Acasa » Dezvoltare personală » Părinți » Educatia copilului: etapele ce trebuie parcurse pentru o educatie de nota 10

Educatia copilului: etapele ce trebuie parcurse pentru o educatie de nota 10

Pentru ca micutul nostru sa aiba o educatie frumoasa, trebuie sa incepem sa lucram la aceasta inca din primii ani de viata, pentru ca el sa isi dezvolte nevoia continua de a descoperi lucruri noi, cat si creativitatea si imaginatia.

Astfel, este foarte important sa ii oferim copilului posibilitatea sa mearga la gradinita, la o scoala buna, acesta trebuind educat astfel incat sa isi doreasca sa continue cu studiile superioare. Pe langa educatia pe care acesta o primeste de la unitatile de invatamant si de la cadrele didactice specializate, acesta trebuie sa primeasca sustinere suplimentara de acasa, de la parinti.

Inca din primele luni de viata, micutii trebuie sa fie bagati in seama, fiindu-le stimulata dorinta de cunoastere si de invatare cu diferite jocuri si jucarii colorate, care scot diferite sunete si lumini si care le capteaza atentia. De asemenea, o alta activitate care ii mentine captivati pe micuti este ascultatul cantecelor de copii.

Odata cu cresterea in varsta a micutilor, este foarte important ca parintii sa petreaca cat mai mult timp cu acestia, ajutandu-i sa memoreze diferite cantecele, culori, animale sau obiecte cu ajutorul carticelelor, figurinelor sau chiar aplicatiilor de pe telefon, cu precizarea ca telefonul trebuie sa fie cat mai absent din viata copiilor, iar parintii cat mai prezenti, intr-un mod interactiv. Diferite desene animate educative, puzzle-uri sau jocuri de logica pot contribui de asemenea la educatia copiilor.

La varsta de 3 ani, micutul deja este pregatit de gradinita, o alta etapa foarte importanta pentru educatia acestuia. Gradinita nu trebuie vazuta ca pe o “scapare” pentru parinti, ci ca pe o pregatire pentru scoala pentru copiii nostri. Astfel, parintii au datoria de a le oferi copiilor toate conditiile ca acestia sa poata merge la o gradinita buna si sa aiba la dispozitie toate toate cele necesare cand vine vorba rechizite pentru gradinita, precum creioane colorate, guma de sters, creion grafit, caiet cu foaie velina, acuarele, bloc de desen, plastilina, cartoane colorate, hartie glasata, hartie creponata, foarfeca, lipici si multe multe altele. Aceasta varsta este cea in care copilul simte nevoia sa stie tot ce il inconjoara si sime nevoia sa descopere si sa creeze cat mai multe lucruri. Instrumentele pentru prescolari ii ajuta foarte mult in stimularea imaginatiei copilului.

La 6-7 ani, micutul a crescut si trebuie sa mearga la scoala, si, odata cu cresterea acestuia, cresc si nevoile lui atat in ceea ce priveste educatia in sine, cat si instrumentele necesare. Astfel, de la creioane colorate, copilul trebuie sa treaca la stilou, caietul cu foaie velina trebuie sa cuprinda acum diferite linii ajutatoare pentru ca micutul sa inceapa sa scrie diferite semne, iar mai apoi litere si cifre. Cum creativitatea acestuia trebuie in continuare stimulata, acesta va avea la scoala ore de lucru manual, unde va avea nevoie in continuare de cartoane si hartii colorate, foarfeca si lipici, dar si ore de activitati plastice, unde acesta va colora cu creioane colorate sau va picta cu acuarele.

Daca in primii patru ani de scoala copilul are invatator care il indruma si care are grija constanta de el, incepand cu clasa a cincea nu mai este nimeni care sa il supravegheze si sa il ghideze in permanenta, astfel ca acesta trebuie sa invete sa se descurce singur. Din acest moment, copiii trebuie sa invete cu adevarat ce inseamna responsabilitatea si deja educatia nu li se mai pare ca o joaca, astfel ca multimile de carti vor inlocui rechizitele distractive. Tot aici incepe si “stresul”, deoarece este momentul in care copilul trebuie sa ia o decizie importanta pentru viitorul sau, si anume: ce voi face in viata? Aceasta este perioada in care el trebuie sa se axeze pe anumite materii, ca mai apoi sa aleaga liceul si profilul pe care il vor urma si care il vor ajuta in alegerea si pregatirea pentru cariera pe care urmeaza sa o practice.

Pe parcursul acestor ani, parintii trebuie sa ii sustina in permanenta pe copii, prin timp petrecut cu acestia, in mod educativ, prin oferirea posibilitatii ca cei mici sa aiba activitati extrascolare, precum practicarea unor sporturi, cantatul sau dansul, pentru ca acestia sa isi descopere diferite abilitati si hobby-uri, care mai tarziu pot deveni cariere, dar mai ales prin incurajarea acestora sa aleaga sa faca in viitor ceea ce ii face fericiti si ceea ce le place, fara ca parintii sa le “taie aripile” copiilor.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!