Acasa » Cărţi » Patru placeri pe zi.

Patru placeri pe zi.

Patru plăceri pe zi. Un titlu extrem de atractiv. Să fie oare şi conţinutul pe măsură?

Per ansamblu nu e o carte prea interesantă. Putea să aibă şi numai 10 pagini şi valoarea ei ar fi rămas aceeaşi.

În  schimb ideea pe care ne-o propune e de-a dreptul genială. Dar până nu încerci nu ai să te convingi. Eu una, sceptică din fire, nu m-aş fi aşteptat ca nişte mici plăceri să facă o diferenţă majoră în viaţa mea. Nu m-aş fi gândit că plăcerea poate fi un mijloc de a obţine fericirea.

Să nu aveţi cumva impresia că plăcerea la care se face referire în această carte este una care promovează consumul. Ci dimpotrivă, este o plăcere care antrenează în principal sufletul, o plăcere obţinută prin lucruri simple şi la îndemâna oricui, o plăcere care nu dăunează ci mai degrabă te relaxează, regenerează. O plăcere care te vindecă şi îţi hrăneşte elanul vital, care generează o stare de bucurie şi de pace interioară- contagioasă  şi care transformă atât individul cât şi anturajul acestuia.

Uneori intensitatea plăcerii te apropie de sacru, iar un rol important în provocarea unei astfel de plăceri îl are arta.

“A-ţi acorda plăceri e un mijloc de a te iubi mai mult, iar a te iubi mai mult înseamnă a fi capabil să-l primeşti pe celălalt într-o iubire autentică.”

Ba chiar mai mult de atât, starea de plăcere, cu condiţia să fie asociată cu valori, te poate aduce în pragul unei transformări spirituale.

Iar prin plăcerile împărtăşite (muzică, teatru, cinema, expoziţii, gătit, sport) ai posibilitatea de a construi relaţii.

Ştiai că lipsa plăcerii declanşează depresia creierului şi că automat şi sistemul imunitar este afectat, făcând imunodepresie?

Ştiai că boala (boli psihosomatice) apare de fapt ca efect al unei activităţi ce declanşează neplăceri?

Ştiai că în 1970 o femeie ce suferea de cancer în  fază terminală s-a vindecat? Cum? L-a îndemnul doctorului său a făcut ceva ce-şi dorea foarte mult, a plecat într-o călătorie în jurul lumii. Când s-a întors, după un an, nu mai era nici o urmă de boală. Aşadar, placerea are un rol atât de vital şi este atât de puternică încât poate salva vieţi. De aceea ar trebui să-i încurajăm mai mult pe cei bolnavi să îşi cultive pasiunile.

Oricât de simplu ar fi să ne satisfacem anumite plăceri, majoritatea oamenilor nu fac asta pentru că au ajuns să simtă un sentiment de culpabilitate atunci când sunt fericiţi, au impresia că a face anumite lucruri plăcute e o pierdere de timp, de bani, ori de energie.

Ce trebuie să faci?

Scrie pe o hârtie 25-30 de plăceri personale, din care extragi apoi cele  minim 4 plăceri pe zi. Dacă timpul îţi permide, evident că poţi şi mai multe, dar niciodată mai puţine. Gândeşte-te la tine, la sufletul tău, la faptul că trebuie să te respecţi şi să te iubeşti, aşa că nu renunţa la plăcerile tale pe motiv că nu ai timp. Ideal ar fi ca măcar una din aceste plăceri să o poţi împărtăşi cu cineva.

Lista mea cu cele minim 4 plăceri este:

  • citit (măcar 10 pagini dacă timpul nu îmi permite mai mult)
  • scris (cel puţin un paragraf)
  • un film
  • croşetat câteva rânduri sau meşterit vreo bijuterie
  • ceva dulce (un ou kinder, o îngheţată)

Fă şi tu o listă cu minim 4 plăceri zilnice pe care vrei de acum încolo să ţi le acorzi şi , de ce nu, împărtăşeşte-o cu noi!

Cartea este scrisă de Evelyne Bissone Jeufroy şi o puteţi .

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

5 răspunsuri

  1. – sa ascult muzica care-mi place
    – sa fac fotografii interesante
    – sa vad un film bun
    – sa citesc
    – sa stau in liniste si in apreciere pentru tot ceea ce este
    – privitul stelelor
    – privitul apusului si rasaritului
    – sa stau la o bere cu un prieten (sau mai multi)
    – sa alerg
    – sa ma plimb cu bicla (pe distante mai lungi)
    – sa mananc fructe direct din copac
    – sa fac o persoana necunoscuta sa zambeasca si sa-i fac ziua un pic mai buna 🙂

  2. Foarte frumoase placerile tale, Catalin!
    Ma bucur ca ai spart gheata si ne-ai raspuns.
    Cat despre mancatul fructelor din copac…pe mine m-ai cucerit cu asta 😉
    Oare cati au ocazia sa mai faca asta, cati iau in calcul si posibilitatea de a-si culege singuri fructele?

    Mi-ai facut pofta, ma duc sa-mi culeg o capsuna din gradina. 🙂

    Apropo, tu cum ai explica faptul ca eu de exemplu am alergie la capsunile cumparate, dar nu si la cele din propria gradina?
    Poate asta ar trebui sa le dea de gandit oamenilor, sa aiba mai multa grija de unde cumpara, sau poate chiar sa isi cultive ei diverse fructe si legume.

  3. Nu e o noutate, dar îți dai seama cât timp îţi rămâne de fapt la dispoziție pentru a face tot restul chestiilor care nu țin de job?
    Ca să ai un timp numai și numai al tău?

    .Ca să îți bei cafeaua în liniștea dimineții.admirând răsăritul soarelui?

    .Să iesi mai devreme cu puţin tip din casa să poti asculta muzica preferată în maşină, în drum spre servici
    Ca să scrii pe propriul blog şi spunandu-le unor prieteni „bună dimineaţa, soare!”
    Ca să scrii o urare de bine pentru cineva drag din familie şi o laşi pe frigider. Îţi ia maximum 20 de secunde. Efecte obţinute: stare de bine pentru toată ziua (pentru tine şi pentru destinatar)
    http://fewstuff.blogspot.ro/2013/03/buna-dimineata-soare.html

  4. Ma bucur ca sunt oameni care se bucura de lucruri marunte , oameni care gasesc placeri in a admira rasaritul , in asi bea cafeaua cu cineva drag , in a bucura pe cineva strain . ma bucur din tot sufletul , si totodata invat

  5. Sa ofer un zambet calatorilor alaturi de care merg, sa ofer o vorba buna cuiva care are nevoie, sa imi beau cafeaua de dimineata in liniste in timp ce urmaresc filmul preferat, sa merg pe jos pentru a simtii pulsul strazii, a motiva echipa cu un sfat, un zambet, un smile pus in coltul oglinzii de la baie; a scrie pe blog (expresmanaia – pe wordpress trairi de impartasit) sa ofer din prea plinul bunastarii mele celor care au nevoie si vor sa vada ce e frumos in viata lor, ascultarea unui tril, mirositul unui buchet detrandafiri (ca stiti e ca si incercatul pantofilor nu costa bani), poti incerca si probatul pantofilor… te poate scoate dintr-o stare, iar tu privind in ogkinda magazinului si facand cativa pasi ai iesit dintr-o stare si ti-ai facut o mica placere… sa auzim de bine…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!