu vrem sa părem inferiori prin faptul că acceptam porunci. În momentul ăla avem doua opțiuni: ori ne punem pe treabă, ori nu.

Dacă accepți…

Atunci când alegi să faci ceva, o faci pentru că vrei. Nu încerca să ma duci cu vorba că n-ai de ales, că nu depinde de tine, că ești forțat de împrejurări. Astea sunt doar motive, iar motive se găsesc oricând, oriunde și la orice oră. Dacă alegi să mergi la un job care nu-ți place, o faci pentru că vrei să-ți primești salariul, salar de care ai nevoie pentru mâncare, mâncare de care ai nevoie ca să nu mori de foame. E chiar atât de simplu. Pornind de la ideea că orice ai face tot ai nevoie de bani, soluția ar fi să găseși o altă sursă de venit. Nu spun că e ușor să schimbi ceva, n-am spus că schimbarea o să apară peste noapte, îți spun sigur doar ca se poate. Și încă ceva: e ok să faci ceva ce nu-ți place doar atunci când știi că e o situație temporară.

Dacă refuzi…

E dreptul tău să-ți exprimi punctul de vedere în orice împrejurare. Nu ești obligat să accepți nimic fără să știi de ce o faci, cu ce te ajută sau ce beneficii vei avea la final. După ce analizezi toate aspectele problemei și ajungi la concluzia că nu ești de acord cu unele lucruri, poți încerca să ajungi la un acord. Dacă nu e posibil, te retragi din joc și-ți vezi de alte treburi.

Deci…

Ce e de reținut aici e că nu există alegeri bune sau rele. Totul ține de interpretare. Chestia e să înțelegi că tot timpul ai de ales, atâta timp cât îți asumi consecințele, iar atunci când ești responsabil pentru propiile decizii și acțiuni, poți să fii sigur că întotdeauna e bine ce faci.

De acum înainte înlocuiește trebuie cu vreau. În felul ăsta te forțezi să cauți un motiv pentru care vrei sau nu vrei să faci orice. Dacă faci exercițiul zilnic, cu timpul o să fii mai motivat să faci lucurile care până acum credeai că trebuie să le faci. E demonstrat că dăm randament mai bun dacă alegem să facem ceva, decât dacă ne este impus.

Sorin
 

Click Here to Leave a Comment Below 5 comments
Petrica B. - 06/06/2012

„Nimic nu trebuie ! ” . Oare ? . Va contrez afirmatia dvs.spunand : Daca ne-am nascut vii si suntem in viata , exista un singur TREBUIE … ” TREBUIE SA MURIM ! ” , celelalte sunt dependente de ceva ( Ex.: daca se poate , daca vrem ,daca…)

Reply
Veaceslav - 06/06/2012

Şi atunci ce facem cu de toţi ştiutul – TO DO LIST, trebuie să fac? Sau o redenumim în Vreau să fac?

Reply
    Sorin - 06/06/2012

    Păi nu e logic? Îți faci listă cu lucrurile pe care vrei să le faci :) Plus că în engleză sună chiar foarte bine „I want TO DO” list

    Reply
gaby - 06/06/2012

O idee geniala! E mult mai usor sa zic: „Ma duc sau nu la sala?” – si sa gasesc argumente. Decat sa zic „Trebuie sa ma duc la sala”, cand spun asa cand aud „trebuie”, parca 70% din mine inclina sa nu se duca. Merci de sfat! Plus ca ma face mai stapan pe propria mea viata, ca eu sunt cel care alege :)

Reply
Alexandra - 07/01/2013

sau E DE DORIT sa fac un anumit lucru, sau MI-AR PLACEA

Reply

Leave a Reply: