Insişti sau cedezi?

Există nenumărate situaţii în care nu suntem de acord cu punctul de vedere al celuilalt şi simţim că avem suficiente argumente pentru a ne susţine punctul de vedere. Problema se pune în felul urmator: e de preferat să insişti cu punctul tau de vedere şi sa rişti ca totul să degenereze într-o ceartă în care spui tot ce îţi trece prin cap sau să taci şi să renunţi, constientizând ca nu vei reuşi sa schimbi nimic?
Ce e de facut?
În mod normal, ar fi de preferat să îţi exprimi ideile în modul cel mai civilizat posibil, tinând mereu cont că dezbaţi idei şi nu persoane. Nu poti să constrângi pe nimeni să fie de acord cu tine şi întotdeauna trebuie sa fii conştient că există posibilitatea ca cineva să fie contra acestei ideii şi nu poti face nimic pentru a schimba situaţia.
Este mai dificil să distrugi o părere greşită decât un atom. (A. Einstein)
Aşa cum tu doreşti ca ideile şi deciziile tale să fie respectate, trebuie să respecţi la rândul tău părerea celuilalt, fie ea una greşită din punctul tau de vedere.
Nu uita: de multe ori nu există un singur punct de vedere bun şi altele greşite, ci totul depinde de situaţie, aşa că încearcă să te pui şi în locul celuilalt ca să întelegi de ce gândeşte aşa.
Contrazici sau taci?
Nu eşti de acord cu o idee! Ai doua posibilităţi: fie ieşi în faţă şi îţi exprimi şi argumentezi punctul de vedere, fie taci instant şi acumulezi energie negativă în tine, care la un moment dat tot va trebui să iasă la suprafaţă. Evident, în momentul în care nemulţumirea va erupe, va fi poate prea târziu şi subiectul de mult încheiat, aşa că e cel mai bine să îţi expui punctul de vedere exact în acel moment. Desigur, acesta trebuie exprimat cât mai calm, cu argumentele de rigoare, clasicul „aşa cred eu” / „aşa consider că e bine” neputând fi considerat un motiv valid. În cazul în care se ajunge la o ceartă, e clar că niciuna dintre persoane nu va ceda şi nu se va ajunge la un acord, motiv pentru care nu are nici un rost să continui şi e bine să încetezi.