Acasa » Dezvoltare personală » Cuplu » Varicocel – cauze, simptome, tratament

Varicocel – cauze, simptome, tratament

Problema infertilității pare să afecteze din ce în ce mai multe cupluri. Cauza acesteia poate fi atât o afecțiune a partenerei, cât și a partenerului. Printre afecțiunile de origine masculină de acest gen se numără varicocelul. 

Varicocelul este o dilatație (inflamație) a venelor spermatice, de la nivelul testiculelor. Testiculele sunt și ele dotate cu un sistem de vene și artere care le asigură circulația sanguină. Atunci când aceasta este tulburată, vasele de sânge se inflamează și se instalează varicocelul sau varicele testiculare. 

De cele mai multe ori, se instalează la pubertate sau după această perioadă. În acest interval de timp, organele sexuale masculine se dezvoltă foarte rapid, ceea ce determină o activitate sanguină intensă, la nivelul acestora. De obicei, varicocelul apare la un singur testicul. În 98% din cazuri, este afectat cel stâng. Însă pot fi afectate ambele după vârsta de 35-40 de ani.

Cauze 

Principala cauză a varicocelului este stagnarea sau încetinirea circulației sângelui de la nivelul testiculului (stază venoasă). Acest lucru determină umflarea venelor.

De ce apare întreruperea ori încetinirea circulației sângelui? 

  • Una dintre cauze poate fi lungimea venei spermatice stângi, care este mai mare decât cea dreaptă, ceea ce îngreunează eliminarea sângelui venos.
  • O altă cauză poate fi funcționarea incorectă sau chiar lipsa valvulelor venoase spermatice. Valvulele venoase sunt asemănătoare unor supape care opresc întoarcerea sângelui la nivel inferior, după ce acesta a fost propulsat în sus. Sângele venos trebuie sa ajungă la inimă, adică să urce. Așadar, circulația are loc împotriva gravitației. Dacă valvulele nu funcționează eficient sau nu există, sângele se întoarce în organ, unde se acumulează sânge în mod constant. Astfel, apare inflamația.
  • Anomaliile altor vene sau artere din jur care interferează cu venele spermatice (de exemplu, venele și arterele renale).
  • Presiunea exercitată de colon asupra venei spermatice sau de artera spermatică din jurul acesteia poate împiedica fluxul sanguin.
  • Ortostatismul (statul în picioare) prelungit și efortul fizic pot cauza această afecțiune.
  • Factorii de natură genetică pot influența apariția unor tulburări ale vaselor de sânge.

Simptome

  • Senzația de greutate sau tensiune a testiculelor – mai ales după efort fizic sau statul prelungit în poziție verticală.
  • Durere de intensități variabile sau jenă la nivelul testiculului – acestea sunt mai intense atunci când persoana afectată se ridică în picioare sau în timpul actului sexual.
  • Ameliorarea durerii la trecerea în poziție orizontală
  • Diminuarea apetitului sexual
  • Testiculul se umflă și venele dilatate sunt vizibile. Totuși, după un timp îndelungat, testiculul se poate atrofia, deci volumul este micșorat.
  • Umiditate crescută la nivelul scrotului (învelișul testiculului)
  • Infertilitate

De asemenea, varicocelul poate fi asimptomatic, fiind descoperit întâmplător.

Tratament

Diagnosticul este pus de medicul urolog după examinarea fizică și alte investigații – spermograma, ecografia Doppler, urografia.

În funcție de gradul afecțiunii, medicul stabilește tratamentul.

Se poate interveni chirurgical, prin legarea vaselor spermatice afectate, cu scopul de a redirecționa sângele spre alte vene care funcționează corect. Această procedură necesită timp prelungit de recuperare (aproximativ o lună).

Varicocelul poate fi tratat și prin intervenție chirurgicală laparoscopică și se merge pe același principiu ca în cazul chirurgiei. Însă prin acest tip de tratament, semnele rămase sunt puțin vizibile, incizia fiind mai mică iar timpul de recuperare mai scurt.

Embolizarea varicocelului este un alt tip de tratament, nechirurgical, minim invaziv, care presupune un timp mai scurt de recuperare și mai puține riscuri. Procedura este efectuată de medicul intervenționist radiolog. Cu ajutorul unor catetere (tuburi foarte subțiri), acesta introduce în venele afectate substanțe care blochează fluxul sanvgvin, schimbând direcția acestuia spre alte vene. Intervenția se efectuează după anestezierea locală și necesită o zi de spitalizare. Varicocelul va dispărea după 2-3 luni de la procedură.

Așadar, varicocelul este o afecțiune care nu trebuie neglijată, deoarece poate afecta fertilitatea.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!